Dieren(tuin) Nieuws

Het is lente! Het weer veranderd langzaam aan en zonnetje wordt warmer. Bij de lente horen natuurlijk ook geboortes! In Dierenrijk kunnen we al een poosje genieten van de ijsbeertjes Nick & Simon die eind november waren geboren. En Safaripark Beekse Bergen verwacht zeer binnenkort een olifantje. Helaas gaan niet alle geboortes goed. Jonge diertjes zijn erg kwetsbaar en er kan van alles mis gaan. Helaas was dit het geval in Diergaarde Blijdorp. Amoerpanter Vatne beviel van twee doodgeboren jongen. Maar er is ook ander nieuws, zo zijn er verhuisberichten, wordt er verbouwd, verwelkomd Stichting Leeuw een nieuwe bewoner en is er een gloednieuw park geopend in Emmen!

 

Nick&Simon-Kraamfeest Dierenrijk

ijsbeertje Dierenrijk 20 maart 2016

We beginnen met nieuws uit Dierenrijk, want zoals ik al aangaf kun je in het dierenpark genieten van de pasgeboren ijsbeertweeling. De kleintjes werden eind november geboren en mochten op 25 februari voor het eerst naar buiten. De dierenarts constateerde onlangs dat de tweeling beide jongetjes zijn, dus werd er nagedacht over namen voor de twee kleine broertjes. Nederland werd opgeroepen om namen in te sturen, en dat leverde ruim 1000 inzendingen op. Daarbij werd acht keer de suggestie  ‘Nick & Simon’ gedaan. Dierenrijk heeft voor deze combinatie gekozen. Het gelijknamige zangduo uit Volendam heeft enthousiast op dit nieuws gereageerd en zullen vast nog een keer op visite komen. Afgelopen zondag konden bezoekers genieten van een kraamfeestje. De winnaars van de namen- en fotowedstrijd werden in het zonnetje gezet. En de ijsbeertjes konden samen met hun moeder Frimas genieten van een grote ijstaart. VTL Photography was er bij! Lees hier meer over het kraamfeest.

 

Zeeleeuwen naar AquaZoo Friesland

Aquazoo Friesland Zeeleeuwen

De zeeleeuwen van AquaZoo Friesland spelen binnenkort de hoofdrol in het Spetter Spektakel (foto: AquaZoo Friesland)

Het zijn drukke tijden voor de verzorgers van AquaZoo Friesland! Ongeveer twee weken geleden arriveerde er vier zeeleeuwen in het park. Twee zeeleeuwen Xiho en Titus kwamen op maandag 15 maart uit Dolfinarium Harderwijk naar AquaZoo. Dit zijn twee volwassen mannetjes. En op 17 maart kwamen er nog twee jonge zeeleeuwen bij. Het gaat om Teun en Sjaak, zij werden in 2015 geboren en kwamen uit de Duitse dierentuin Neurenberg. De komende tijd kunnen de dieren wennen aan elkaar en aan hun nieuwe verblijf van 1,5 hectare. Het splinter nieuwe verblijf

Daarnaast kwamen er twee witwanggibbons naar AquaZoo Friesland. Het gibbonvrouwtje Sascha en en haar man Zhantee kwamen uit Dierenrijk. Afgelopen week mochten ze voor het eerst naar buiten. Ook zijn er twee zeehonden vanuit Zoo Antwerpen naar Friesland verhuisd en vanuit de Belgische dierentuin Planckendael komen er nog eens twee moeraswallabies naar Leeuwarden. Daarnaast word er binnenkort ook nog gestart met het grootste project van AquaZoo, de bouw van het ijsberenverblijf. Als alles goed verloopt vindt de opening in juni plaats.

 

De leukste uitjes volgens de leden van de ANWB

Voor het zesde jaar op rij organiseert ANWB de verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland’. Op 15 maart was het weer zover, de ANWB maakte bekend wat de leukste uitjes van Nederland waren volgens de ANWB-leden. De Apenheul werd gekozen als Leukste Uitje van Nederland. Zij stonden op nummer 1. Op nummer twee staat GaiaZOO en op nummer 3 DierenPark Amersfoort. Een mooi rijtje met dierentuinen! Wat ik ook erg leuk vind is dat Landgoed Hoenderdaell de titel: Leukste uitje van de provincie Noord-Holland heeft binnen gesleept. Van harte allemaal!!

Wil je meer weten over alle leuke uitjes? Neem dan een kijkje op de website van de ANWB.

 

Wildlands is geopend!

KVDV-Opening Wildlands

Nederland, Emmen, 18-03-’16; Koning Willem-Alexander opent het nieuwe Wildlands Adventure Zoo Emmen. Foto: Kees van de Veen

Op 18 maart opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. En vanaf vrijdag 25 maart was het park geopend voor publiek. WILDLANDS is een heel nieuw themapark met dieren dat drie werelden omvat: Jungola, een tropisch oerwoud, Serenga, een hete savanne en Nortica, een ijzig poolgebied. De werelden zijn zo natuurgetrouw mogelijk nagebouwd. Het nieuwe park wil zijn gasten in het leefgebied van de dieren spannende avonturen laten beleven. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem gauw een kijkje op de website van WILDLANDS.

 

Dierenrijk begonnen met bouw chimpanseeverblijf

In het dierenpark in Nuenen wordt momenteel keihard gewerkt aan de bouw van een groot binnen- en buitenverblijf voor een groep van ongeveer acht chimpansees. De nieuwste bewoners van Dierenrijk arriveren in juni vanuit Safaripark Beekse bergen. Met de bouw van het verblijf voor de chimpansees is een investering van ongeveer 700.000 euro gemoeid. Het verblijf komt vlakbij het entreeplein en wordt aan de indoor speeltuin vast gebouwd. Van daaruit kunnen bezoekers straks ook bij de chimpansees binnen kijken en spelenderwijs na-apen. De indoor speeltuin wordt in combinatie met het verblijf geheel gethematiseerd en krijgt een nieuwe naam: ‘Indoor Apenkooien’. Ben je nieuwsgierig naar de vorderingen van de verbouwing? Neem dan eens een kijkje op: http://www.dierenrijk.nl/chimpanseeverblijf hier kun je alles bij houden over de bouw.

 

Olifant Punda laat Beekse Bergen nog even wachten.

Safaripark Beekse Bergen

Olifant Punda bevalt binnenkort van een kleintje in Safaripark Beekse Bergen. Als dat allemaal goed gaat, loopt ze binnenkort dus trots rond met haar vier kinderen (foto: Safaripark Beekse Bergen/Libéma)

De Afrikaanse olifant Punda bevalt binnenkort van een kleintje in Safaripark Beekse Bergen. Dat vergt een hoop voorbereiding. Het park verwacht het olifantenjong tussen nu en 23 april. Als alles goed gaat wordt dit de eerst levende geboorte van een Afrikaanse olifant in het park en zelfs in de Benelux. Binnen het Europese fokprogramma worden er slechts drie tot vier Afrikaanse olifantjes geboren. De 23-jarige Punda raakte drachtig in de dierentuin van de Duitse stad Wuppertal van waaruit ze in maart 2015 samen met haar drie kinderen naar Safaripark Beekse Bergen verhuisde. De voorbereidingen voor de bevalling zijn al in volle gang. De spullen die de dierenarts nodig heeft liggen al klaar: verlostouwen, medicijnen, glijmiddel en keepershandschoenen. In het laboratorium van het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg wordt het bloed van Punda met regelmaat onderzocht om de progesteronwaarde en de calciumwaarde te meten. Als het progesteron daalt, betekent dat in de meeste gevallen dat de bevalling aanstaande is en binnen enkele dagen verwacht kan worden. Heel erg spannend voor de olifanten en het dierenpark!

Amoerpantertjes in Blijdorp helaas overleden

Afgelopen week beviel Amoerpanter Vatne van twee jongen. Maar helaas zijn de welpjes dood geboren. Het dierenpark laat weten dat het positief is dat Cema zich hiermee heeft bewezen als fokman. Aanvankelijk leek hij immers niets te begrijpen van de krolse avances van het vrouwtje, totdat het kwartje uiteindelijk viel. Jongen zijn zeer welkom bij deze ernstig bedreigde diersoort. Diergaarde Blijdorp hoopt in de toekomst op nieuwe welpjes.

 

Nieuwe bewoner voor Stichting Leeuw!

Op 21 maart liet Stichting Leeuw op haar Facebookpagina weten dat op 18 maart een nieuwe bewoner werd verwelkomd. Zijn naam is Aslan, een vijf maanden oude leeuwenwelp. Het welpje is geboren in oktober 2015 in een Bulgaars circus. Toen de welp werd geboren is hij na twee dagen al weg gehaald bij de moeder en in een circustrailer met de fles gevoed. Een particulier hoorde van het welpje en wilde het dier behoeden voor een leven in het circus. Dit persoon heeft met alle goede bedoelingen de welp gekocht van het circus en mee naar huis genomen. Een leeuwen welpje in huis kan wel zolang het diertje nog klein is. Maar al snel werd Aslan te groot en werd Stichting Leeuw benaderd om hem op te vangen. Dit was wel even een dilemma voor Stichting Leeuw. Omdat welpjes kopen van een circus tegen hun principes is en het probleem eigenlijk alleen maar groter maakt in deze landen. Zolang mensen geld blijven betalen voor welpjes, ook al is het om ze te redden, blijven circussen fokken met de dieren. De stichting heeft het dier toch opgenomen omdat het kwaad in dit geval al was geschied en Aslan nergens naar toe kon. Aslan zal voorlopig nog achter de schermen blijven om aan alles te wennen.

 

Nieuwe Bewoners Zooparc Overloon

Sinds afgelopen vrijdag zijn de nieuwste bewoners van Zooparc Overloon te zien voor publiek. De Siberische tijgers en dromedarissen arriveerden deze week in het park. Het gaat om de Siberische tijgers Bart en Leela. Dat zijn een broer en zus, afkomstig van Safaripark Beekse Bergen. Ook de dromedarissen- moeder en dochter- zijn sinds vrijdag te bewonderen.

 

‘Us Dierentún’ vanaf Pasen te zien op Omrop Fryslan

Vanaf zondag 27 maart zijn de ontwikkelingen binnen het vernieuwde AquaZoo Friesland wekelijks te volgen op Omrop Fryslan. Het nieuwe televisieprogramma heet ‘Us Dieretún’. AquaZoo Friesland werd een jaar geleden overgenomen door de grootste dierentuinexploitant van Nederland: Libéma. In korte programma’s van 10 tot 12 minuten worden de kijkers van Omrop Fryslan vanaf 27 maart wekelijks op de hoogte gehouden van het wel en wee van de dieren, actualiteiten en de werkzaamheden van de AquaZoo-medewerkers. Ook de bezoekers komen aan het woord, want het programma heeft niet voor niets: ‘Us Dieretún’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: