De afgelopen tijd is er veel te doen geweest rond het dolfinarium en andere zeezoogdierenparken. Persoonlijk kan ik mij totaal niet vinden in alle negatieve berichten. Ik kom graag in Dolfinarium en geniet van het park en de band die de verzorgers hebben met de dieren. Het leek mij dan ook erg leuk om eens meer te vertellen over de dolfijnen in Dolfinarium. Inmiddels heb ik al een aantal blogs klaar liggen waardoor ik heb besloten om een aantal weken elke week een blog online te plaatsen over Dolfinarium. Over de trainingen, verzorging van de dieren maar ook over de feiten en fabels rond het Dolfinarium en andere zeezoogdierenparken. We beginnen met een kijkje achter de schermen bij DolfijndoMijn! Het domijn is alleen toegankelijk voor bezoekers tijdens de show, maar wat gebeurd er allemaal achter de schermen in het domijn? Afgelopen week mocht ik een aantal trainingssessies bijwonen in het DolfijndoMijn van het Dolfinarium. In Domijn leven op dit moment 10 volwassen mannetjes die schitteren in de Aquabella show. In deze blog lees je meer over de verzorging en trainingen van deze knappe mannen. Met natuurlijk foto’s én een video. Veel lees en kijk plezier!

Foto: VTL Photography.
Gezondheidstrainingen
In het wild kunnen dolfijnen het zich niet permitteren om zwak te zijn. Ze proberen dan ook om dit zo lang mogelijk verborgen te houden, zodat natuurlijke vijanden als haaien of orka’s hen niet als prooi zien. Een dier zal pas laten zien dat er iets aan de hand is als het lichaam te zwak wordt. Als de verzorgers en dierenartsen in het Dolfinarium zouden moeten wachten tot dat moment, dan is het vaak te laat om nog iets voor het dier te kunnen doen. Daarom wordt de gezondheid van de dieren dagelijks gecontroleerd. Elke ochtend beginnen de verzorgers met het voeren van de dieren en een gezondheidstraining. Tijdens de gezondheidstraining bekijken de verzorgers bijvoorbeeld de huid en het gebit na. Ze worden van top tot teen na gekeken.
Naast de dagelijkse gezondheidscheck wordt wekelijks de ademhalingen van alle dieren gecontroleerd. Door dit goed bij te houden ontstaat er een overzicht waarop precies te zien is wat een normale ademhaling is voor elk individueel dier. Mocht het zo zijn dat een ademhaling ineens heel erg afwijkt van de normale waarde, kan dit een aanduiding zijn dat er iets aan de hand is. Daarnaast worden ook elke week alle dolfijnen gewogen. Het gewicht van een dier zegt ook heel veel over de gezondheid. Wanneer een dier afvalt kan dit ook een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Omdat de dieren elke week gewogen worden kunnen de verzorgers het gewicht van de dieren goed op peil houden. De dolfijnen hebben een gewicht tussen de 200 en de 260 kilo. Het gewicht hangt ook een beetje af van de lengte, de ene dolfijn is een stuk groter dan de andere. In overleg met de dierenarts wordt voor ieder dier een basis dieet opgesteld dat precies aansluit op de behoeften van elk individu. Dit wordt continu in de gaten gehouden en in overleg met de dierenarts aangepast wanneer nodig.
Â
Bloed prikken
Eens in de 100 dagen word er bloed geprikt bij de dieren, wat daarna in het lab op het park wordt gecontroleerd. Het bloed kan heel veel vertellen over de gezondheid en is daarom extra belangrijk. Het bloed prikken gebeurd in de staart. De verzorger vraagt de dolfijn om de staart aan te geven. De verzorger legt daarna de staart op schoot en het dier blijft heel rustig ondersteboven liggen (dit is ook te zien in de video). Voor een dolfijn is dit geen natuurlijke houding, het dier ligt ondersteboven met het blaasgat onderwater. Dit kan alleen als het dier zijn verzorger volledig vertrouwd. Door bloed te prikken kan de gezondheid van elk dier beter in de gaten worden gehouden. Wanneer uit de bloeduitslagen blijkt dat een dier iets te kort komt wordt er in overleg met de dierenarts gekeken wat een dier nodig heeft.
Vocht toedienen
Mocht na de uitslagen van het bloed blijken dat een dier te weinig vocht binnen krijgt dan wordt er door de dierenarts besloten om het dier extra vocht toe te dienen. Dolfijnen drinken niet zoals wij, zij halen hun vocht uit de vis die zij binnen krijgen. Vooral oudere dieren hebben hier vaker last van. Maar het komt ook wel eens voor dat een jonger dier een keer wat extra vocht nodig heeft. Zoals je kunt zien op de foto’s gaat het slangetje via de mond naar binnen. Op foto 1 zie je een stagiaire die een trechter vast houd waar zij water in giet, het water komt dan langzaam via het slangetje in de maag van de dolfijn terecht. De dieren worden hier voor getraind zodat het dier geen stress ervaart op het moment dat het vocht toedienen ook echt nodig is.
Trainingssessies

Trainingssessie in DolfijnDomijn. Foto: VTL Photography.
Naast de gezondheidstrainingen krijgen de dieren ook trainingssessies. Tijdens de trainingssessies worden er nieuwe gedragingen aangeleerd wat toegepast kan worden in de shows. Alles wat de dieren wordt aangeleerd gaat in hele kleine stapjes. De dolfijnen geven tijdens trainingen vaak ook zelf aan wat ze wel en wat ze niet leuk vinden, hier bouwen de verzorgers dan op verder. Eigenlijk worden de verzorgers dus getraind i.p.v andersom. Tijdens de trainingen wordt er gewerkt op basis van geheel vrijwillige medewerking. Willen de dieren mee doen, dan doen ze lekker mee, hebben ze even geen zin dan is dat ook prima. Er zal voor de dieren nooit een consequentie zitten aan het niet deelnemen van een training. Zij zullen dus ten alle tijden hun eten krijgen, ongeacht of ze ‘zin’ hadden om mee te werken of niet. Het belangrijkste is dat de keuze bij de dieren zelf ligt en dat het leuk voor ze is. Daarom is ook geen één training of show helemaal het zelfde. Zodat het voor de dieren leuk en interessant blijft. In de video zie je in domijn dolfijn Yola met een van zijn verzorgers, Yola wordt aangeleerd om met een draaiende beweging de bal aan te tikken. Deze gedraging word al een poosje getraind en het gaat steeds beter.
Met alle dieren wordt er op een positieve manier gewerkt. Hier bedoel ik mee dat alleen het positieve wordt beloond en aan het ‘negatieve’ wordt geen aandacht geschonken. Net als wij mensen maken dieren natuurlijk ook wel eens ruzie en/of fouten, wordt er aan dit gedag geen aandacht geschonken terwijl er op positief gedrag veel meer aandacht volgt, is het natuurlijk voor de dieren veel leuker om het positieve gedrag te herhalen. Hierdoor kan er worden gewaarborgd dat er met de dolfijnen op een uitsluitend positieve manier wordt gewerkt. Het is de taak van de verzorgers om precies te weten hoe de sociale structuur van de dolfijnen groep in elkaar zit. Dit helpt om het beste uit elk dier te kunnen halen. Mocht het zo zijn dat bepaalde dieren heel erg naar elkaar toe trekken, kan het zo zijn dat ze in een trainingssessie juist worden gevraagd om met een ander dier samen iets te leren. Op die manier kunnen ze er voor zorgen dat de banden tussen alle dieren goed en sterk blijven.
Aandacht

Dolfijn Tucker met zijn speeltje. Foto: VTL Photography.
Een gezondheidstraining wordt altijd 1 op 1 gedaan, zodat elk dier de volledige aandacht heeft van zijn verzorger. In het domijn leeft een groep van 10 mannetjes. Wanneer er sessies of shows zijn wordt de groep in tweeën gesplitst. Dit word ook wel separatie genoemd. Dit wordt zo gedaan om alle dieren evenveel aandacht te kunnen geven. Wanneer alle dieren bij elkaar zouden blijven en 1 dolfijn de aandacht zou krijgen dan heeft de verzorger niet 1 dier maar meteen alle 10 voor zijn neus. Dolfijnen zijn erg nieuwsgierig en sommige worden snel jaloers (net als bij mensen). Is ook wel begrijpelijk, alle dieren willen natuurlijk wel aandacht. Tijdens voedingssessies of shows hebben de verzorgers vaak wel meerdere dieren bij zich, dan is de 1 op 1 aandacht niet nodig. Wanneer er geen shows of sessies zijn staan alle hekken en sluizen open en kunnen alle dieren zwemmen en spelen waar en met wie ze maar willen.

Even een momentje samen. Foto: VTL Photography.
De band tussen de verzorgers en de dieren moet natuurlijk ook onderhouden worden. Er is dan ook tijd om lekker te knuffelen of om samen te spelen. Elk dier heeft weer zo zijn eigen karakter en favoriete speeltjes. De verzorgers kennen de dieren goed en weten precies wat ze wel en niet leuk vinden.
Medicatie
Op sociale media zie ik wel eens voorbij komen dat de dieren in Dolfinarium antidepressiva toegediend zouden krijgen. Dit is echter onjuist. Er zijn géén dieren die in het Dolfinarium wonen die antidepressiva toegediend zouden krijgen. Dit gezegd te hebben zijn er natuurlijk wel momenten dat er medicatie toegediend moet worden wanneer een dier ziek is. Mocht uit bloedonderzoeken blijken dat een dolfijn bijvoorbeeld een tekort heeft aan vitamine of ijzer, krijgen de dieren op verzoek van de dierenarts supplementen toegediend. Wanneer wij medicatie nodig hebben pakken wij een glas water en slikken we het weg. Bij dolfijnen gaat dit anders, de supplementen worden meestal in de vis gestopt zodat de medicatie goed kan worden opgenomen.
Video; een kijkje achter de schermen bij DolfijndoMijn.
Houdt de website en de Facebookpagina in de gaten want volgende week volgt nog een blog over de dolfijnen in DolfijndoMijn! Geniet nog even van een aantal foto’s van de dolfijnen mannetjes. En vergeet ook niet de video te bekijken. Tot volgende week!
Alle foto’s in deze blog zijn eigendom van VTL Photography. Het is dan ook niet toegestaan om de foto’s zonder toestemming te gebruiken voor privé of commerciële doeleinden. Dit is een initiatief van VTL Photography en HandenafvanhetDolfinarium. Zowel VTL Photograhy als HandenafvanhetDolfinarium zijn geen onderdeel van het Dolfinarium in Harderwijk. Voor vragen kunt u een email sturen naar: info@vtlphotography.com of het contactformulier invullen op de website.
Leave a reply
Zulke mooie foto’s! Zeer interessant allemaal 🙂
[…] over de roggen en haaien en de Dolfijnendelta. Vorig jaar schreef ik een blog over de dolfijnen in DolfijndoMijn en stelde ik de dieren aan jullie voor, het leek mij dan ook een leuk idee om dit ook te doen met […]
[…] Blog 3. Blog over de dolfijnen in DolfijndoMijn; https://vtlphotography.com/2016/09/23/een-kijkje-achter-de-schermen-bij-het-dolfijndomijn/ […]
[…] Kijkje achter de schermen bij DolfijndoMijn: https://vtlphotography.com/2016/09/23/een-kijkje-achter-de-schermen-bij-het-dolfijndomijn/ […]