Body Worlds: The Happiness Project

We weten allemaal wel dat we een skelet hebben, longen en een hart. Maar weet je ook hoe het zenuwstelsel van ons lichaam er uit ziet? Of wat er gebeurd wanneer je een hartinfarct krijgt of een herseninfarct. En hoe het hart of de hersenen er dan uit zien na een infarct. Bij Body Worlds in Amsterdam laten ze door middel van een prachtige expositie zien hoe het menselijk lichaam er uit ziet, hoe het functioneert, en wat er allemaal kan gebeuren met ons lichaam. Afgelopen woensdag 7 oktober nam ik een kijkje bij deze tentoonstelling. En wat was het indrukwekkend! Wat is het menselijk lichaam toch bijzonder….

Body Worlds Amsterdam (7)

Body Worlds is een permanente expositie die in januari 2014 werd geopend en is gevestigd in hartje Amsterdam vlak bij Amsterdam Centraal. Met deze tentoonstelling laat Body Worlds ons mee kijken in het lichaam van de mens door middel van anatomische preparaten van echte menselijke lichamen. Hoe zien bijvoorbeeld de spieren en organen er uit of het zenuwstelsel. De expositie heet Body Worlds: The Happines Project, en dat is niet voor niets. Door de tentoonstelling heen is er aandacht voor wat mensen blij maken en wat geluk en stress met ons lichaam doet. {Foto: VTL Photography}

 

De Tentoonstelling

Voor je de expositie betreed kun je er voor kiezen om een audiogids mee te nemen. Er wordt informatie gegeven door middel van borden met uitleg maar met de audiogids krijg je nog meer informatie. De audiogids is echt een aanvulling op je bezoek aan Body Worlds. De tentoonstelling is verspreid over 6 verdiepingen. Je kunt met de lift of met de trap naar boven om daar de reis door het lichaam te beginnen. Elke verdieping is met de lift en de trap bereikbaar. Behalve de kelder, deze is niet bereikbaar met de lift. De expositie is ook goed toegankelijk voor rolstoelen.

De tentoonstelling begint met een video over geluk. Wat is geluk? Geluk is een basisbehoefte, iedereen wil gelukkig zijn. Als we aan alle mensen op aarde zouden vragen wat geluk voor hun betekend, zou iedereen waarschijnlijk een miljoen verschillende antwoorden geven. Voor de één zit geluk in iets wat ze graag zouden willen hebben en voor de ander zit geluk in de grote liefde vinden. Iedereen wordt geboren met het vermogen om gelukkig te zijn, het zit in onze genen. We zijn allemaal op zoek naar geluk en we willen ons allemaal blij en gelukkig voelen. In de expositie wordt verteld dat ons vermogen om gelukkig te zijn voor 50% genetisch is ‘voorgeprogrammeerd’. En voor 40% ligt het in onze eigen handen om gelukkig te zijn. En de leefomstandigheden zoals onze financiële of maatschappelijke positie bepalen de overige 10% van ons geluk. Buiten het feit dat geluk heerlijk aan voelt heeft geluk ook een positieve werking op ons lichaam. Stress daar in tegen moet je zien te vermijden. In de expositie komen er interessante weetjes voorbij over geluk; bijvoorbeeld dat trouwen (soms) gelukkiger maakt. Na de bruiloft duurt het gemiddeld een paar jaar voordat het geluksgevoel weer hetzelfde niveau heeft als voor het huwelijk. Heerlijk toch? Dus mannen,… mooie reden om op de knie te gaan voor je meisje 😉

Door de expositie heen vind je meer dan 200 anatomische preparaten van echte menselijke lichamen. Ik was heel erg benieuwd wat ik er van zou vinden als ik er stond. Ik dacht dat ik het misschien schokkend zou vinden maar dat had ik totaal niet. Bijna alle organen van ons lichaam zijn wel apart te bekijken zoals; het hart, nieren, er zijn zelfs lichaamsschijven te zien. Deze transparante lichaamsschijven laten precies zien hoe de inwendige organen in het lichaam liggen. Hieronder kunt u een foto van lichaamsschijven zien.

Lichaamsschijven Body Worlds Amsterdam

Voorheen wist ik wel dat ons lichaam complex was maar na het zien van deze expositie ben ik wel anders naar het menselijk lichaam gaan kijken. Ons lichaam zit zo bijzonder in elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar deze foto hier onder, dit is de bloedsomloop in onze armen… Wist jij dat we zoveel aderen in onze armen hebben zitten? Foto: VTL Photography}

Body Worlds Amsterdam

Het lichaam blijft gezonder wanneer we een gezonde levensstijl hebben, goed eten en genoeg bewegen. Body Worlds probeert de bezoekers daarom bewuster te maken van hun leefgewoontes en het gevolg daarvan. Wat gebeurd er bijvoorbeeld met het lichaam van iemand die rookt? Er is ook aandacht voor verschillende ziektes zoals alzheimer en kanker. Wat gebeurd er met het lichaam wanneer iemand alzheimer of kanker heeft en hoe ziet dat er uit. Er is genoeg te zien en te leren bij Body Worlds. {Foto: VTL Photography}

Tot slot

Op de website van Body Worlds staan een aantal redenen om de expositie te bezoeken. De woorden die mij meteen aanspraken waren; fascinerend, confronterend, inspirerend en motiverend. Ik had het niet beter kunnen verwoorden dan dat. Ik heb alle vier gevoeld. Het is fascinerend om te zien hoe ons lichaam er uit ziet maar het is ook confronterend, je wordt geconfronteerd met de dood en hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Maar tegelijkertijd is de expositie ook heel erg inspirerend en motiverend om het beste uit het leven te halen en gezond te leven. Daarnaast is het ook nog eens heel erg leerzaam! Ik heb zoveel meer geleerd in 1 middag dan al die uren op school. Ik kan mij geen betere biologie of anatomie les bedenken dan een bezoek aan Body Worlds!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je de expositie ook bezoeken? Neem dan een kijkje op de website van Body Worlds.

Hieronder kun je nog een aantal foto’s bekijken van de expositie. Alle foto’s zijn gemaakt door VTL Photography, gebruik de foto’s niet zonder toestemming.

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: