Tijgerworkshop bij Stichting Leeuw

Tijgers zijn bijzondere dieren en heel indrukwekkend om te zien. Helaas worden ze met uitsterven bedreigd. En komt het ook nog te vaak voor dat tijgers en andere katachtigen leven in slechte omstandigheden. Gelukkig bestaat voor deze dieren Stichting Leeuw. Deze stichting zet zich in voor de katachtigen en wil deze dieren weer een toekomst geven. Bij stichting Leeuw is het mogelijk om een kijkje te nemen achter de schermen, de dieren van dichtbij te bekijken én om een tijger te voeren! Dit gebeurd allemaal tijdens de tijgerworkshop. Op vrijdag 18 september ging ik samen met een vriendin naar Stichting Leeuw om deel te nemen aan de workshop.

Tijger Stichting Leeuw

Stichting Leeuw

Stichting Leeuw is gevestigd op het terrein van Landgoed Hoenderdaell. Als je een kaartje koopt aan de kassa van het Landgoed kun je ook Stichting Leeuw bezoeken. De stichting vangt katachtigen in nood op. Hierbij kun je denken aan gepensioneerde circusdieren, dieren die in slechte omstandigheden leven, of dieren die om verschillende redenen een dierentuin moeten verlaten. Ook nu het verbod op wilde dieren in het circus is ingegaan, zet Stichting Leeuw zich in om er voor te zorgen dat deze dieren goed worden opgevangen. Op dit moment leven er 30 katachtigen bij de stichting. Alle dieren hebben stuk voor stuk hun eigen verhaal en hoe ze bij deze stichting terecht zijn gekomen. Stichting Leeuw heeft in mei dit jaar leeuwen Masrya en Nero naar Emoya Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika gebracht. Hier hebben ze nu een groot omheind verblijf en het gaat heel erg goed met ze! De stichting wil meer katachtigen terug brengen naar het land van herkomst waar ze in het (semi)wild kunnen leven. Voor Masrya en Nero kan dit niet, zij zullen in een beschermde omgeving blijven. De dieren die gezond zijn en niets mankeren kunnen uiteindelijk wel naar het (semi)wild. Dit is een prachtige doelstelling en ik hoop dat het gaat lukken om alle dieren die daar voor in aanmerking komen te laten genieten. En dat ze echt een wild dier kunnen zijn. Je kunt hier een aantal blogs op de website terug lezen over het park en de stichting. Wil je meer weten of heb je vragen over de stichting en Landgoed Hoenderdaell dan kun je terecht op de website van Stichting Leeuw en de website van Landgoed Hoenderdaell.

Tijgerworkshop

Al weken keek ik hier ontzettend naar uit en op 18 september was het dan eindelijk zo ver! Om half twee werden we in een ontvangstruimte met een grote lange tafel welkom geheten door Shirley. Zij is één van de vrijwilligsters bij Stichting Leeuw. We kregen koffie/thee met appeltaart en slagroom! Terwijl wij aan het smikkelen waren begon Shirley met enthousiasme te vertellen. Het groepje bestond die dag uit zes personen en we luisterde aandachtig naar haar verhaal. Door middel van een PowerPoint presentatie werd er meer verteld over Stichting Leeuw en hun doelstelling. De dieren zijn voor de stichting en de vrijwilligers natuurlijk het belangrijkste dus werd er ook aandacht besteed aan de dieren. Zo vertelde Shirley het verhaal van Masrya en Nero. Beide leeuwen werden als ‘fotowelpje’ gebruikt. Masrya in de straten van Cairo en Nero in een circus. Bij Masrya werden haar nagels verwijderd en toen ze te groot werd om op de foto te gaan zat ze in een veel te kleine kooi. Nero werd door Stichting Leeuw opgevangen toen hij nog maar vier maanden oud was. Helaas duurde het voor Masrya veel langer voor ze uit haar benarde situatie bevrijd kon worden. Bij aankomst bij Stichting Leeuw was Masrya zo zwak door gebrek aan bewegingsvrijheid en tekort aan rood vlees dat ze amper kon lopen. Na een tijdje werd besloten om Masrya en Nero bij elkaar te zetten en dat ging heel erg goed. Zoals ik al eerder in deze blog aangaf zijn ze in mei van dit jaar samen naar Emoya Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika gebracht. Maar er zijn natuurlijk nog meer verhalen. Zoals leeuw Omar, in maart 2015 schreef ik een blog over hem. Al die verhalen doen keer op keer zo veel met mij. Ik hield het ook niet droog tijdens de presentatie. Gelukkig hebben de dieren het bij Stichting Leeuw goed en krijgen sommige dieren zelfs de kans om terug te gaan naar het land van herkomst. Na de presentatie was het tijd om de dieren van dichtbij te bekijken. Shirley nam ons mee over het verzorgerspad langs alle dieren. Bijna bij alle dieren stonden we even stil en Shirley vertelde met veel liefde over hen. En wat was het indrukwekkend om zo dicht bij ze te staan! Daarna namen we een kijkje in de binnenverblijven, de operatiekamer en de trainingsbaan. Bij de trainingsbaan konden we zien hoe de jaagsimulatie werkt. We konden zien hoe Tijger Rudra een bonk vlees probeerde te pakken. De jaagsimulator is een wereldprimeur voor de stichting. De unieke simulator is met geen andere waar ook ter wereld te vergelijken. Het doel met de simulator is om de katachtigen hun zintuigen te prikkelen zodat ze hun jachtinstinct terug krijgen. De jaagsimulator wordt met een joystick bediend en is daarmee uniek in zijn soort. Hieronder kun je een video bekijken hoe tijger Rudra de jacht op zijn stuk vlees inzet met de jaagsimulator.

Daarna was het tijd voor het hoogtepunt van de workshop; het voeren van de tijgers! We mochten één voor één met behulp van een pincet een stukje vlees geven aan de twee tijgers; Iwan en Drago. Wat was dat gaaf zeg! Iwan had hele verhalen tijdens het aannemen van een stukje vlees. Net koekiemonster die zijn koekjes op eet, alleen was Iwan wel een stuk netter met happen naar zijn snack.

Stichting Leeuw Tijgerworkshop (3)

Na het voeren van Iwan en Drago waren we alweer aan het einde van de workshop. In de ontvangstruimte hebben we nog even na gepraat met een kopje thee. En daarna zijn we langzaam richting de uitgang gelopen.

Iedereen die mij kent weet dat ik een grote liefde voor walvissen & dolfijnen heb maar de tijger heb ik ook altijd heel erg indrukwekkend gevonden. Maar na deze dag is de liefde voor deze dieren alleen maar gegroeid! De dieren zijn enorm nieuwsgierig en tijdens de workshop zie je ook van dichtbij dat alle dieren een heel ander karakter hebben. Ook heb ik enorm veel respect voor alle mensen die zich inzetten voor Stichting Leeuw. Wat een prachtige stichting!

Steun Stichting Leeuw!

De stichting doet fantastisch werk maar dit kunnen ze niet doen zonder sponsors en donateurs. De stichting is geheel afhankelijk van giften. Er werken maar twee dierverzorgers in loondienst, alle andere mensen werken als vrijwilliger bij de stichting. Alle giften gaan dus direct naar de dieren. Er zijn verschillende manieren om de stichting te helpen. Je kunt een dier adopteren, donateur worden of eenmalig een gift geven. Maar ook met de tijgerworkshop help je de stichting, want het volledige bedrag van deze workshop wordt gebruikt voor Stichting Leeuw. Ook wanneer je een bezoek brengt aan Landgoed Hoenderdaell help je een handje mee, een deel van de entree gaat ook naar de stichting.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Tijgerworkshop of wil je Stichting Leeuw ondersteunen? Ga dan naar de website van Stichting Leeuw. Ook kun je hier de verhalen van alle 30 katachtigen lezen en ook het verhaal van Masrya en Nero.

2 Comments on “Tijgerworkshop bij Stichting Leeuw

  1. Wat een mooie en leuk verslag,met prachtige foto’s;vooral die van Kallas ben ik erg blij mee,want zij is mijn lieve Tijgerkind;ik heb haar geadopteerd,lieve groetjes, Immy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: