In een nieuwe blogreeks over Dolfinarium gaan we het hebben over alle diersoorten in het zeezoogdieren park. We hebben in een aantal blogs al aandacht besteed aan de dolfijnen in DolfijndoMijn, maar er leven natuurlijk nog veel meer dieren in het park die het ook verdienen om in de spotlight te staan. Daarom gaan we de komende tijd meer vertellen over alle andere bewoners in Dolfinarium Harderwijk, met natuurlijk veel foto’s! In deze blog beginnen we met de vissen, roggen en haaien in het roggenrif, de krabbenkust en de aquaria.

Roggenrif Dolfinarium Harderwijk. ©VTL Photography
Dolfinarium Harderwijk staat vooral bekend om de tuimelaar dolfijnen, maar het zeezoogdierenpark bestaat uit meer bijzondere dieren dan alleen de dolfijnen. Zo vind je er ook vissen, haaien en roggen, maar ook andere zeedieren zoals; zeepaardjes, een Noorse kreeft, zeeanemonen en een pijlstaartrog! Bij elkaar leven er een paar honderd vissen, haaien en roggen in het zeezoogdierenpark. Je kunt deze dieren bewonderen bij het roggenrif, de krabbenkust, het Noordzeelaboratorium en Hotel de Noordzee. Deze plekken vervullen een belangrijke rol in Dolfinarium. Omdat je daar namelijk kennis kunt maken met diersoorten die leven in onze eigen Noordzee!
Roggenrif

Presentatie bij het Roggenrif in Dolfinarium. ©VTL Photography
Het roggenrif in Dolfinarium bestaat al 26 jaar en heeft verschillende bewoners; roggen, haaien, zeebaarzen, goudbrasems, harders en pollak. In het bassin vind je ook platvissen zoals tarbot en schol, alleen is het niet zo gemakkelijk om deze dieren te vinden. Platvissen (de naam zegt het al) zijn platte vissen en graven zich graag in het zand. Vanwege hun schutkleur is het nog lastiger om ze te vinden, maar als je goed zoekt kun je toch ze zien liggen onder het zand.
In de Noordzee zul je deze diersoorten niet snel vinden omdat het dieren zijn die in dieper zeewater leven. Maar dankzij het heldere water in het roggenrif kun je de dieren van dichtbij bekijken. Het is vooral voor kinderen een leuke en interessante plek om te komen omdat zij hier de dieren van dichtbij kunnen bekijken én aan kunnen raken! Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om tijdens de presentaties de dieren te voeren.
Haaien
Foto’s van de gevlekte gladde haaien in het roggenrif. ©VTL Photography.
Haaien behoren tot de kraakbeenvissen, hun hele lichaam bestaat uit kraakbeen in plaats van botten. De bekendste soorten zijn natuurlijk de grote jongens zoals de witte haai of de stier haai. Door de enge horror films zoals Jaws en Shark Attack zijn wij haaien gaan zien als enge en gevaarlijke dieren. Terwijl er ongeveer 400 haaiensoorten bestaan en er feitelijk maar een aantal soorten gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Haaien heb ik altijd al heel indrukwekkend gevonden, en dan met name de grote exemplaren. Maar door het roggenrif in Dolfinarium ben ik ook de kleine haaiensoorten en de roggen gaan waarderen. Ze zwemmen zo mooi en sierlijk door het water, dat kun je in de Noordzee moeilijk bekijken maar in Dolfinarium wel! In het roggenrif leven er in totaal zo’n 75 haaien verdeeld onder drie soorten namelijk de; gevlekte gladde haai, kathaai en de hondshaai.
Wist je dat er zes gevlekte gladde haaien in het roggenrif wonen en zij alle zes een naam hebben? Hun namen zijn; Oog, Neus, Gerard, Scar, Vinnie en Francine. En wist je dat deze zes haaien zelfs getraind worden? Zij hebben geleerd om uit de handen van de verzorgers te eten. Zodat de verzorgers de dieren van dichtbij goed kunnen bekijken en medicatie kunnen geven zonder dat de dieren eerst verdoofd moeten worden.Â
Roggen

Rog in het Roggenrif van Dolfinarium.
In het roggenrif leven vijf verschillende soorten roggen; De blonde rog, kleinoogrog, stekelrog, golfrog en de gevlekte rog. Deze roggen zijn in tegenstelling tot de pijlstaartrog ongevaarlijk. In totaal wonen er zo’n 180 roggen in het Dolfinarium, dit gaat om de roggen die in het roggenrif leven maar ook alle jonge roggen achter de schermen. Roggen behoren net als de haaien tot de kraakbeenvissen. Roggen leven het grootse deel van de tijd op de bodem, waar ze lekker onder het zand kunnen kruipen en kunnen zoeken naar voedsel. Het mooiste aan roggen vind ik hun manier van zwemmen, dan lijkt het net alsof ze door het water heen vliegen.
Weet jij op welke foto je het mannetje en het vrouwtje ziet? Foto’s zijn gemaakt in het roggenrif. ©VTL Photography.
Kun jij het verschil zien tussen een mannetje en een vrouwtjes rog? Mannetjes hebben twee claspers dit worden ook wel “grijporganen” genoemd, deze zitten onder de staart en dienen als voortplantingsorgaan. Bij de vrouwtjes ontbreken deze grijporganen, zij hebben een cloaca dat is het vrouwelijke geslachtsorgaan bij de roggen.
Eikapsels
Gedroogde eikapsels van een haai en rog. ©VTL Photography.
De meeste haaien en roggen krijgen geen levende jongen maar leggen eieren af. Er zijn ook haaien en roggen soorten waarbij de eieren in de buik van het vrouwtje blijven zitten. Wanneer de dieren volgroeid zijn worden ze levend geboren. Maar de soorten die in Dolfinarium leven leggen eieren. Wanneer de vrouwtjes eieren leggen, zoeken ze meestal een beschutte plek en iets waar het ei aan vastgezet kan worden. Dit kan een voorwerp zijn zoals een steen maar ook waterplanten zoals zeewier of algen. Om het ei vast te zetten zwemmen zij om een voorwerp of zeewier heen zodat het spiraaltje van een ei vast komt te zitten. Dan hangt het ei als het ware aan het wier of voorwerp vast. Pas als de embryo is volgroeid, komt het jonge dier uit het eikapsel.
In het roggenrif liggen er dagelijks enkele tot tientallen roggen en haaien eieren. Deze worden dan ook bijna elke dag uit het roggenrif gehaald. Wanneer de eieren niet weg gehaald zouden worden bijten de volwassen dieren de eikapsels kapot en dat is zonde. Als de eieren uit het bassin gehaald zijn worden ze gesorteerd. De eierkapsels die leeg zijn worden gedroogd en gebruikt om aan de bezoekers te laten zien. Je kunt bij het roggenrif tijdens de presentatie zelfs gedroogde roggen eieren kopen! Wanneer er een embryo in het ei zit worden deze apart gehouden achter de schermen, zodat ze in een beschermde omgeving uit het ei kunnen komen. Pas wanneer de dieren een bepaalde leeftijd hebben bereikt en sterk genoeg zijn kunnen ze naar het roggenrif. Daar worden de diertjes in een apart gedeelte geplaatst zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Daarna worden zij pas in het grote bassin bij de volwassen dieren geplaatst. Door de jaren lange ervaring in Dolfinarium is het grootbrengen van de roggen en haaien een groot succes, er leven nu een hoop jonge en volwassen dieren in het roggenrif.
Blue Linked

Haaien eieren, als je goed kijkt zie je de embryo’s en de eidooier zitten. Foto is gemaakt bij het Noordzeelaboratorium. ©VTL Photography.
Niet alle eikapsels die worden gevonden in het roggenrif blijven in Dolfinarium, het Harderwijkse zeezoogdierenpark doneert namelijk ook haaien en roggeneieren aan Blue Linked. Blue Linked doet onderzoek naar de haaien en roggen populaties in de Noordezee. Dit is helaas hard nodig want een kwart van alle haaien en roggensoorten worden met uitsterven bedreigd. In de Noordzee zijn vele soorten zelfs al compleet verdwenen. Van de 17 soorten die nu nog in de Noordzee leven, staan er negen op de rode lijst van ICUCN. Het Dolfinarium helpt mee om de haaien en roggenpopulaties in de Noordzee te herstellen. Het Dolfinarium doneert eikapsels die bij het kweekcentrum van Blue Linked uitkomen. Het is de bedoeling dat dieren die sterk genoeg zijn worden uitgezet in de Noordzee.
Bekijk voor meer informatie de volgende video van Dolfinarium op YouTube of neem een kijkje op de website van Blue Linked.
Aquariums Dolfinarium

Heremietkreeftje Noordzeelaboratorium Dolfinarium Harderwijk. ©VTL Photography.
In Dolfinarium vind je ook aquariums, zoals Hotel de Noordzee. Dit zijn de twee grote aquariums vlak bij het roggenrif. In deze aquariums kun je andere bewoners van de Noordzee bekijken zoals de prachtige pijlstaartrog! Bij het roggenrif is er nog een aparte ruimte met een aantal kleinere aquariums; het Noordzeelaboratorium. Hier vind je vooral de hele kleine diersoorten zoals kreeftjes, zeeanemonen, zeepaardjes, heremietkreeftjes, eikapsels en haaien en roggen die pas uit het ei zijn gekomen. In Dolfinarium staan ook twee grote ronde zeewateraquariums in het restaurant de Andersom bij de entree. In die aquariums zitten koralen en verschillende vissen, waaronder doktersvissen, anemoon vissen en een gehoornde koffervis die uit de hand gevoerd wordt met een pipetje.
Krabbenkust

Een prachtige kreeft in de krabbenkust. Als je goed kijkt zie je ook allemaal garnaaltjes. ©VTL Photography.
De krabbenkust is een ondiep gedeelte waar verschillende dieren leven zoals garnalen, krabben, een grote kreeft, zeebaarzen eb lipvissen. De krabbenkust staat in verbinding met de Dolfijnendelta waar een grote groep tuimelaardolfijnen leeft. Bezoekers kunnen de dieren van dichtbij bekijken en door de krabbenkust heen lopen door middel van grote stenen die als een looppad dienen. In het hele gebied (van de krabbenkust tot de Dolfijnendelta) krioelt het van de garnaaltjes, wat betekend dat het een heel gezond ecosysteem heeft.
Nieuw in Dolfinarium; Een haaien ruimte!

Haaienzaal Dolfinarium Harderwijk. © VTL Photography
Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe haaien ruimte! En ik mag jullie alvast een klein voorproefje geven. Tussen het Noordzeelaboratorium en Hotel de Noordzee wordt er een kleine haaienruimte gebouwd! In deze ruimte komen de haaien centraal te staan die in onze eigen Noordzee leven. Op de foto zie je drie nagemaakte haaien; De walvishaai, haring haai en de Groenlandse haai. Je zou het misschien niet zeggen maar deze grote jongens komen echt in onze eigen Noordzee voor! Wanneer deze ruimte open gaat is nog niet bekend maar er wordt hard aan gewerkt! Wanneer de zaal open is laten wij het uiteraard weten.
Dieren zijn bijzonder

Gevlekte gladde haai. ©VTL Photography.
Al meer dan 50 jaar kunnen bezoekers alles leren over zeezoogdieren, en hoeveel mooie en unieke dieren er in onze eigen Noordzee leven. Door een dag Dolfinarium heb je niet alleen een dagje plezier maar leer je ook hoe bijzonder alle dieren zijn. Een rog of heremietkreeft is eigenlijk net zo uniek als een tuimelaar dolfijn, en hoe bijzonder is het dat deze dieren in onze Noordzee voorkomen. En daar moeten we zuinig op zijn!
Foto’s:
 Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Dolfinarium Harderwijk, het team van roggenrif en natuurlijk de dieren.
Alle foto’s in deze blog en op de website zijn eigendom van VTL Photography tenzij anders aangegeven. Gebruik geen enkele foto of video zonder toestemming voor privé of commerciële doeleinden. Voor vragen over het gebruik van de foto’s kunt u het contactformulier invullen op de website of een e-mail sturen naar: info@vtlphotography.com. Bij voorbaat dank!
 All images on this website are owned by VTL Photography, unless specified otherwise. Do not use the pictures without our permission for private or commerical puposes. For questions about using the pictures, please fill out the contact form on the website or send an email to: info@vtlphotography.com. Thank you!
Leave a reply
Wat leuk om over het haaien en roggenrif te lezen. Dat vind ik een leuk onderdeel van het dolfinarium. Mooi om te kijken, en te ontdekken.
Groet Jeanine.
Zus wat heb je hey allemaal mooi geschreven, en prachtige fotos weer gemaakt. Wat een werk heb je hier allemaal aan. fijn dat jij er zo van geniet. Trots op je 😉😉
[…] laten maken met alle dieren in Dolfinarium Harderwijk. In de afgelopen weken schreef ik al over de roggen en haaien en de Dolfijnendelta. Vorig jaar schreef ik een blog over de dolfijnen in DolfijndoMijn en stelde […]