De Dolfijnendelta, een groot leefgebied voor de tuimelaardolfijnen in Dolfinarium. Een plek waar bezoekers de dolfijnen van dichtbij kunnen bekijken. De delta is onder veel vaste bezoekers een favoriete plek om te genieten van de dieren. Het is een prachtig verblijf waar je de dolfijnen van dichtbij kunt bewonderen én kunt fotograferen. In de dolfijnendelta leeft momenteel een gevarieerde groep van mannetjes, vrouwtjes, oude en jonge dieren. In totaal wonen er nu 20 dolfijnen in de Delta. De oudste van de groep is dolfijn Honey, zij is 51 jaar. De jongste telg is James, twee weken terug schreef ik een blog over het kleine mannetje. Hij werd namelijk 26 mei 1 jaar oud. In deze blog vind je heel veel foto’s en gaan we meer vertellen over het gebied waar de dolfijnen leven en hoe het gebouwd is. Kortom, een blog boordevol dolfijnen!

Overzichtsfoto van de Dolfijnendelta met in het midden een sprong van dolfijn Finagain. ©VTL Photography.
Bij de Dolfijnendelta heb je als bezoeker de mogelijkheid om van dichtbij te ervaren hoe bijzonder dolfijnen zijn. Je kunt de dieren onderwater zien zwemmen door de lange glaswand en het is mogelijk om rond het hele gebied te lopen. De Dolfijnendelta bestaat uit verschillende delen die allemaal met elkaar in verbinding staan. Elk deel kan worden afgesloten met een hek zodat de dieren om wat voor reden dan ook apart gezet kunnen worden. De hoofdbaai is het grootste gedeelte van de Delta, daarnaast heb je ook nog de winterbaai/kraamkamer. Dit gedeelte wordt altijd gebruikt als kraamkamer waar moeder dolfijn kan bevallen en daarna haar baby kan zogen. Moeder en jong zijn nooit helemaal alleen, er worden meestal een aantal vrouwtjes bij gezet die de moeder kunnen ondersteunen. Maar grotendeels van de groep blijft apart zodat moeder en jong in alle rust aan elkaar kunnen wennen. Naast de winterbaai/kraamkamer is nog een medical pool waar dieren apart gezet kunnen worden als ze ziek zijn. Hier is ook een lift aanwezig waar de dieren uit het water gehaald kunnen worden als dit nodig is. Zodra een dier is opgeknapt kan die zich weer aansluiten bij de groep. Dolfijnen zijn groepsdieren en zijn zeer sociaal, er zal dan ook nooit zonder reden een diertje apart gezet worden.
Overzichts-foto’s Dolfijnendelta Dolfinarium. ©VTL Photography.
- Kraamkamer/winterbaai
- De kraamkamer met achterin de medical pool.
- Hoofdbaai tijdens een presentatie.
- Rechts de kraamkamer. En links een klein stukje van de hoofdbaai.
- Hoofdbaai
- Overzichtsfoto van de Dolfijnendelta. Bij het trainershuisje.
- Overzichtsfoto bij het trainershuisje
- Kraamkamer.
Het gebied is de thuisbasis voor de dolfijnen maar er leven ook veel vissen en garnalen. In het hele gebied krioelt het van de garnaaltjes en kleine visjes wat betekend dat de Delta een heel gezond ecosysteem heeft. De Dolfijnendelta staat ook in verbinding met de krabbenkust, hier leven veel vissen, krabben, kreeften en ook hier zitten heel veel garnaaltjes. Daarnaast kun je ook vogels bij de Delta rond zien vliegen. Vooral de meeuwen zijn dagelijks van de partij. Het is soms nog best een uitdaging voor de verzorgers om de vis aan de dieren te geven zonder dat de meeuwen het af pakken. De Delta vormt dus niet alleen een thuis voor de dolfijnen maar ook voor vissen, garnalen en verschillende soorten vogels. Het leuke aan de Dolfijnendelta is dat je de dolfijnen de hele dag kunt observeren. Je kunt zien hoe de dieren met elkaar ravotten, hoe ze spelen met de speeltjes die ze krijgen en hoe de dieren worden verzorgd. Als het zonnetje schijnt en ik bij de delta sta te genieten van de dieren voelt het bijna als vakantie.
Meer foto’s van de voorstelling bij de Dolfijnendelta zijn te zien onderaan de blog en in het fotoalbum van Dolfinarium op de website.
Trainingen en aandacht
In verschillende blogs over DolfijndoMijn heb ik verteld hoe de dieren in Dolfinarium worden verzorgd en getraind. Bij de Dolfijnendelta gebeurd eigenlijk hetzelfde alleen wordt er geen show gegeven zoals in Domijn. Maar dat betekend niet dat er geen trainingen plaats vinden. Ook in de Delta worden de dieren elke dag bezig gehouden en geprikkeld door middel van aandacht, voedingen, speeltjes, gezondheidstrainingen maar ook trainingen waarbij bijvoorbeeld de sprongen worden geoefend én natuurlijk de presentatie. Omdat de Delta een open gebied is kun je als bezoeker goed zien wat er zoal op een dag gebeurd. Een onderdeel wat altijd erg leuk is om te zien is het zoekspelletje. Wanneer er een training, presentatie of een interactief programma plaats vind bespreken de verzorgers van te voren welke dieren zij bij zich nemen. De dieren weten dan niet bij wie zij moeten zijn dus wanneer de verzorgers een plekje zoeken rond de delta begint voor de hen een zoekspelletje waar en bij welke verzorger ze dit keer moeten zijn. Je ziet dat de dieren heel enthousiast bij elke verzorger komen kijken of ze de juiste plek hebben gevonden. Krijgen ze geen aandacht dan weten ze dat ze nog even door moeten zoeken. Maar worden ze aangewezen dan is dit een bevestiging voor de dieren dat ze de juiste verzorger hebben gevonden. De meeste dieren vinden dit erg leuk, je ziet ook heel duidelijk dat ze heel enthousiast en uitbundig op zoek gaan naar de juiste plek. Heerlijk om naar te kijken! Vooral de oudste dolfijn, Honey is heel energiek en uitbundig tijdens het zoekspelletje.
Ik geniet er altijd enorm van om te zien hoe liefdevol de verzorgers met de dieren om gaan en hoe de dieren op hen reageren. De band tussen de verzorgers en de dolfijnen blijft bijzonder om naar te kijken!
Presentatie Dolfijnendelta

Kano sprong tijdens de presentatie in de Delta. ©VTL Photography.
Bij de Dolfijnendelta wordt ook elke dag een presentatie gegeven waarbij de verzorgers wat meer vertellen over de dieren die in het gebied leven en het werk dat de verzorgers doen. Daarnaast laten de dieren een aantal mooie sprongen zien. Als je geluk hebt zie je ook één van de verzorgers in een kano voorbij komen waarbij de dieren sprongen maken, zoals op de foto hier boven. Deze voorstelling mag je echt niet missen tijdens je bezoek aan Dolfinarium! De voorstelling bij de Dolfijnendelta is elke dag te zien om 14:00 uur. De tijden kunnen afwijken, kijk voor actuele tijden op de website van het Dolfinarium of kijk tijdens je bezoek op de plattegrond.
Geschiedenis Dolfijnendelta

Dolfijn Nalu. ©VTL Photography
In 1993 werd het Veluwe strand naast het park over genomen door Dolfinarium. Wat betekende dat het terrein bijna twee keer zo groot werd. Het nieuwe stuk grond werd gebruikt om een uniek gebied te maken wat toen der tijd de Lagune werd genoemd. De Lagune zou als natuurlijk leefgebied dienen voor dolfijnen en vinpotige. Dit werd een wereldprimeur omdat er nog nergens een gesloten ecosysteem met echt zeewater was te vinden. Voor er gebouwd kon worden moest er heel veel geregeld worden want zo’n groot gebied bouwen gebeurd niet zo maar even, daar komt heel wat bij kijken. Uiteindelijk werd er begin 1996 een begin gemaakt, uit de wijde omgeving werden er graafmachines bij elkaar geroepen om een enorm gat te graven van 12 meter diep. In totaal werd er maar liefst 125.000 m3 grond uitgegraven. Toen de enorme kuil was uitgegraven werd er een zeil van 150 bij 170 meter uitgerold om de bodem af te dekken. Daarna werd er door middel van een ‘polderconstructie’ een een hele dikke zandlaag gestort en daarbovenop kwam een waterdichte folielaag te liggen zodat het water niet kan weglekken in de grond. Toen deze grote klus was geklaard kon het vullen van de lagune beginnen. Maar dit was geen gemakkelijke opgave! Het water in de Dolfijnendelta bestaat namelijk uit 15 miljoen echt zeewater. Begin 1997 werd het zeewater door een tanker uit de Noordzee gehaald en met binnenschepen vanuit IJmuiden naar Harderwijk gebracht. Daarna kon het zeewater in de nog lege Lagune worden gepompt. Om te testen of het water echt goed was werden er eerst vissen in de Lagune los gelaten. Daarna volgde in mei 1997 de eerste dolfijnen. Om het leefgebied van de dieren schoon te houden is er een heel groot technisch filteringssysteem gebouwd met een warmte en krachtinstallatie. De warmte die vrij komt kan worden opgeslagen in waterbellen op een diepte van 125 meter. Wanneer de watertemperatuur daalt kan deze warmte worden gebruikt om de watertemperatuur weer te verhogen. Op die manier kan het water niet bevriezen bij hele lage temperaturen. Na de bouw van de Lagune werd het gebied ondergedompeld in de wereld van de Canadese Kwakwaka’wakw-Indianen een Indianen-volk dat aan de westkust van Canada woonde. In totaal koste het bouwen van de Lagune rond de 24 miljoen gulden.
De Dolfijnendelta nu

Honey & Nynke, Dolfijnendelta Dolfinarium Harderwijk. ©VTL Photography.
Tegenwoordig is het gebied wel wat veranderd; Het heet inmiddels geen Lagune meer maar Dolfijnendelta. Daarnaast bestaat het Kwakwaka’wakw-Indianen thema niet meer, jaren geleden werd besloten om te stoppen met dit thema. Nu staan vooral de dieren centraal. In 2004-2005 heeft er opnieuw een grote verbouwing plaats gevonden, toen werd het gebied uitgebreid met de Walrussenwal. De walrussenwal ligt naast de Dolfijnendelta en is de thuisbasis voor de vier walrussen die nu in Dolfinarium wonen. Daarnaast is er begin vorig jaar voor gekozen om de zeeleeuwen te verhuizen van de Delta naar het zeeleeuwentheater, en een aantal dieren zijn verhuisd naar andere dierenparken. Daarnaast zijn er in de afgelopen paar jaar ook een aantal dolfijnen verhuisd vanuit Dolfinarium naar andere parken in Europa. Nu leven er 20 dolfijnen in de Dolfijnendelta en 8 dieren in DolfijndoMijn.
Dieren die verhuisd zijn
- Dolfijn Beachie verhuisde in 1997 naar Dolfinarium vanuit Florida. Uiteindelijk heeft beachie 12 jaar in Dolfinarium gewoond. Het mannetje was een geliefd dier onder de verzorgers maar zeker ook bij de bezoekers. In september 2009 verhuisde beachie naar Boudewijn Seapark vanwege het fokprogramma. Helaas overleed Beachie plotseling in februari 2016.
- Anke; Anke verhuisde in 2008 naar Dolfinarium vanuit Nurnberg Duitsland. Dit vrouwtje was ook erg geliefd onder de bezoekers omdat het heel makkelijk was om haar te herkennen aan haar scheve bekkie. Uiteindelijk keerde Anke in 2012 weer terug naar Nurnberg Duitsland.
- Damsxi is geboren in Dolfinarium op 15 mei 2001.. Zijn moeder is Roxy. Hij lijkt ook wel een beetje op zijn moeder, hij heeft een beetje de zelfde ogen. In 2016 verhuisde Damsxi vanwege het fokprogramma naar Marineland Mallorca.
- Lucy, Lucy is in 1987 geboren in Sea World Orlando. In 1997 verhuisde zij naar Dolfinarium Harderwijk. Ik haalde Luxy en Roxy altijd door elkaar. Dit zijn namelijk zusjes en lijken behoorlijk veel op elkaar. Twee zoons van Lucy wonen nog in Dolfinarium, dit zijn Tlisala en Rif. Lucy verhuisde in 2015 naar Planète Sauvage Frankrijk vanwege het fokprogramma.
- Naomi, werd geboren in Tiergarten Nürnberg Duitsland en verhuisde in 2008 naar Dolfinarium waar ze zoon King ter wereld bracht. Naomi is in 2016 verhuisd naar Zoomarine Algarve. Zoon King woont nog wel in Dolfinarium.
Foto’s van dieren die verhuisd zijn; Beachie, Anke, Damsxi, Lucy en Naomi. Foto’s zijn gemaakt in Dolfinarium Harderwijk. De eerste foto van Beachie is gemaakt in Boudewijn Seapark België. ©VTL Photography.
Zoals ik net aangaf zijn er een aantal dieren verhuisd van Dolfinarium naar andere parken. Dit wordt vaak gedaan vanwege het Europese fokprogramma via de EAZA. Voor de verzorgers en vaste bezoekers niet altijd even leuk, want tja je gaat je toch hechten aan dieren en als ze dan verhuizen ga je ze missen. Maar voor de dieren is het helemaal niet erg. Zij komen weer in een nieuwe groep terecht en door de maanden lange voorbereidingen en trainingen ervaren de dieren weinig stress. Er wordt alles aan gedaan om de dieren zo rustig en comfortabel mogelijk te vervoeren. In de afgelopen jaren zijn een aantal van mijn favoriete dieren verhuisd die in Dolfinarium woonde. Het leek mij dan ook leuk om nu eens terug te blikken naar een aantal oude bewoners van Dolfinarium. Je kunt op elke foto hier boven klikken en wat informatie lezen over de dieren.
Geboortes
Indy en James bij hun moeders, foto’s gemaakt een dag na de geboortes. Indy werd geboren op 7 augustus 2014. James werd geboren op 26 mei 2017. ©VTL Photography
Het Dolfinarium is samen met zo’n 300 andere dierentuinen en aquaria in Europa verenigd in de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Vanuit EAZA worden de fokprogramma’s gecoördineerd om de populaties van alle diersoorten in de Europese dierenparken gezond te houden. Sinds de opening van de lagune/Dolfijnendelta is het Dolfinarium begonnen met het fokprogramma voor de tuimelaardolfijnen. Het park had nu een mooie unieke omgeving voor de dieren waarbij ze hoopte dat de dieren zich gingen voortplanten. En dat werd een groot succes. Vanaf 1998 t/m 2017 hebben er 30 succesvolle bevallingen plaats gevonden in Dolfinarium. En dat is een heel mooi aantal. Pas geboren dolfijntjes zijn zeer kwetsbaar, maar dankzij de expertise van het Dolfinarium kon een groot aantal dolfijntjes gezond opgroeien. De allereerste dolfijn werd op 22 mei 1998 geboren in de Lagune, dat was dolfijn K’u’luta. Zijn naam betekende dolfijn in de Kwakwaka’wakw-Indianen taal. Helaas overleed K’u’luta in juli 2012, hij kampte al een aantal jaar met zijn gezondheid. Niet lang na de geboorte van K’u’luta volgde er nog een jong, dolfijn Finagain beviel op 17 juli 1998 van zoon Tsalka . Dolfijn Tsalka woont nog steeds in Dolfinarium, je kunt hem zien in de Aqua bella show in DolfijndoMijn. In 2013 was het voor Dolfinarium helemaal een succesvol jaar, er was namelijk een heuse baby boom! In korte tijd werden er 3 gezonde dolfijntjes geboren. Dolfijn Maaike beviel op 6 juli 2013 van Baya, Dolfijn Nynke beviel op 9 augustus 2013 van dolfijntje Zoë en Molly beviel op 29 december 2013 van Daisy. Baya, Zoë en Daisy zijn nu bijna 5 jaar oud en leven nog steeds in de Dolfijnendelta. De twee jongste dieren in de Delta op dit moment zijn Indy en James. Indy werd op 7 augustus 2014 geboren en dolfijn James werd op 26 mei 2017 geboren.
Dieren op leeftijd

Honey & *Skinny waren de twee oudste dolfijnen in Dolfinarium. Foto gemaakt in 2016. ©VTL Photography.
Nieuw leven verwelkomen is natuurlijk erg bijzonder en ontzettend leuk, maar dieren worden uiteindelijk ook ouder en er komt een dag dat je afscheid moet nemen. Omdat de dieren in Dolfinarium een hoge leeftijd bereiken komt het gelukkig niet vaak voor dat er een dier overlijd. Maar soms is het onvermijdelijk, bijvoorbeeld wanneer een dier echt heel oud of ziek is en niet meer verder kan. Dit was het geval bij dolfijn Skinny. Zij was de oudste dolfijn die in Dolfinarium heeft geleefd. Skinny overleed op 22 februari 2017 op 55 jarige leeftijd. En dat is best bijzonder want tuimelaar dolfijnen in het wild halen een gemiddelde leeftijd van 30 tot 35 jaar. Daarnaast was zij ook de oudste vrouwtjes dolfijn in Europa. Sinds het overlijden van Skinny is dolfijn Honey nu de oudste dolfijn in Dolfinarium. Zij heeft inmiddels een leeftijd bereikt van 51 jaar. Maar dat is niet aan haar te zien! Honey is nog heel erg actief en maakt dagelijks mooie sprongen tijdens de voorstelling in de Delta.
De leeftijd die de dolfijnen bereiken in Dolfinarium worden in vergelijking met hun soortgenoten in het wild steeds hoger. Dit komt omdat de dieren in Dolfinarium geen vijanden hebben, en in een beschermd gebied leven. Maar de dieren halen vooral een hogere leeftijd door de toegewijde zorg van de medewerkers en door alle kennis die in de afgelopen tientallen jaren is opgedaan.
Tot slot

Dolfijnen Storm, Joker, Palawas en Rif. ©VTL Photography.
Over twee weken verschijnt er weer een nieuwe blog online over de dolfijnen in de Dolfijnendelta waarin ik alle 20 dolfijnen aan jullie voorstel én laat zien hoe je de dieren kunt herkennen. Een nieuwe blog boordevol dolfijnen en heel veel foto’s! Zie ik je over twee weken terug op de website van VTL Photography? Wil je op de hoogte blijven van alles wat er op VTL Photography wordt geplaatst? Like dan onze Facebookpagina. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog kun je contact op nemen via het contactformulier op de website. Voor meer informatie over Dolfinarium kun je terecht op hun website.
Wist je dat je nu voor slechts € 16,95 p.p. tickets kunt bestellen via de website van Dolfinarium? Dat is meer dan 10 euro korting! Klik hier voor meer informatie over de online tickets.
Foto’s Dolfijnendelta Dolfinarium Harderwijk
Wil je meer foto’s zien van Dolfinarium? Neem dan een kijkje in het fotoalbum van Dolfinarium op de website.
Alle foto’s in deze blog en op de website zijn eigendom van VTL Photography tenzij anders aangegeven. Gebruik geen enkele foto of video zonder toestemming voor privé of commerciële doeleinden. Voor vragen over het gebruik van de foto’s kunt u het contactformulier invullen op de website of een e-mail sturen naar: info@vtlphotography.com. Bij voorbaat dank!
 All images on this website are owned by VTL Photography, unless specified otherwise. Do not use the pictures without our permission for private or commerical puposes. For questions about using the pictures, please fill out the contact form on the website or send an email to: info@vtlphotography.com. Thank you!
Leave a reply
[…] in Dolfinarium Harderwijk. In de afgelopen weken schreef ik al over de roggen en haaien en de Dolfijnendelta. Vorig jaar schreef ik een blog over de dolfijnen in DolfijndoMijn en stelde ik de dieren aan […]
[…] Blog 5. De Dolfijnendelta; https://vtlphotography.com/2018/06/08/een-kijkje-achter-de-schermen-de-dolfijnendelta/ […]