Nachtfotografie

Het is al weer een tijdje geleden dat er een blog over fotografie online is geweest. Daarom vandaag een uitgebreide blog over Nachtfotografie. Nachtfotografie vind ik erg leuk om te doen, vooral astrofotografie. In Nederland nog best een uitdaging, vooral wanneer je in de Randstad woont. De nachtverlichting in de steden maakt het erg lastig om foto’s van de sterren te maken. Nachtverlichting wordt ook wel lichtvervuiling genoemd. De lucht kleurt oranje in plaats van zwart en deze verlichting wil je niet terug zien in de foto’s. Om de Melkweg en de sterren te fotograferen kun je het beste een plek opzoeken met zo min mogelijk lichtvervuiling. In deze blog vertel ik waar je op moet letten wanneer je ’s avonds buiten wilt fotograferen. Pas op want het kan erg verslavend zijn 😉

Melkweg

Het blauwe uurtje

We kunnen van nachtfotografie spreken vanaf het moment dat de zon onder gaat. Dan zijn er natuurlijk eerst die prachtige kleuren te zien die ontstaan doordat de zon de horizon aantikt. Voor vele een moment om foto’s te maken. Ik zie veel foto’s op internet van de zonsondergang op het strand tijdens vakanties. Erg mooi natuurlijk, maar wat juist mooie plaatjes kunnen opleveren is te wachten tot de zon onder is gegaan. Want na de zonsondergang kleurt de lucht blauw, dit wordt ook wel het blauwe uurtje genoemd. Het blauwe uurtje is voor veel fotografen een favoriet moment om te fotograferen vanwege de mooie kleur, maar ook vanwege de balans in licht. Het blauwe uurtje is niet alleen na de zonsondergang maar ook voor de zonsopkomst. Let wel op: de lucht blijft geen uur blauw. Het mooiste blauw om vast te leggen duurt ongeveer tien minuutjes. Het heet het blauwe uurtje omdat het plaats vind in het uur voor de zonsopkomst en het uur na de zonsondergang. Wanneer je tijdens het blauwe uurtje wil gaan fotograferen moet je je een aantal dingen bedenken; het is belangrijk om te bekijken wanneer de zon precies op komt of onder gaat. Hier zijn verschillende apps voor. Maar je kunt vaak ook op websites waar het weer wordt voorspelt zien wanneer de zon op en onder gaat. Wees op tijd! Zorg dat je op tijd op pad gaat. Zodat je zeker weet dat je het mooiste moment niet gaat missen, want voor je het weet is het perfecte moment voorbij.

Astrofotografie

National Park El Teide Tenerife

Na het blauwe uurtje kleurt de hemel zwart. Vanaf dat moment worden de sterren zichtbaar en is het mogelijk om de sterren of de Melkweg te fotograferen, dit wordt astrofotografie genoemd. Voor astrofotografie kun je een telescoop gebruiken waar een spiegelreflex op aangesloten kan worden. Maar met alleen een spiegelreflexcamera en een goede lens kom je al een heel eind. Voor mij is astrofotografie een hele interessante kant van de fotografie. Ik vind het een hele uitdaging om een foto te kunnen maken. Ongeveer twee jaar geleden kwam het idee om de sterren eens te fotograferen. Dit was nog niet zo makkelijk! {Foto: VTL Photography}

Zoals ik al aangaf is het in Nederland nog best een uitdaging om de sterren te fotograferen vanwege de lichtvervuiling. Je kunt het beste een plek op zoeken met zo min mogelijk lichtvervuiling. Wanneer ik de sterren ga fotograferen in Nederland zoek ik een donkere plek op het strand of ik rijd naar een plaats waar minder lichtvervuiling is. Ook is het belangrijk om te kijken naar de maan, wanneer het volle maan is heeft het niet zoveel zin om de sterren te willen fotograferen. De maan geeft dan te veel licht af waardoor de sterren minder goed zichtbaar zijn.

El teide en sterrenhemel Tenerife

De echte liefde voor astrofotografie kwam toen we vorig jaar tijdens onze vakantie in Tenerife s’ avonds naar de vulkaan Pico del Teide gingen. Deze vulkaan ligt op 3.718 m hoogte. Met de auto kun je door Nationaal park El Teide heen rijden. Dit is op een hoogte van ongeveer 2000 meter boven het zeeniveau. Er zijn verschillende plekken waar de auto even aan de kant gezet kan worden om van de vulkaan en het Nationaal park te genieten. Wij zijn twee keer s’ avonds naar boven gereden om de sterrenhemel te kunnen zien. En dat is vanaf een hoogte van 2000 meter al adembenemend! De foto’s in deze blog zijn gemaakt in Nationaal Park El Teide van de sterrenhemel. Ik had nog nooit zoveel sterren gezien! Wanneer je dus echt een bijzondere sterrenhemel wilt zien zul je het hoger op moeten zoeken. {Foto: VTL Photography}

Sterrenhemel fotograferen

Nu heb ik al het één en ander verteld over astrofotografie maar waar moet je op letten en hoe maak je nou foto’s van een sterrenhemel? Waar of wanneer je ook de sterren wilt gaan fotograferen, er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken:

 • Zoek een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling
 • Hou het weer in de gaten, sterren fotograferen wanneer het bewolkt is heeft niet zoveel zin.
 • Neem een statief mee en gebruik de zelfontspanner van je camera of gebruik een afstandsbediening om bewegingsonscherpte te voorkomen.
 • Neem afstand van het statief en de camera op het moment dat de foto gemaakt wordt.
 • Neem een zaklantaarn mee, altijd handig om bijvoorbeeld alle knopjes van je camera te kunnen vinden. Of om je statief neer te zetten.
 • Neem indien mogelijk een laptop mee om de foto’s ter plekke te bekijken. Zo kun je opnieuw foto’s maken wanneer de foto’s mislukt zijn. Op de laptop is dat natuurlijk veel beter te zien dan op het schermpje van je camera.

El teide Tenerife

Instellingen

Bij astrofotografie is het belangrijk dat je met de instellingen genoeg licht binnen krijgt om bijvoorbeeld de sterren/Melkweg vast te leggen. Zorg voor een lens die lichtgevoelig is met een diafragma van minimaal f/2.8. Met een grote diafragma opening (laag diafragma getal) krijgt de lens genoeg licht binnen. Ook de ISO waarde moeten omhoog maar houdt rekening met die ruis! De ruis kan in dit geval de foto flink verpesten omdat de ruis ervoor kan zorgen dat de sterren minder goed zichtbaar zijn. De sluitertijd is natuurlijk ook heel erg belangrijk! Houdt wel rekening dat de sluitertijd niet te lang moet worden. De sterren bewegen van oost naar west langs de hemel net als de zon en de maan. Met een te lange sluitertijd staan er geen sterren meer op de foto maar streepjes. En als allerlaatste; vergeet tussendoor niet om te genieten! {Foto: VTL Photography}

One Comment on “Nachtfotografie

 1. Hi beste
  Zoals reeds in mijn mail aangehaald ben ik begonnen met je blogs te bekijken en zoveel mogelijk te volgen
  Wist niet dat nachtfotografie astrofotografie genoemd werd
  Je weet NOOIT genoeg in het leven als je maar dingen interesant vind
  Mooie foto’s hoor , echt waar
  Dit is voor een beginneling zoals ik allemaal een soort openbaring
  Als je naar de hemel kijkt zonder telescoop of iets dat vele malen vergroot heb je totaal geen idee wat er hierboven allemaal zich afspeelt he
  Zou dit met mijn toestel ook lukken denk je ?
  Of zou dit beter lukken met mijn dslr
  Het is een canon 1000D en heb hier 2 lenzen voor een 18/55 en een 80/200
  Het kleinste diaframa is een F 3.5
  Ok ik weet wel dat ik dit niet moet vragen en zelf het beste eens probeer doch domme vragen bestaan niet he alleen domme antwoorden
  Wil niet overhaast te werk gaan en alles in een zeer korte tijd leren
  Volgens mij is doen de beste leermeester
  Alhoewel ik altijd open sta voor goede raad
  Ok wat ben ik tevreden dat ik een site gevonden heb waarvan ik toch iets kan leren
  Ga mij beetje bij beetje verdiepen in zoveel mogelijk zoeken ,lezen maar vooral DOEN in de fotografie

  Vriendelijke groeten en bedankt

  Hoogstoel Emile

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: