Fotograferen op vakantie

Voor een deel van Nederland is de zomervakantie begonnen. Een hoop van ons gaan dan lekker op vakantie. En wie op vakantie is maakt foto’s. Of dat nou met een telefoon is of met een camera, we willen toch allemaal foto’s hebben om later nog eens terug te kijken. Zelf vind ik het altijd erg leuk om te fotograferen tijdens de vakantie. Je bent in een hele andere omgeving en dat maakt het fotograferen nog leuker. Maar waar kun je op letten tijdens het fotograferen op je vakantie bestemming. Wil je niet die standaard kiekjes maar mooie foto’s? Lees dan snel verder, ik probeer in deze blog wat meer te vertellen en tips te geven over fotograferen op vakantie.

Tenerife Santa Cruz

Fotografie spullen mee nemen op vakantie

Wanneer je als (hobby) fotograaf op vakantie gaat neem je natuurlijk je camera mee. Maar je fotografie spullen mee nemen tijdens de vakantie is nog best lastig, vooral wanneer je gaat vliegen. Je hebt al gauw een aantal kilo aan apparatuur bij je. Camera, lenzen, statief, en een laptop om de foto’s te bekijken. De spullen zijn niet alleen kostbaar maar ook breekbaar, dus de tas of koffer waar jou fotografie spullen in zitten zou ik lekker bij je houden als handbagage en niet in het bagageruim van het vliegtuig. Zorg ook voor een stevige tas, het liefst een koffer waar alles in beschermd blijft. Zorg ook voor een extra accu of extra SD kaartjes, niets is zo vervelend dan een accu of SD kaartje kwijt te raken tijdens de vakantie.

Fotograferen tijdens de vakantie

Shadow of El Teide Tenerife

Tijdens de vakantie fotografeer je eigenlijk wel alle fotografiegenres; natuur-, portret-, landschap- , en straat-fotografie. Wanneer een fotograaf zich thuis wil focussen op één van deze genres neemt hij of zij de tijd om zich voor te bereiden. Tijdens de vakantie is dit een stuk lastiger omdat je vaak ergens naar toe gaat waar je nog niet eerder bent geweest en je jezelf dus niet kunt voorbereiden. Vandaag wil ik iets dieper in gaan op landschappen fotograferen tijdens de vakantie.

Bij landschapsfotografie is het van belang om het onderwerp en de compositie goed te bekijken voor je de ontspanknop indrukt. Je kunt natuurlijk ook gewoon richten en klikken maar dan zullen de foto’s minder mooi zijn dan wanneer je nadenkt over de foto die je gaat maken. Vraag jezelf af of dit het plaatje is wat je graag aan anderen zou willen tonen. Kijk ook eens of je diepte in een foto kunt creëren. En let er op dat er geen andere onderwerpen in de foto zijn die kunnen afleiden. Maak eens een aantal foto’s van één onderwerp of plek waarbij je de positie veranderd. En kijk naar de factoren die ik net opnoemde. Zo kun je een beetje spelen met je onderwerp en maak je misschien wel een foto die veel mooier is dan wanneer je maar één standaard foto maakt. Kijk maar eens naar de foto’s hier onder. Deze foto’s heb ik gemaakt bij het National Park El Teide Tenerife. Alle foto’s hebben hetzelfde onderwerp; de El Teide, maar toch zien ze er anders uit omdat ik de foto’s via een iets andere hoek heb gemaakt. Persoonlijk vind ik de vierde foto het mooist. Bij de eerste foto zie je rechts onder een struik met bloemetjes die niet scherp zijn, bij de tweede foto lijkt het net of het onderste stukje van de twee voorste bomen zijn afgesneden. Op foto 4 staan de twee voorste bomen mooi in het midden wat extra diepte geeft in de foto, terwijl ze op foto 3 meer naar links staan. Zo zie je dus dat verschillende factoren bepalend zijn voor een mooie foto.

Vergeet ook niet om je instellingen te controleren en om je foto’s te bekijken terwijl je bezig bent met fotograferen. Het zou zonde zijn als je de foto’s pas bekijkt op het moment dat je terug bent bij je verblijfplaats en je er achter komt dat de foto’s mislukt zijn.

Onderweg fotograferen

Foto 5.

Tijdens de vakantie ga je er vast ook wel eens op uit met een touringbus of misschien heb je een auto gehuurd. Onderweg kun je natuurlijk ook prachtige landschappen vast leggen. Fotograferen in een auto is nog best lastig. Maar met een aantal trucjes kun je toch mooie foto’s maken. Zorg in er in ieder geval voor dat de ramen van de auto of touringbus schoon zijn. De ramen van de auto schoon maken is wat makkelijker dan bij een touringbus, maar je kunt wel de ruit bij jou stoel aan de binnenkant een beetje afvegen als daar vlekken op zitten. Probeer ook zo min mogelijk reflectie te hebben in het raam waar je door heen wilt fotograferen. Dit ga je echt terug zien in de foto’s. Je kunt bijvoorbeeld je hand bij de lens houden en zet je lens dicht tegen het glas aan. Je kunt natuurlijk ook gewoon het raam van de auto open zetten. Let er wel op dat je de camera goed vast houdt 😉. En niet Houdt er ook rekening mee dat wanneer je in een rijdend voertuig zit je een snelle sluitertijd nodig hebt om een onbewogen foto te kunnen maken.

Tot slot

Het is belangrijk om goed naar de omgeving te kijken voor je een foto maakt, maar het is natuurlijk veel belangrijker om te genieten van alles wat je ziet! Iedereen die nog op vakantie gaat wens ik een hele fijne reis. En voor de gene die lekker thuis blijven wens ik natuurlijk ook een hele fijne tijd. Voor vragen kun je altijd contact op nemen via de website of via info@vtlphotography.com maar je kunt natuurlijk ook een berichtje achterlaten op de Facebookpagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: