We zitten vol op in de winter en dat is ook goed te merken! Vorige week werden we getrakteerd op een fikse sneeuwbui waarna de sneeuw op veel plaatsen enkele dagen bleef liggen. Tijdens het schrijven van deze blog sneeuwde het in mijn woonplaats Oosterhout weer. Helaas blijft de sneeuw vandaag niet liggen dus geen winter wonderland vandaag. Of Nederland nog een keer omgetoverd wordt tot een wit sprookje moeten we nog maar afwachten. Maar de kans is natuurlijk nog steeds aanwezig, het is immers winter. Omdat de sneeuw vandaag niet is blijven liggen kwam ik op het idee om in deze blog wat foto’s te laten zien die ik vorige week heb gemaakt in winterse sferen. En geef ik wat tips over fotograferen in de sneeuw.
Foto’s gemaakt in Oosterheide Oosterhout en Diergaarde Blijdorp Rotterdam. ©VTL Photography.
Oosterheide Oosterhout
Sneeuw, het komt niet heel vaak voor in Nederland dat er een flink pak valt. Ergens maar goed ook want al die sneeuw zorgt voor gevaarlijke situaties en vele ongemakken. Maar sneeuw zorgt ook voor prachtige winterplaatjes. Op dinsdag middag 22 januari sneeuwde het flink en toen besloot ik om mij warm aan te kleden en om naar buiten te gaan om foto’s te maken van de witte wereld. Ik hoefde niet ver te reizen voor een natuurgebied, want vlak bij ons huis ligt een redelijk groot bos met heel veel bomen en prachtige velden. Terwijl ik rond liep in het bos begon het weer te sneeuwen wat voor extra winterse plaatjes zorgde.
Diergaarde Blijdorp
Na mijn wandeling door het bos begon het toch wel te kriebelen om ook naar een dierentuin te gaan. Ik wilde wel eens verschillende diersoorten fotograferen in de sneeuw. Dus besloot ik om de volgende dag samen met een vriendin naar Diergaarde Blijdorp te gaan. En we gingen met een missie; de leeuwenwelpjes fotograferen in de sneeuw! Maar we wilde natuurlijk ook een foto hebben van de ijsberen, tijgers, de Amoerpanter en als het even kon ook een foto van de vissende kitten. We hadden enorm veel geluk! Alle dieren waarvoor we kwamen konden we fotograferen, en bijna allemaal in de sneeuw. Het was fantastisch om de leeuwenwelpjes in de sneeuw te zien spelen, dat zie je niet zo vaak! Als je een keer de kans hebt om een dierenpark te bezoeken wanneer er sneeuw ligt zou ik die kans zeker grijpen! Het is echt een prachtig gezicht en het geeft ook meteen een hele andere sfeer in je foto’s.
Tips om te fotograferen in de sneeuw
Als je graag op pad wil gaan wanneer het sneeuwt is het belangrijk om het weer goed in de gaten te houden. Wanneer er sneeuw voorspeld wordt kun je daar rekening mee houden in je planning. Zorg dat je een moment op de dag vrij maakt om foto’s te kunnen maken. Toen ik hoorde dat het zou gaan sneeuwen heb ik de dinsdag en woensdag vrij gehouden zodat ik op pad kon om foto’s te maken. Helaas klopt de weersverwachting niet altijd, dat blijkt vandaag wel weer. Er zou 5 tot 10 centimeter vallen maar helaas is er nog niets blijven liggen. Maar goed stel dat het binnenkort nog wel gaat sneeuwen, dan is het heel belangrijk om jezelf goed in te pakken en om handschoenen te dragen! Je vingers koelen heel snel af wanneer je je camera in de hand hebt. Helaas zijn niet alle handschoenen geschikt om een camera mee te bedienen. Een oplossing kan zijn om je handschoenen af en toe even uit te doen wanneer je een foto maakt. Maar je kunt ook speciale handschoenen kopen, speciaal gemaakt voor fotografen. Naast dat je jezelf goed moet aankleden moet je ook goed op je apparatuur letten. Als het sneeuwt zijn de temperatuursverschillen tussen buiten binnen heel groot. Als je naar buiten gaat is het verstandig om je camera rustig in de tas aan de buitentemperaturen te laten wennen. Tegenwoordig zijn de camera’s heel sterk en kunnen ze wel tegen een beetje vocht maar als een camera langdurig aan sneeuw wordt blootgesteld kan er toch vocht in je body of lens gaan zitten. Stop daarom je camera af en toe onder je jas, sjaal of in je tas wanneer je niet aan het fotograferen bent. Je kunt ook een speciale hoes kopen of een plastic zak mee nemen en die over de camera heen doen om de camera te beschermen. Zorg ook dat je de zonnekap op je lens zet, deze voorkomt dat er sneeuw op je lens valt waardoor er vlekken in de foto’s kunnen ontstaan. En vergeet ook geen extra batterij, door de kou is je batterij veel sneller leeg.
Een witte sprookjesachtige omgeving fotograferen is ontzettend leuk om te doen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Sneeuw zorgt er voor dat de camera de indruk krijgt dat het heel licht is. Wanneer je automatisch fotografeert zal je camera automatisch gaan onderbelichten. Dit heeft als gevolg dat je foto’s donker worden en dat de sneeuw niet meer wit maar grauw is. Je kunt het beste zelf je spiegelreflex camera handmatig instellen en overbelichten. Het is daarbij heel belangrijk dat je naar de belichtingsmeter kijkt. De belichtingsmeter geeft heel duidelijk aan wanneer een foto onder- of overbelicht is. Aan de hand van de belichtingsmeter kun je de camera zo instellen dat het streepje op de gewenste overbelichting staat. Daarnaast is het heel belangrijk om goed te kijken naar je witbalans. Een verkeerde witbalans kan er voor zorgen dat de sneeuw in de foto’s blauw of geel wordt. Zorg dat je de witbalans aanpast op de juiste omstandigheden. Wat je ook kunt doen is de foto’s thuis na bewerken en dan de witbalans/kleurtemperatuur aanpassen. Maar dit kun je alleen doen wanneer je in RAW fotografeert. Wanneer je in RAW fotografeert schrijft je camera namelijk veel meer informatie over dan bij jpg. Waardoor je meer aanpassingen kunt doen bij RAW dan bij jpg.
Als je op pad gaat om foto’s te maken van de winterse omgeving is het leuk om een beetje af te wisselen met de beelden die je maakt. Landschappen fotograferen is natuurlijk prachtig maar wanneer je inzoomt op bepaalde onderwerpen kan dit wel eens een verrassend beeld opleveren. Neem de twee foto’s hier onder als voorbeeld. De eerste foto maakte ik van de vijver in het bos, hartstikke mooi maar persoonlijk hou ik meer van details, dus ben ik gaan inzoomen op 1 onderwerp en daar kwam de tweede foto uit voort.
Probeer dus een beetje te spelen met meerdere onderwerpen en probeer een beetje af te wisselen. Wanneer je na het fotograferen weer thuis komt is het ook belangrijk om de camera niet meteen op een warme plek te leggen. Laat je apparatuur langzaam aan weer wennen aan de warmte. En laat je camera niet aan staan, wanneer er vocht in de apparatuur zit kan er door temperatuurverschil condens ontstaan.
Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur ze naar info@vtlphotography.com of vul het contactformulier in op de website.
Foto overzicht met foto’s van Oosterheide Oosterhout en Diergaarde Blijdorp.
3 Comments
Super leuke interessante blog. Ik vond het super gezellig in Blijdorp met je! Gaan we vaker doen :). Prachtige foto’s en goede tips ook! Lfs Lieke
Dankjewel Lieke ♡ Vond het ook super gezellig! X
Hoi Angela,
Wat een superleuke blog heb ik gemist ☺ Nu alsnog alles bekeken en gelezen.
Wat een prachtige sfeervolle foto’s. Ik vind de paarden bij de Oosterheide en ook die detail foto van het riet echt heel erg mooi!!
En ook natuurlijk de serie uit Blijdorp.
Genoten!
Ik hou veel van sneeuw en heb dan altijd veel kriebels om naar een dierentuin te gaan. Niet altijd gaat dat, bijv. wegens het OV. Maar gelukkig is het de afgelopen keer wel gelukt.
Groetjes!