Zaterdag 9 juni ben ik na bijna een jaar weer eens op Landgoed Hoenderdaell geweest! Voorheen was Landgoed Hoenderdaell voor mij maar een uurtje rijden en daarom was ik er ook regelmatig te vinden. Maar inmiddels wonen we in Oosterhout (Noord-Brabant) en dan is Anna Paulowna toch wel een behoorlijk eindje rijden. Ik zag hier en daar foto’s voorbij komen dat er inmiddels weer een hoop was veranderd op het landgoed dus moest ik nu toch wel een keer terug om weer eens een kijkje te gaan nemen. En wat ben ik blij dat ik dat eindelijk een keer heb gedaan. Ik vond het Avitorium zonder twijfel het hoogte punt! Maar het was natuurlijk ook leuk om alle dieren weer eens te zien en om het oude vertrouwde rondje weer eens te kunnen lopen. Ik heb uiteraard ook weer foto’s gemaakt dus leek het mij een leuk idee om weer eens een blogje te schrijven over Landgoed Hoenderdaell. In deze blog vertel ik over de educatieruimte bij Stichting Leeuw, het Avitorium en het nieuwe kaaimannen verblijf.
Stichting Leeuw

Educatie ruimte op de galerij van Stichting Leeuw. ©VTL Photography.
Op de galerij in de hal van Stichting Leeuw is vorig jaar een grote educatie ruimte gebouwd om bezoekers op een educatieve manier meer te vertellen over de katachtigen en de stichting. De educatieve ruimtes in de galerij zijn erg mooi opgezet waar je op verschillende punten meer te weten kunt komen over de dieren die zijn opgevangen en hun soortgenoten in het wild. Je kunt er informatie lezen en foto’s bekijken van een aantal dieren die bij Stichting Leeuw wonen en dieren die verhuisd zijn naar Emoya big cat sanctuary. Maar bijvoorbeeld ook over de tijgers die gedood worden voor Chinese medicijnen. In China geloven de inwoners dat tijgers helende krachten bevatten waardoor tijgers worden gedood om de botten en andere lichaamsdelen te kunnen verwerken in de traditionele Aziatische medicijnen. Katachtigen worden ook opgejaagd voor o.a. hun vacht. In de educatieruimte van Stichting Leeuw kun je in een vitrine meerdere voorwerpen en kledingstukken zien die gemaakt zijn van dieren.

Educatieve ruimte bij Stichting Leeuw over dierlijke spullen die verboden zijn. © VTL Photography.
In de vitrine zie je tassen staan, schoenen, een lange jas, en ivoor. Wat allemaal afkomstig is van dieren die hiervoor zijn gedood door stropers. Veel producten zijn in Europa verboden, maar door de illegale handel is er helaas nog steeds een grote vraag naar. Waarschijnlijk zijn de spullen in de vitrine ergens door de douane onderschept en wordt het op deze manier nog voor een goed doel gebruikt. Namelijk om zoveel mogelijk mensen bewust te maken dat je dit soort spullen nooit moet kopen. Hiermee hou je de illegale, stiekeme jacht op verschillende diersoorten in stand waardoor veel diersoorten uiteindelijk kunnen uitsterven.
Roofvogel voorstelling in het nieuwe Avitorium

Een jonge Amerikaanse Zeearend tijdens de roofvogel demonstratie in het Avitorium van Landgoed Hoenderdaell. ©VTL Photography.
Op het landgoed is er de afgelopen tijd heel hard gewerkt aan nieuwe verblijven voor verschillende soorten vogels. Het Avitorium is een heel groot rond complex met meer dan 20 verblijven voor de vogels. De verblijven zijn ruim opgezet zodat alle vogels hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. In het midden van het complex is een arena gebouwd met een tribune voor bezoekers. Hier worden de roofvogel demonstraties gegeven. Bij elk verblijf is aan de binnenkant van de arena een deur gemaakt zodat de verzorgers bij de dieren in het verblijf kunnen komen wanneer dit nodig is. Daarnaast is er boven elke deur een luik geplaatst waar de dieren doorheen kunnen vliegen als deze open staat. Doordat de verblijven zich om de arena bevinden kunnen de dieren heel makkelijk door het luik de arena binnen vliegen. Wanneer het luik open gaat kunnen de dieren zelf bepalen of ze mee willen doen aan de demonstratie of niet. De vliegruimte bij de arena is overdekt met gaas om faunavervalsing tegen te gaan. De dieren hebben in de arena en in hun verblijf genoeg ruimte om te kunnen vliegen. In de afgelopen tijd zijn er meerdere discussies geweest over het houden van roofvogels en met name de faunavervalsing was een belangrijk punt. Landgoed Hoenderdaell heeft deze discussies gebruikt als inspiratie om een mooi groot verblijf te bouwen voor roofvogels, zodat de dieren genoeg ruimte hebben om te kunnen vliegen en de roofvogels de natuur in de omgeving niet meer hoeven te verstoren.
Omdat de verblijven nu zo groot zijn dat de verzorgers de dieren niet zomaar even kunnen pakken hebben zij de manier van training ook aan moeten passen. De trainingen moeten nu zo leuk zijn dat de vogels er zelf voor kiezen om mee te doen. Hiervoor gebruiken de roofvogelverzorgers positive rëinforcement training. Bij deze manier van trainen wordt het gewenste gedrag beloond en ongewenst gedrag wordt genegeerd, de keuze wordt volledig bij de vogel gelaten. Heeft de vogel geen zin is het jammer voor de trainer, maar het dier wordt dan met rust gelaten. Bij het Avitorium ligt de nadruk op het natuurlijk gedrag van de vogels.
Sinds eind april is Avitorium geopend voor bezoekers. Elke dag worden er presentaties gehouden in de arena van het Avitorium. Kijk voor actuele tijden op de informatie borden op het park. Buiten de demonstraties is de arena niet toegankelijk. Het is wel mogelijk om op elk moment van de dag een rondje te lopen rond het complex om alle verblijven te zien en om de dieren te bewonderen. Meer foto’s van de roofvogel voorstelling kun je onder aan de blog bekijken.
Nieuw kaaimannen verblijf

Nieuwe kaaimannen verblijf in Landgoed Hoenderdaell. ©VTL Photography.
In de tropische kas hebben de kaaimannen een heel nieuw verblijf gekregen. Voorheen zaten de dieren in een verblijf met glazen wandjes, nu hebben de dieren wat meer ruimte gekregen in een splinter nieuwe inca tempel. Het nieuwe verblijf is zeven bij negen meter groot, genoeg ruimte voor de kaaimannen om rond te dobberen. Het verblijf is versierd met gedetailleerde Inca symbolen en een fontein. De reden dat de dieren een ander verblijf hebben gekregen is omdat de eigenaar graag aapjes in de kas los wilde laten lopen. Maar aapjes en kaaimannen zijn geen beste combinatie, dus is er voor gekozen om voor de kaaimannen een gesloten verblijf te bouwen zodat de aapjes veilig los kunnen lopen in de kas.
Tot slot

Tijger Vladimir bij Stichting Leeuw. ©VTL Photography.
Het is niet de eerste keer dat ik over Landgoed Hoenderdaell en/of Stichting Leeuw schreef. Ben je benieuwd naar de andere blogs? Neem dan een kijkje bij het overzicht, hier vind je alle blogs die op de website staan over Hoenderdaell en Stichting Leeuw. Wil je meer informatie over Stichting Leeuw of het Landgoed? Neem dan eens een kijkje op de website van Stichting leeuw of de website van Landgoed Hoenderdaell. Als je op de hoogte wilt blijven van alle foto’s en blogs van VTL Photography like dan de Facebookpagina.
Foto’s Landgoed Hoenderdaell. ©VTL Photography.
Alle foto’s in deze blog en op de website zijn eigendom van VTL Photography tenzij anders aangegeven. Gebruik geen enkele foto of video zonder toestemming voor privé of commerciële doeleinden. Voor vragen over het gebruik van de foto’s kunt u het contactformulier invullen op de website of een e-mail sturen naar: info@vtlphotography.com. Bij voorbaat dank!
All images on this website are owned by VTL Photography, unless specified otherwise. Do not use the pictures without our permission for private or commerical puposes. For questions about using the pictures, please fill out the contact form on the website or send an email to: info@vtlphotography.com. Thank you!
Leave a reply
Geweldig leuk park! Wij gaan 1x per jaar een weekend naar de zee, Noord-Holland. En hebben Hoederdaell bezocht. Er is veel veranderd zie ik. Leuk. Tijd om weer te gaan dit jaar.
Groet Jeanine.