Dieren(tuin) Nieuws

Het is al weer een tijd geleden dat er een Dieren(tuin) Nieuws online kwam. We zijn namelijk op vakantie geweest naar Tenerife en hebben een bezoek gebracht aan Aqualand en Loro Parque. Later verschijnen hier blogs over, voor nu kun je alvast een aantal foto’s zien op onze Facebook pagina van onder andere de orka’s in Loro Parque. Maar nu eerst een nieuwe Dieren(tuin) Nieuws. Want er is een hoop nieuws te melden!

Kleine tijgers worden groot!

Sergei DierenPark Amersfoort

Op 16 juni is tijger Sergei verhuisd van DierenPark Amersfoort naar dierenpark Punta Ferde Parco Zoo in Italië. Sergei was één van de drieling die op 20 juni vorig jaar geboren werd. De drie broers hebben nu een leeftijd bereikt dat ze oud genoeg zijn om op eigen benen te gaan staan. Voor tijger Sergei is een plek gevonden in Italië waar de jonge man samen met een vrouwtje gaat leven, en hopelijk gaan zij daar voor nageslacht zorgen. De andere twee broers Fedor en Nicolai zijn nog in Dierenpark Amersfoort te zien samen met vader Ilya en moeder Angara. {Foto: VTL Photography Angela van ’t Land, tijger Sergei in DierenPark Amersfoort}

Apenheul stopt met het houden van neusapen.

Aan het begin van deze maand op 5 juni bracht Apenheil naar buiten dat het management van het dierenpark heeft besloten om te stoppen met het houden van neusapen. Het park geeft de afgelopen jaren tegenslagen gehad met de neusapen. Begin mei verloor Apenheul de 13- jarige neusaap Bagik. Neusaap Jeff kwam daardoor alleen te zitten. Een onnatuurlijke situatie voor neusapen, die in groepen leven. In overleg met de dierentuin van Singapore, waar de neusapen vandaan kwamen, is besloten om Jeff terug te sturen zodat hij weer met soortgenoten kan samenleven. Neusaap Jeff blijft naar verwachting nog tot juli in de Apenheul, daarna zal de neusaap naar Singapore vliegen.

Nog even en de rivier de Grote Wildernis wordt geopend én een nieuwe bewoner in DierenPark Amersfoort

Op 4 juli is het dan zover,het nieuwe themagebied de Grote Wildernis wordt wordt geopend! Een nieuw bijzonder gebied waar de bezoeker al waterfietsend langs onder andere maki’s, kapucijnapen en savannedieren vaart.

Afgelopen weekend zijn de eerste sitatoenga’s aangekomen in DierenPark Amersfoort. Dit kleine hoefdier valt met zijn roodbruine glanzende vacht en witte strepentekening snel op als bezoekers een tochtje over de rivier door de Grote Wildernis maken. De Sitatoenga’s zijn echte waterliefhebbers. Als vanaf zaterdag de Grote Wildernis opengaat zullen deze dieren dan ook regelmatig aan de oever van het water en in de rivier zelf te vinden zijn. Ze kunnen zelfs bijna helemaal kopje onder gaan. Alleen hun snuit zie je dan boven het wateroppervlak uitsteken. De hoefdieren verblijven nu nog in het binnenverblijf om te wennen, maar zullen vanaf zaterdag 4 juli in de Grote Wildernis te vinden zijn. De opvarenden hoeven niet bang te zijn dat zij met een zwemmende sitatoenga in aanvaring komen. Onder het wateroppervlak is een ijzeren hek verborgen dat ervoor zorgt dat het dier op een veilige afstand blijft.

Bekijk hieronder het filmpje over de sitatoenga’s in DierenPark Amersfoort

Jonge Pinguïn voor het eerst te water

Pinguin Dierenpark Emmen

Afgelopen donderdag mochten de eerste 15 pinguïnkuikens die dit jaar in Dierenpark Emmen groot zijn geworden, in het pinguïnbassin duiken. De Humboldt-pinguïns van het park hebben de afgelopen periode de kuikens uitgebroed en groot gebracht. Het is voor het eerst dat de pinguïns succesvol broeden na de verhuizing van de kolonie naar hun huidige verblijf in het centrum van Emmen. {Foto: Dierenpark Emmen}

Nadat ze uit het ei gekomen zijn blijven de jonge pinguïns nog een maand of twee in het ondergrondse broedhol. Als ze hun donsveren verwisseld hebben voor het waterdichte verenpak kunnen ze eindelijk gaan zwemmen. Ze hebben nog niet het verenkleed van de volwassen pinguïns, maar waterdicht is hun jeugdkleed al wel. De jonge pinguïn voelde zich direct thuis in het water en zwom telkens een paar rondjes om dan weer met wat moeite uit het water te komen. Komende tijd zullen ook de andere jonge pinguïns kennis gaan maken met het water, waarin ze zich zo in hun element voelen.

BeestenBende-kinderen winnen beste idee tegen plastic soep met vliegende stofzuiger

Dolfinarium

Op zaterdag 13 juni tijdens de grote beestenBende-dag in Dolfinarium ontvingen Kayleigh en Chelsea van Dam uit Wijchen de hoofdprijs van het BeestenBende Idee van het jaar. Zij hadden het idee om de plastic soep op de oceanen tegen te gaan met een vliegende stofzuiger. De hoofdprijs kregen zij uit handen van jurylid Jochem van Gelder en weren beloond met een vakantieweekend voor het hele team in een Stayokay hostel. {Foto: Dolfinarium Harderwijk}

Zo’n 800 kinderen van het leefbaarheidsproject de BeestenBende waren op deze dag bij elkaar in het Dolfinarium als beloning voor een jaar lang vrijwillig schoon houden van hun eigen buurt. Het zeezoogdierenpark had de kinderen gevraagd om een slimme oplossing te bedenken tegen de plastic soep die in de zeeën en oceanen rond drijft. Uit de inzendingen werd door een jury een top drie geselecteerd.

Winnende ideeën

Het winnende idee van Kayleigh en Chelsea betreft een imposante schoonmaakoperatie met behulp van een duikboot en een vliegtuig. De duikboot laat precies onder de plastic soep een groot net met boeien omhoog en blaast deze boeien op zodat de vissen wegzwemmen en niet in het net komen. Vervolgens zuigt een groot vrachtvliegtuig als een ware vliegende stofzuiger het mega-net met plastic omhoog. Het water dat wordt meegezogen wordt weer schoon teruggestort in de zee.
De tweede prijs van Het Beste BeestenBende Idee van het Jaar ging naar Isabella Berkers uit Cuijk. Zij bedacht een mechanische zeeschildpad op zonne-energie die de plastic soep in kleine pakketjes als het ware opeet, samenperst en vervoert naar een groot vervoersschip. De zeeschildpad voert zijn operatie ’s nachts uit en laadt zich overdag op met nieuwe zonne-energie.
De derde prijs ging naar Len den Hollander en Jeffrey Ros uit Leidschendam. Geïnspireerd door Holle Bolle Gijs uit de Efteling kwamen zij op het idee om afvalbakken in de vorm van een dolfijn op stranden te plaatsen die je bedanken voor het inleveren van het plastic en je nog een extra boodschap meegeven over het redden van dieren. De pratende afvalbakken werken op zonnepanelen.

BeestenBende project

De BeestenBende bestaat uit kinderen van 7 tot en met 11 jaar uit diverse gemeenten in Nederland. Als BeestenBende-lid help je mee om je buurt schoon te houden. Minimaal één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op. Elk team heeft minimaal één volwassen begeleider. De BeestenBende is een wetenschappelijk bewezen concept waarbij kinderen daadwerkelijk in actie komen en een positieve invloed hebben op de leefbaarheid in de gemeente. Het concept is door SBS Het Beste Idee van Nederland gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland.

Discofeestje voor pinguins in DierenPark Amersfoort

Nog meer pinguïnnieuws! Geen dreunende discobeats, geen spetterende uitgaanskleding en geen flitsende discolichten, maar wel een glinsterende discobol in het verblijf van de zwartvoetpinguïns in DierenPark Amersfoort.

De discobol dient als verrijking voor de dieren. De glinstering van de bol veroorzaakt door de zon lijkt op de oplichtende schubben van vissen en dat zorgt ervoor dat de dieren achter de weerkaatste glinsterende lichtjes op de grond aanwaggelen. In het wild duiken de pinguïns in het water opzoek naar een lekker visje. De schubben van de vissen glinsteren op als de stralen van de zon op de vissen weerkaatsen. Op deze manier weten de pinguïns precies welke kant zij op moeten zwemmen om een visje te pakken te krijgen. In DierenPark Amersfoort is er geen zee vol met levende vissen aanwezig, maar om de dieren toch te prikkelen wordt hun natuurlijke gedrag zoveel mogelijk gestimuleerd. Bekijk hieronder de video van DierenPark Amersfoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: