Stichting AAP

In Nederland bestaan verschillende stichtingen die zich inzetten voor dieren in nood, een daarvan is Stichting AAP. Op 18 maart en 16 mei ben ik op bezoek geweest bij stichting AAP om te zien wat de stichting precies doet. Ik was geschokt om te horen wat voor leven sommige apen hebben gehad voor zij werden gered. Zo ook Chimpansee Linda, bij haar moeder weggerukt omdat mensen geld aan haar wilde verdienen. Ze moest op de foto met toeristen in krappe kleertjes. Omdat ze te groot en sterk was geworden werd zij opgesloten in een kale schuur. Bijna 30 jaar heeft zij alleen in die schuur gezeten. Kun je je voorstellen.. 30 jaar opgesloten! Gelukkig zijn er ook mensen die het beste met de dieren voor hebben. En bestaan er stichtingen zoals Stichting AAP die dieren in nood helpen.

Geschiedenis

Voor ik meer ga vertellen over de stichting en wat ze doen wil ik even stil staan bij de geschiedenis van Stichting AAP. In de jaren ’60 vangt het echtpaar Okko en Riga Reussien een doodshoofdaapje op. Al snel volgde meer apen en andere uitheemse dieren bij hen thuis in Amstelveen. Omdat al deze dieren veel zorg en eten nodig hadden en zij onmogelijk alles zelf konden bekostigen besloot het echtpaar om een stichting op te richten. Op 14 april 1972 was Stichting AAP een feit. In de jaren daarna werd er gewerkt vanuit een oude anjerkas in Amstelveen. Maar het aantal dieren dat hulp nodig had groeide snel en daarom verhuisde AAP in 1996 naar Almere waar de stichting nu nog steeds gevestigd is. In de afgelopen jaren is de stichting gegroeid en zijn er verschillende gebouwen en verblijven bij gebouwd. En zo konden er heel veel verschillende dieren worden opgevangen.

Stichting AAP

Zoals ik al aangaf is Stichting AAP gevestigd in Almere. De stichting heeft de naam Stichting AAP omdat er voornamelijk apen worden opgevangen. Deze dieren komen bij Stichting AAP terecht omdat ze in beslag zijn genomen vanwege illegale handel of omdat mensen apen in huis houden. Dieren die werden gebruikt voor onderzoek komen ook bij AAP terecht. Helaas gebeurd het ook nog steeds dat dieren een land in worden gesmokkeld. De dieren worden in hachelijke situaties gevonden. Er staat bijvoorbeeld een foto van een meerkat op de website van AAP. Het dier werd Nederland binnen gesmokkeld in een tas en het lijfje van het arme beestje was helemaal strak ingewikkeld met tape. En dan ook nog in een tas gepropt, verschrikkelijk! Veel apen die binnen komen zijn verwaarloosd of mishandeld en zijn vaak getraumatiseerd. Gelukkig is daar Stichting AAP waar ze proberen ze de dieren weer een veilige plek te geven, en weer leren om aap te zijn.

Stichting AAP Almere (2)

Stichting AAP vangt niet alleen apen op maar ook andere dieren zoals; stekelvarkens, neusberen, stokstaartjes, eekhoorns, degoes, wasberen, en nog veel meer. Deze dieren komen net als de apen bij de stichting terecht omdat ze zorg of onderdak nodig hebben. Soms worden er exotische dieren als huisdier gehouden terwijl deze helemaal niet geschikt zijn als huisdier. Het gebeurd ook wel eens dat eigenaren dieren zomaar ergens achter laten. Wanneer Stichting AAP daar een melding van krijgt vangen zij deze dieren ook op. {Foto: VTL Photography}

 

Opvang

Wanneer een dier bij stichting AAP terecht komt moet het dier eerst een aantal weken in quarantaine, waar ze medisch uitgebreid worden onderzocht. Daarna wordt er voor elk dier dat binnen komt een eigen behandelplan opgesteld. En verblijven ze de eerste weken in quarantaine. De dieren zijn vaak verwaarloosd, zowel qua verzorging als sociale omgeving. Apen weten niet hoe ze zich moeten gedragen als aap omdat ze bijvoorbeeld hun hele leven bij mensen zijn geweest en nooit een andere aap hebben gezien. Bij AAP zitten ook dieren die verkeerde voeding kregen zoals snoep, cola, koffie, chocolade. Dat is natuurlijk geen voeding voor een aap. In de quarantaine krijgen ze de tijd om te wennen aan gezond voer. En na een tijdje gaan ze naar een nieuwe afdeling waar ze langzaam aan wennen aan andere soortgenoten. En weer leren om echt aap te zijn. Wanneer het goed gaat met de dieren en ze er klaar voor zijn wordt voor veel dieren uiteindelijk gekeken naar een nieuw thuis. Zodat er weer plek vrij komt voor een ander diertje dat hun hulp ook hard nodig heeft.

Chimpansee huis

Chimpansee Chimpansee huis Stichting AAP

Bij AAP is achter op het terrein een groot gebouw met verblijven voor de chimpansees; het Chimpansee huis. Hier leven een aantal chimpansees die permanent bij Stichting AAP zullen blijven. Deze dieren leven in quarantaine omdat de dieren drager zijn van het HIV virus of hebben Hepatitis. Een aantal chimpansees welke drager zijn van het HIV virus werden gebruikt in een onderzoekscentrum waar onderzoek werd gedaan naar medicijnen tegen deze ziekte. Uiteindelijk werd het onderzoekscentrum gesloten. Omdat de chimpansees niet zomaar te plaatsen zijn is het Chimpansee huis gebouwd om deze dieren toch een thuis te geven. Omdat de dieren in quarantaine leven mogen alleen de verzorgers bij de dieren in de buurt komen. Aan het begin van deze blog noemde ik de naam van chimpansee Linda, zij werd op het Spaanse eiland Lanzarote gered. Ze had bijna 30 jaar opgesloten gezeten, en werd gered door AAP. Zij leeft ook in het chimpansee huis omdat ze geïnfecteerd is geraakt met hepatitis, wat besmettelijk kan zijn voor mensen. Het is een groot complex met verschillende verblijven, de meeste dieren zitten in kleine groepjes bij elkaar. Tijdens rondleidingen kunt u rond het chimpansee huis lopen en de dieren vanaf een afstand bekijken zodat de dieren rust hebben en niet te veel worden gestoord. {Foto: VTL Photography}

Primadomus Spanje

Primadomus is een vestiging van Stichting AAP in Spanje. Op dit moment wordt er druk verbouwd omdat AAP daar binnenkort katachtigen wil gaan opvangen. In steeds meer landen wordt het gebruik van wilde dieren in circussen verboden, waardoor veel dieren nieuw onderdak nodig hebben. Stichting AAP wil deze dieren bij Primadomus in Spanje gaan opvangen.

Rondleiding bij AAP

Ben je nieuwsgierig en wil je graag een keer bij AAP langs? Dat kan! Bij Stichting AAP kun je een kijkje nemen achter de schermen. Via de website is het mogelijk om je in te schrijven voor een rondleiding. Buiten de rondleidingen om worden er geen bezoekers toegelaten op het terrein om de dieren zoveel mogelijk rust te geven. Tijdens de rondleidingen loop je langs verschillende verblijven en kom je een hoop te weten over de stichting en hun dieren.

De rondleidingen worden elke vrijdag, zaterdag en zondag verzorgt. De minimale leeftijd om deel te nemen aan de rondleiding is 12 jaar.

Tot slot

Het heeft mij enorm geraakt om de verhalen te horen van de dieren die zijn opgevangen bij Stichting AAP. Maar het is mooi dat de dieren nu een mooie toekomst hebben! Voor meer informatie over de stichting en hoe ze te werk gaan, kun je terecht op de website van Stichting AAP. Wanneer je een kijkje neemt op de website, klik dan ook eens op actueel hier kun je volgen wat er allemaal gebeurd bij stichting aap en kun je op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Ook zijn er verhalen te lezen over de dieren die binnen komen bij AAP, wat ze hebben moeten doorstaan. Sommige verhalen zijn echt hartverscheurend. Om dieren te blijven redden heeft AAP hulp nodig. Ze zijn afhankelijk van giften en donaties, zonder geld kunnen ze natuurlijk geen nieuwe dieren opvangen. Je kunt de stichting op verschillende manieren helpen of ondersteunen, kijk voor meer informatie op de website.

Hieronder staan nog een paar foto’s die ik gemaakt heb tijdens mijn laatste bezoek aan Stichting AAP. Het zijn niet zoveel foto’s als dat je gewend bent, omdat er ook op veel plekken geen foto’s gemaakt mogen worden om de dieren niet bang te maken. Toch is het zeker de moeite waard om eens te gaan kijken!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: