Ze kunnen enorm hard brullen, hebben een sterk karakter en houden van stoeien, ik heb het natuurlijk over de Stellerzeeleeuwen in Dolfinarium. Stellerzeeleeuwen zijn best uniek er zijn namelijk niet zo veel parken te vinden waar dit diersoort is te zien. Dolfinarium is één van de weinige plekken waar je dit diersoort al jaren kunt bewonderen. Het Harderwijkse zeezoogdierenpark heeft een mooie groep Stellerzeeleeuwen waar veel jonge Stellers zijn geboren en succesvol zijn grootgebracht. Stellerzeeleeuwen behoren tot één van mijn favorieten dieren. Het zijn sterke en best gevaarlijke dieren maar ze zijn ook ontzettend leuk! Ze hebben zulke herkenbare karaktereigenschappen en het leuke is dat je dit ook terug ziet op foto’s. Ze luieren en zonnen graag, brullen veel en stoeien heel wat af. Ik kan uren naar deze dieren kijken! Het is dan ook een feestje om in deze blog over de dieren te mogen vertellen. In de afgelopen tijd hebben we bij VTL Photography verschillende blogs geschreven over de bewoners in Dolfinarium en daar horen de Stellers natuurlijk ook bij. En daarom gaan we het uitgebreid hebben over deze unieke dieren!
Â
Steller zeeleeuwen in Dolfinarium Harderwijk

Harembaas Ashita en Kiska. ©VTL Photography.
In het Dolfinarium leven twee soorten zeeleeuwen: de Californische zeeleeuw en de Stellerzeeleeuw. De Californische zeeleeuw is de meest bekende soort van de twee en wordt in veel dierentuinen over de hele wereld gehouden. De Stellerzeeleeuw is een stuk minder bekend en is een veel zeldzamer diersoort in dierenparken. Er zijn maar een paar dierentuinen over de hele wereld waar dit diersoort wordt gehouden. In Europa is dit diersoort onder andere te zien in Dolfinarium en Marineland Antibes. Het Dolfinarium huisvest op dit moment 8 Stellerzeeleeuwen en wonen in de Stoere Stellerstek. Stellers leven in een groep, zo’n groep noemen we een harem. In een harem kan er maar één de baas zijn en dat is de harembaas. Dit is het stoerste en bovenal het grootste en sterkste mannetje van de groep. In Dolfinarium is Ashita de harembaas, hij leeft samen met 6 dames en 1 jong mannetje. Dit zijn; Yuki, Sade, Kiska, Icy, Olympia, Chiswell en de jongste Barlow.
Stellerzeeleeuwen zijn hele sociale dieren. Ze hebben een sterke hiërarchie die zij handhaven door te brullen en te stoeien. Dit ziet er soms gevaarlijk uit en het lijkt voor ons misschien alsof de dieren flink ruzie maken. Maar dit gestoei is juist heel belangrijk voor de dieren om onderling de rang te bepalen in de groep. In de harem is de harembaas de baas, maar daaronder heeft elk vrouwtje ook een eigen plek. Helemaal onderaan staan vaak de jongere en de oudste dieren. De sterke hiërarchie maakt dit diersoort wel gevaarlijk. Tijdens de voederingen moeten de verzorgers altijd goed op hun eigen veiligheid letten. Daarom betreden de verzorgers het territorium van de dieren niet en werken zijn alleen buiten hun leefgebied. Op die manier blijven de verzorgers op afstand. De dieren worden ook niet aangeraakt door de verzorgers. Door middel van een target (een lange stok met een knop aan de bovenkant) kunnen de dieren toch getraind worden. Wil je weten wat een targettraining precies in houdt? Kijk dan in de blog over de dolfijnen in Domijn. Hier leggen we uit wat de targettraining precies is.
Het trainen van de Stellers is een grote uitdaging. Deze dieren hebben allemaal hun eigen karaktertrekjes waar tijdens trainingen rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast zijn zeeleeuwen over het algemeen hele nieuwsgierige dieren en ook heel erg eigenwijs. Ook is het heel belangrijk om tijdens trainingen en presentaties de hiërarchie in de gaten te houden. Zo kunnen de zeeleeuwen onderling vissen van elkaar stelen. Vooral de dieren met het meeste dominante gedrag zijn hier heel goed in. Elk dier heeft tijdens presentaties, voedermomenten en trainingen een vaste plek in het verblijf. Omdat de dieren een sterkte hiërarchie hebben en dominantie een belangrijke rol speelt is het niet verstandig om de groep dicht bij elkaar te houden. Door de dieren uit elkaar te houden krijgen alle dieren de tijd om rustig te eten. De Stellers worden niet uit de hand gevoed maar de vis wordt naar de dieren toe geworpen. De oudste Stellerzeeleeuw Olympia zit het dichtste bij de verzorgers, zij krijgt de vis van een korte afstand aangereikt. De verzorgers vragen haar aandacht door duidelijk haar naam te noemen. Dit doen de verzorgers omdat ze door haar hoge leeftijd staar heeft gekregen. Wanneer Olympia haar naam hoort strekt zij haar hals iets verder uit en gaan haar snorharen naar voren staan. Met haar snorharen kan ze precies aanvoelen wanneer de vis wordt aangereikt. De andere dieren zitten iets verder weg van de verzorgers en op een kleine afstand van elkaar verspreid door het verblijf. Op die manier kunnen de dieren elkaar minder snel afleiden en ook minder snel vis van elkaar stelen. Daarnaast kunnen de verzorgers goed in de gaten houden hoeveel vis elk dier krijgt. En is het ook duidelijker te zien wanneer een dier niet goed eet.
Nu we wat meer weten over de Stellers leek het mij een leuk idee om ook de bewoners van de Stoere Stellerstek aan jullie voor te stellen. In deze blog beginnen we met de eerste vier dieren.
Maak kennis met de Stellers in Dolfinarium;
Yuki

Stellerzeeleeuw Yuki, je kunt haar goed herkennen aan haar lange snorharen. ©VTL Photography.
We beginnen met Yuki. Ze werd geboren in 2011 en is een dochter van Olympia en Adak. Deze dame is vrij fanatiek en altijd erg enthousiast tijdens de trainingen. Eén van haar verzorgsters, Demi noemt haar ook wel een stuiterbal. Tijdens trainingen is ze zo enthousiast dat ze vaak gedragingen al uit haarzelf uitvoert of extra onderdelen toevoegt. Naast haar enthousiasme is ze ook zeer leergierig. Verder is Yuki een schat van een dier en zeer stabiel, ze doet eigenlijk altijd mee bij elke voedering en/of presentatie. Ze zit vaak heel netjes op haar eigen plekje en steelt bijna geen vis bij anderen, dit komt vooral omdat zij veel minder dominant is dan de andere dieren. Yuki staat dan ook nog vrij laag in de rangorde, vanwege haar minder dominante karakter maar ook omdat ze nog vrij jong is. Yuki heeft ook veel interesse in Barlow, soms lijkt het net of ze een tweede moeder is voor hem. Ze zijn dan ook vaak samen te zien. Yuki en Icy lijken heel erg op elkaar maar toch zijn er een aantal verschillen. Yuki is een vrij smal dier met een spitse snuit en je kunt haar vooral goed herkennen aan haar lange snorharen.
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Olympia

Stellerzeeleeuw Olympia, de oudste dame van de groep. ©VTL Photography.
Olympia, ook wel Olly genoemd is het oudste dier in de groep, zij is in 1992 in het Dolfinarium geboren. Ze werd dit jaar 26 jaar oud en dat is vrij oud voor een Stellerzeeleeuw. Olympia heeft door ouderdom staar op haar ogen. Maar ondanks dat zij dus niet meer goed kan zien kan zij zich nog prima bewegen door haar verblijf. Olly kent het verblijf door en door, mede doordat ze vroeger wel kon zien, maar ook omdat ze nu haar snorharen gebruikt om zich te oriënteren. Door haar snorharen weet ze ook precies wanneer er een visje komt. Olympia kan door de staar de tekens voor een gedraging van de verzorgers niet meer zien, maar ze kan nog steeds heel goed horen. Daarom gebruiken de verzorgers bij Olly een stemcommando en daar reageert ze heel erg goed op. Zo kunnen de verzorgers een gezondheidstraining uitvoeren om haar gezondheid in de gaten te houden. Olympia heeft een heel rustig karakter en is een heel stabiel dier. Alle onderdelen waaraan zij mee doet tijdens de presentatie doet zij vol enthousiasme mee. Ze mag dan wel op leeftijd zijn maar ze maakt nog steeds een hele mooie hoge sprong en in haar bewegingen is ze heel fanatiek. Olympia is voor haar verzorgers een heel fijn dier om mee te werken en doet ondanks dat ze al een dagje ouder is heel leuk mee met de groep. Wat ik zo bijzonder aan Olympia vind is dat ze ondanks haar ouderdom toch lekker mee draait in de groep en dat ze ook gewoon nog haar mooie sprong kan maken. Dankzij de goede zorg van Dolfinarium kan Olympia nog genieten van haar oude dag. *In mei 2021 is Olympia overleden, ze werd 29 jaar oud. Wat uitzonderlijk oud is voor een Steller zeeleeuw.
Â
Â
Â
Sade

Stellerzeeleeuw Sade, ze is de oma van Barlow. ©VTL Photography.
Sade heeft een beetje een aparte naam, je schrijft het namelijk iets anders dan dat je het uitspreekt. Je schrijft Sade maar je spreekt het uit als Zeedie. Sade is in 1994 samen met Adak naar Dolfinarium gekomen vanuit Vancouver. Deze dame is altijd een hele goede moeder geweest, ze heeft meerdere jongen groot gebracht waarvan 1 dochter nog in Dolfinarium woont en dat is Kiska. Daarnaast is Sade de oma van Barlow. Sade is altijd een vrij dominant dier geweest. Ze stond vlak onder de harembaas en iedereen had maar naar haar te luisteren. Dit is volledig natuurlijk gedrag, elke harem heeft dominante dames nodig. De verzorgers in Dolfinarium merken nu wel dat Sade wat ouder begint te worden. Fysiek wordt ze iets minder maar toch is ze tijdens de trainingen nog steeds een stabiel dier. Ze is inmiddels de 20 gepasseerd en dit heeft gevolgen voor haar plaats in de groep. Kiska, haar dochter begint nu steeds dominanter te worden en neemt nu de plek in van haar moeder. De verzorgers kijken hier niet van op, wat dat betreft lijkt Kiska sprekend op haar moeder Sade. Dit is ook heel normaal en natuurlijk gedrag, de oudere dieren moeten op ten duur hun positie afstaan aan de jongere en sterkere dieren. *Sade is helaas op 31 juli 2020 overleden. Ze is 26 jaar oud geworden.
Â
Â
Â
Â
Â
Kiska

Stellerzeeleeuw Kiska, de diva van de groep. ©VTL Photography.
Dit mooie dametje is Kiska. Deze diva werd in Dolfinarium Harderwijk geboren in 2011 en is de dochter van Sade en Adak. Kiska is ook de moeder van Barlow, hij is haar tweede jong. Kiska is de grootste diva van het stel en dat maakt haar juist zo ontzettend leuk. Naast het feit dat het een diva is kan ze ook behoorlijk dominant zijn. Ze staat nu zo goed als bovenaan in de hiërarchie van de groep. Alleen Ashita staat boven haar, hij is de grote harembaas van de groep. Zoals we al vertelde heeft Kiska de positie ingenomen van haar moeder Sade. Dat zij nu bovenaan staat kun je tijdens de trainingen ook erg goed merken. Ze steelt graag vis van de andere dieren. Dit doet ze niet omdat ze honger heeft maar meer omdat ze op deze manier laat zien wie er de baas is. Sinds de geboorte van Barlow laat Kiska een hele andere kant van zichzelf zien. Ze is niet alleen dominant maar ook heel zorgzaam en waakzaam. Kiska is er eentje waar de verzorgers rekening mee moeten houden tijdens voederingen. Ze wil heel graag leren maar heeft niet altijd even veel geduld. Kiska heeft een sterk karakter maar is ook echt een heel leuk diertje om mee te werken. Ze is goed te herkennen aan haar vrij schelle brul. Daarnaast kun je Kiska heel makkelijk herkennen aan de donkere rand rond haar ogen. Die donkere rand zorgt er voor dat haar ogen heel sterk naar voren komen. *Update: Kiska is in juni 2019 samen met Icy van Dolfinarium naar Pairi Daiza verhuisd. In Pairi Daiza is een splinter nieuw verblijf gebouwd in het nieuwe gebied de Last Frontier. Hier vormen Icy en Kiska een nieuwe harem samen met harembaas Mirai.
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Tot slot

Ashita in de Stoere Stellerstek van Dolfinarium Harderwijk in 2017. ©VTL Photography.
De stellerzeeleeuwen hebben een heel sterk karakter en dat vind ik juist zo leuk aan deze dieren. Wanneer je de Stellers een tijdje observeert zie je die sterke karakters ook goed naar voren komen. In deze eerste blog heb je wat meer kunnen lezen over de Stellerzeeleeuwen in Dolfinarium en kennis kunnen maken met de eerste vier dieren uit de groep. Volgende week gaan we verder met deel twee en kun je meer te weten komen over het dieet van de dieren en de presentatie die te zien is in de Stoere Stellerstek. En we stellen natuurlijk de laatste vier dieren aan jullie voor. Onder andere de harembaas Ashita én de kleine Barlow ♥
Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Dolfinarium Harderwijk. En een speciale dank aan verzorgster Demi van de vinpotigen, en natuurlijk de dieren!
Foto’s Stellerzeeleeuwen Dolfinarium Harderwijk
Â
Alle foto’s en teksten in deze blog, sociale media en op de website zijn eigendom van VTL Photography tenzij anders aangegeven. Gebruik geen enkele foto, video of tekst zonder toestemming voor privé of commerciële doeleinden. Voor vragen over het gebruik van de foto’s kunt u het contactformulier invullen op de website of een e-mail sturen naar: info@vtlphotography.com. Bij voorbaat dank!
All images on this blog, social media and website are owned by VTL Photography, unless specified otherwise. Do not use the pictures without our permission for private or commerical puposes. For questions about using the pictures, please fill out the contact form on the website or send an email to: info@vtlphotography.com. Thank you!
Leave a reply
Dit vind ik weer geweldig!!! Leuk om meer te weten te komen over deze mooie dieren. Sadi is dus eigenlijk haast even oud als Olympia, want ik neem aan dat zij niet als pup gekomen is in 1994.. De foto van zwaaiende Ashita is GEWELDIG en ook de rest heel mooi.
Dankjewel voor je reactie! Olympia is iets ouder dan Sade maar er zit inderdaad niet veel leeftijdsverschil tussen deze twee dames.