SOS Dolfijn

SOS Dolfijn is een stichting die zich inzet voor de walvissen en dolfijnen in onze Noordzee. De stichting is erg belangrijk voor onze walvissen en dolfijnen in de Noordzee. Alleen al dit jaar zijn er 528 strandingen gemeld op www.walvisstrandingen.nl en het jaar is nog niet eens voorbij! Er komen bijna dagelijks meldingen binnen van gestrande dieren. Helaas gaat het vaak om dieren die zijn overleden. Maar wanneer er een levend dier word gevonden komen medewerkers van SOS Dolfijn het dier ophalen. Naast de zorg voor de bruinvissen geven zij ook advies aan omringende landen in noodsituaties en zetten zij zich in om de walvissoorten in de Noordzee te beschermen. Daarnaast richt de organisatie zich ook steeds meer op educatie en onderzoek. De stichting heeft een aantal vaste medewerkers maar verder bestaat de stichting vooral uit vrijwilligers. Vrijwilligers die vanuit alle uithoeken naar Harderwijk komen om de handen uit de mouwen te steken. Om voor zieke dieren te zorgen en hen weer beter te maken is ook een hoop geld nodig. SOS Dolfijn is een onafhankelijke stichting dat afhankelijk is van giften en donaties. Met deze blog wil ik wat extra aandacht vragen voor SOS Dolfijn. Zij kunnen ook jou steun goed gebruiken!

 

bruinvis-keesje-op-het-strand-1

Een bruinvis op het strand. Foto: SOS Dolfijn.

 

De Stichting

ambulance

De dolfijnen ambulance van SOS Dolfijn. Foto: SOS Dolfijn.

In de Noordzee leven verschillende walvisachtigen, maar de meest voorkomende soort is de bruinvis. De bruinvis word ook wel de Nederlandse dolfijn genoemd. De bruinvis is een kleine dolfijn soort dat in de gehele Noordzee voor komt. Maar deze dieren worden natuurlijk ook wel eens ziek. Wanneer een dier iets mankeert of de weg kwijt raakt komen de dieren vaak op het strand terecht. Helaas worden veel dieren pas gevonden als ze al zijn overleden. Gelukkig komt het ook voor dat dieren wel op tijd worden gevonden! Wanneer er een melding is van een levende bruinvis, komt SOS Dolfijn met een speciale dolfijn ambulance het dier ophalen. Een walvisachtige op het strand is altijd in nood. Op het eerste gezicht is niet meteen vast te stellen wat er aan de hand is. Wanneer je een dier meteen weer terug de zee in zou duwen, is de kans heel groot dat deze weer op het strand terecht komt. Daarom worden de dieren naar de opvang van SOS Dolfijn gebracht zodat de dieren daar onderzocht kunnen worden en een behandeling kan worden gestart om hen weer beter te maken.

bruinvis-ondersteunt-door-vrijwilliger

Bruinvis ondersteund door vrijwilliger. Foto: SOS Dolfijn.

De dieren die bij SOS Dolfijn binnen komen zijn volledig afhankelijk van de medewerkers en vrijwilligers. De bruinvissen zijn vaak te zwak om zelf te kunnen zwemmen. In de eerste periode zijn er 24 uur per dag mensen aanwezig om het dier – zo nodig- te ondersteunen en om de gezondheid in de gaten te houden. Maar de intensieve zorg kost ook een hoop geld! Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken en medicatie. Daarom zijn de donaties en giften ook zo ontzettend belangrijk. De zorg van bruinvissen gaat door tot dat het dier weer gezond en fit genoeg is om uitgezet te worden. Want ook dit hoort bij SOS Dolfijn, het streven van de stichting is om alle dieren die worden opgevangen ook weer uit te zetten. Help jij de stichting mee om deze dieren weer helemaal beter te maken? Wil je meer weten over SOS Dolfijn? Neem dan een kijkje op hun website.

 

 Dieren in de opvang

 

nena-en-sven

Bruinvissen Nena & Sven. Foto: SOS Dolfijn.

Op dit moment worden er twee bruinvissen verzorgd in de opvang. Bruinvissen Nena en Sven. Nena werd op 5 maart 2016 in een Duitse kustplaats gevonden. Het vrouwtje was sterk vermagerd en ook uitgedroogd. Inmiddels word Nena een half jaar verzorgd bij SOS Dolfijn. Helaas kan de dame nog niet terug naar zee. Een aantal weken geleden bleek uit een CT-scan in het ziekenhuis dat ze een dubbele longontsteking heeft. Daarop is een nieuwe behandeling gestart, hopelijk slaat deze behandeling aan zodat Nena weer helemaal beter word.

Op zaterdag 19 maart wordt bruinvis Sven op Texel gevonden. Ook Sven is erg verzwakt en heeft een bijtwond van een grijze zeehond op zijn staart. Het mannetje werd de eerste vijf dagen in de opvang ondersteund door medewerkers en vrijwilligers. Sven is nu bijna een half jaar in de opvang. Hij groeit goed en weegt nu bijna 30 kilo! Eind juni ging het even iets minder met de mannetjes bruinvis, hij had een darmontsteking en zweren. Inmiddels is hij hier succesvol voor behandeld. Het is nog even wachten op de laatste testresultaten die binnen moeten komen of zijn longen helemaal in orde zijn. Als dit allemaal goed is kan er gestart worden met de voorbereidingen op zijn terugkeer naar zee!

 

Backstage bij SOS Dolfijn

Sinds kort kun je een kijkje nemen achter de schermen bij SOS Dolfijn! Tijdens een twee uur durend programma krijg je eerst middels een presentatie meer informatie over SOS Dolfijn en de hulp aan walvissen in nood. Daarna kun je een kijkje nemen in de dolfijnenambulance en de educatieve ruimte. Daarna volgt een exclusieve rondleiding in het opvangcentrum. De rondleiding is niet alleen leuk en uniek, je steunt met jou kijkje achter de schermen ook de dieren en de stichting! Kijk voor meer informatie op de website.

 

De Toekomst

SOS Dolfijn heeft op de website laten weten dat de stichting de huidige vestigingsplek bij het Dolfinarium in Harderwijk gaat verlaten. De stichting is al jaren onafhankelijk maar wordt nog steeds gezien als onderdeel van het Dolfinarium, wat fondsenwerving in de weg staat. De organisatie is daarom per direct opzoek naar alternatieven om zich te vestigen. De komende maanden worden gebruikt om een nieuwe opvangfaciliteit te vinden. Lees het volledige bericht van SOS Dolfijn op hun website.

 

Wat kun jij doen?

De zorg van de bruinvissen en de zoektocht naar een nieuw onderkomen kost een hoop geld. Om er voor te zorgen dat de stichting dieren kan blijven opvangen is alle hulp welkom! Je kunt bijvoorbeeld een dier adopteren, de backstage rondleiding boeken, donateur worden, een eenmalige gift geven, VVV bonnen doneren, en Airmiles sparen. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf een actie opzetten om geld in te zamelen. Kijk op de website naar een overzicht van wat jij kunt betekenen voor SOS Dolfijn. Neem ook eens een kijkje op het Verlanglijstje van de stichting. Misschien staat er wel iets tussen wat je thuis hebt liggen of werk je bij een bedrijf dat misschien wel spullen zou willen doneren.

 

gestrandde-bruinvis-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: