10 jaar geleden dat orka MORGAN WERD GERED

Loro Parque kijkt vandaag (24 juni 2020) terug op de redding van orka Morgan, vandaag exact 10 jaar geleden. Het park heeft een mooie video gedeeld over de orka. De volledige video kun je terug vinden op de Facebookpagina van Loro Parque. In de afgelopen paar jaar heb ik meerdere malen over Morgan geschreven en heb ik heel wat foto’s gemaakt van haar en de andere orka’s in Orca-Ocean. Vandaag blikken we even kort terug.

Morgan: een bijzonder overlevingsverhaal met een happy end.

Het was op 24 juni 2010, nu 10 jaar geleden, dat deze orka aan de kust verscheen van Nederland. Ze was nog maar een jonge orka van een paar jaar oud en bevond zich alleen, uitgedroogd en ondervoed langs de kust. Dolfinarium Harderwijk ontfermde zich over de orka en dankzij haar redding en de inspanningen van veel mensen kon ze volledig herstellen.

Haar familie kon echter niet worden gevonden, dus kon ze niet worden uitgezet in het wild. Er waren maar twee alternatieven: euthanasie of integratie in een groep orka’s onder menselijke zorg. Na grondig onderzoek hebben de Nederlandse autoriteiten besloten dat Morgan niet terug werd gebracht naar zee maar werd overgebracht naar Loro Parque. Kort daarna ontdekten haar verzorgers in Loro Parque dat Morgan niet op akoestische signalen reageerde. Na onderzoek werd gebleken dat Morgan doof is. Wat de keuze om haar uiteindelijk niet terug te brengen naar zee alleen maar bevestigde. Morgan had nooit zelf kunnen jagen, haar sonar kunnen gebruiken om zich te oriënteren.

De verzorgers in Loro Parque bedachten en ontwikkelde een communicatie middel door middel van licht om toch met Morgan te kunnen communiceren. Hierdoor kon Morgan gemakkelijker integreren, en deel nemen aan trainingssessies en is het gelukt om sociale banden op te bouwen binnen de groep orka’s. In september 2018 kreeg Morgan haar eerste kalfje, Ula. Ula groeit samen met haar moeder op en is een gezond en sterk dier net als haar moeder!

Gehoorproblemen bij walvisachtigen

Naast dat het park terug blikt op Morgan wil Loro Parque ook aandacht vragen voor de ernstige gevolgen die onderwatergeluiden hebben op het leven van walvisachtigen. Denk bijvoorbeeld aan de scheepvaart. Mogelijk heeft geluidsoverlast er voor gezorgd dat Morgan doof is geworden. Hoewel dit niet 100% aantoonbaar is, lijkt een toenemend aantal walvisachtigen te stranden met gehoorproblemen. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat geluid veroorzaakt door menselijke activiteiten op zee het leven van de dieren en het ecosysteem verstoort.

Om deze redenen vond Loro Parque dat het tijd werd om actie te ondernemen en de dieren te beschermen. De negatieve effecten van lawaai onderwater is iets waar de Loro Parque Foundation al aan werkt via verschillende projecten. Een van deze projecten heet CanBIO, dit project wordt medegefinancierd door Loro Parque en de regering van de Canarische Eilanden met 2.000.000 euro om de effecten van klimaatverandering te bestuderen op zee rond de Canarische Eilanden en Macaronesia. Dankzij dit project worden er twee meetstations permanent onder water geplaatst.

Om de evolutie van geluid te analyseren en om de onderwatergeluiden rond de Canarische Eilanden te volgen. Een station is al in bedrijf in de baai van Gando, op Gran Canaria, en de tweede zal tegen het einde van het jaar operationeel zijn in El Hierro.

Loro Parque spendeert miljoenen euro’s aan projecten, natuurbescherming en daarnaast zet het park zich in voor meerdere diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. En dat maakt het park voor mij nog extra bijzonder!

De blog en foto’s zijn gemaakt door Angela van ’t Land/VTL Photography. Alle foto’s en teksten in deze blog, sociale media en op de website zijn eigendom van VTL Photography tenzij anders aangegeven. Gebruik geen enkele foto, video of tekst zonder toestemming voor privé of commerciële doeleinden. Voor vragen over het gebruik van de foto’s kun je het contactformulier invullen op de website of een e-mail sturen naar: info@vtlphotography.com. Bij voorbaat dank! ( De onderste foto’s van de reddingsoperatie van Morgan zijn NIET door mij gemaakt.)

This blog and pictures are made by Angela van ’t Land/VTL Photography. All images on this blog, social media and website are owned by VTL Photography, unless specified otherwise. Do not use the pictures, video’s or text without our permission for private or commerical purposes. For questions about using the pictures, please fill out the contact form on the website or send an email to: info@vtlphotography.com. Thank you! (The photo’s at the bottom of this page of Morgan’s rescue operation were not taken by me!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: