Stichting Leeuw

Op 26 oktober 2016 bestond Stichting Leeuw precies 5 jaar. In 5 jaar tijd is de stichting enorm gegroeid en hebben zij al verschillende katachtigen een mooi nieuw leven kunnen geven. In totaal zijn er nu vijf leeuwen naar Zuid-Afrika gebracht en is de stichting bezig om Siberische tijgers naar Rusland te gaan brengen. De stichting bestaat inmiddels uit een grote groep mensen die zich allemaal inzetten voor de katachtigen. Bijna alle betrokkenen zijn vrijwilligers. Ik ben vaak te vinden in Landgoed Hoenderdaell en grotendeels van de dag breng ik door bij de stichting. Ter gelegenheid van het 5 jarige bestaan werd mij gevraagd of ik foto’s wilde maken van alle betrokkenen en vrijwilligers. Dit heb ik met veel plezier gedaan! Het was super leuk om al die gezichten achter deze stichting eens te zien. Een aantal foto’s die ik op deze dag heb gemaakt kun je bekijken in deze blog. In de afgelopen jaren dat ik in Landgoed Hoenderdaell kom heb ik de stichting goed leren kennen, de stichting bestaat uit bijzondere mensen en wat hebben ze al prachtige dingen bereikt! Ik hoop dat alle doelen bereikt gaan worden en dat er nog meer bekendheid gaat komen want dat gun ik hen van harte!

 

Stichting Leeuw

directie-stichting-leeuw

Van links naar rechts: Agnes Kruijff, Robert Kruijff, Anna Yachmennikova, Robbert Jan Zagt en Peter Kruijff. Foto: VTL Photography

 

Stichting Leeuw is gevestigd in Anna Paulowna bij Landgoed Hoenderdaell en werd op 26 oktober 2011 opgericht. Het idee was om een opvang voor katachtigen te starten. Als dierenliefhebber kun je je niet voorstellen dat dieren soms slecht worden verzorgd en helaas ook in barre omstandigheden moeten zien te overleven. Maar helaas is dit wel realiteit, ook voor katachtigen. Dieren kunnen niet voor zichzelf op komen en daarom zijn stichtingen zoals Stichting Leeuw zo belangrijk. In de afgelopen 5 jaar heeft de stichting al vele katachtigen geholpen. Sommige dieren blijven bij de stichting, zoals de circus tijgers maar het streven van Stichting Leeuw is om gezonde en raszuivere katachtigen terug te brengen naar het land van herkomst. Stichting Leeuw werkt o.a samen met Emoya Big Cat Sanctuary, dit is een groot natuurreservaat bij Vaalwater Zuid-Afrika. Tot nu toe zijn er al vijf leeuwen naar Emoya gebracht; Masrya en Nero en dit jaar mochten ook Nala, Tristan en Asali naar Zuid-Afrika. De leeuwen leven nu in het “semi-wild” dit wil zeggen dat zij in een beschermde maar natuurlijke omgeving leven.

 

Jaagsimulatie

jaagsimulator-2

Een tijger in actie bij Stichting Leeuw. Foto: VTL Photography.

De stichting is in het bezit van een mooie grote hal waar dieren op een rots kunnen luieren, spelen of kunnen badderen. Maar het allerleukst is toch wel de jaagsimulator. Stichting Leeuw had de primeur om als eerste de jaagsimulator in gebruik te nemen. De stichting wil graag leeuwen en tijgers terug brengen naar het land van herkomst, dan is het voor de dieren heel belangrijk om uithoudingsvermogen te hebben. De meeste dieren hebben bijna geen uithoudingsvermogen omdat zij nooit achter een prooi aan konden rennen. Naast het trainen van het uithoudingsvermogen vinden de meeste dieren het ook leuk om te doen. En als bezoeker is het fantastisch om te zien! Het is heel indrukwekkend om een leeuw of tijger te zien jagen. Hieronder kun je een aantal foto’s zien van verschillende tijgers die heel aandachtig naar hun stukje vlees staren maar ook tijgers die mooie en indrukwekkende sprongen maken om bij hun stuk vlees te komen. Ik heb nog geen leeuwen zien jagen, hopelijk kom ik de volgende keer thuis met foto’s van jagende leeuwen!

 

Foto’s van de jaagsimulatie bij Stichting Leeuw

 

 

Bruno en Omar naar Zuid-Afrika!

Omar & Buno bij Stichting Leeuw. Foto: VTL Photography

Wie Stichting Leeuw volgt moet de broers Bruno en Omar wel kennen. Beide leeuwen kwamen in 2015 naar Anna Paulowna. Hoewel de mannetjes broers zijn hebben zij een heel ander leven gehad. Ze werd geboren in een circus in Slowakije, als jonge welpjes werden zij verkocht en werden hun wegen gescheiden. Omar ging met een particulier mee naar huis die het leuk leek om een leeuw te hebben en Bruno werd door een maffiabaas mee genomen. Toen de eigenaar van Omar door onbekende redenen er vandoor ging was er niemand die goed voor de leeuw kon zorgen. De vader van de man probeerde de leeuw nog te verkopen maar dat lukte niet. Omar had het zwaar, hij had geen beschutting tegen de kou en kreeg ook weinig te eten. Uiteindelijk werd er contact gezocht met Stichting leeuw en zijn ze de leeuw gaan halen. Op 4 maart 2015 kwam Omar aan in Anna Paulowna. Een aantal maanden later werd er opnieuw contact gezocht met de stichting. De broer van Omar had hulp nodig. Toen de eigenaar van Bruno overleed wist zijn vrouw niet wat ze met het dier aan moest en heeft toen Stichting Leeuw gebeld. In april 2015 zijn een aantal mensen van de stichting Bruno gaan ophalen. De broers verblijven nu al enige tijd bij de stichting en het gaat gelukkig erg goed met hen. Vooral Omar is enorm vooruit gegaan. Op de website van Stichting leeuw staat een foto van Omar hoe hij er uit zag toen hij aan kwam in Anna Pauwlona en hoe hij er nu uit ziet. Wat een wereld van verschil!! Hij ziet er weer uit als een echte leeuw, en krijgt zelfs zijn manen terug! Omar en Bruno zijn broers maar omdat ze beiden volwassen zijn kunnen zij niet samen in 1 verblijf. Maar het is mooi dat ze toch een beetje samen zijn en beide dieren weer een toekomst hebben.

En die toekomst is er zeker! Want tijdens de donateursdag van Stichting Leeuw op 29 oktober 2016 is bekend gemaakt dat Omar en Bruno in 2017 zullen verhuizen naar Emoya Big Cat Santuary in Zuid-Afrika. Wat een prachtig nieuws!! De broers mogen naar Zuid-Afrika!!

Nieuwe bewoners

afrodite-stichting-leeuw

De jonge tijger dame Afrodite. Foto: VTL Photography.

 

Een paar maanden geleden kreeg Stichting Leeuw er een nieuwe bewoonster bij. De prachtige jonge dame Afrodite. Deze dame is ongeveer anderhalf jaar oud en is afkomstig uit een Griekse dierentuin. Omdat tijgers met uitsterven worden bedreigd wil stichting Leeuw tijgers naar Rusland brengen. De stichting heeft een aantal raszuivere Siberische tijgers, Vladimir, Valesca, Bodana en Afrodite. Het is de bedoeling dat er een koppeltje gevormd gaat worden die samen naar Rusland zullen vertrekken. Hopelijk krijgt het koppel daar jonge tijgertjes die uiteindelijk losgelaten kunnen worden in het wild. Stichting Leeuw kan dit natuurlijk niet alleen, zij doen dit in samenwerkingsverband met Severtsov Intstitute in Rusland.

 

 

Steun Stichting Leeuw!

groepsfoto-stichting-leeuw

Een groepsfoto van de directie en (bijna) alle vrijwilligers van Stichting Leeuw. Een aantal vrijwilligers zijn achteraf aan de foto toegevoegd omdat zij niet aanwezig konden zijn bij het maken van de foto. De foto is gemaakt door VTL Photography. De bewerking en het toevoegen van andere vrijwilligers is gedaan door Stichting Leeuw vrijwilligster Wendy Karsten.

 

De stichting doet prachtig werk en bestaat inmiddels uit een mooie groep mensen maar zonder donateurs en giften kan de stichting dieren niet helpen. Help de stichting om in de toekomst nog meer katachtigen een mooi leven te kunnen geven. Je kunt een donatie doen maar je kunt ook een dier adopteren. Of wat dacht je van een Tijgerworkshop! Vorig jaar heb ik de workshop gedaan en schreef hier een blog over: Tijgerworkshop bij Stichting Leeuw. Kijk voor meer informatie over Stichting Leeuw, de Tijgerworkshop en hoe je kunt doneren op de website; www.stichtingleeuw.nl/

 

Foto’s Stichting Leeuw

Alle foto’s op de website en in deze blog zijn eigendom van VTL Photography, tenzij anders aangegeven. Het is dan ook niet toegestaan om de foto’s zonder toestemming te gebruiken voor privé of commerciële doeleinden. Voor vragen over gebruik van de foto’s kunt u een email sturen naar: info@vtlphotography.com. Bij voorbaat dank!

One Comment on “Stichting Leeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: