Ecomare, een uitje voor de hele familie

Ecomare, een plek voor jong en oud om van alles te ontdekken en te leren. Zo kunt u alles te weten komen over de natuur van de wadden en de Noordzee en hun bewoners. Er is voor de hele familie wel iets te zien of te doen. Bezoekers kunnen wandelen door de duinen, en een tentoonstelling bekijken maar ook verschillende dieren bewonderen. Afgelopen week reisden we af naar Texel om het eiland te bekijken, maar vooral om een bezoekje te brengen aan Ecomare.

Met de veerboot naar Texel

Meeuw boven zee

Ecomare is gevestigd op Texel. Dit is een eiland wat boven Den Helder ligt. De enige manier om op het eiland te komen is om met de veerboot over te varen van Den Helder naar Texel. U kunt met eigen vervoer de veerboot op. Het is maar een kleine oversteek, voor u het weet bent u al bij het eiland. Tijdens het varen ben ik even buiten gaan kijken en heb ik foto’s gemaakt van de meeuwen die met de boot mee vlogen. Een prachtig gezicht om ze zo boven zee te zien vliegen! Eenmaal aangekomen bij Texel reden we meteen door naar Ecomare.

Ecomare

Ingang Ecomare

Na ongeveer 10 minuten rijden kwamen we al bij Ecomare aan. Bezoekers kunnen genieten van een prachtige omgeving, het ligt namelijk midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Bezoekers kunnen vanuit Ecomare ook een wandeling maken door de duinen. Er zijn twee verschillende wandelingen; de kinderwandeling van 1 kilometer waar kinderen allerlei doe-dingen tegen komen en de binnenduinwandeling van 2 kilometer door de oude duinen. Op het buitenterrein van Ecomare is voor kinderen een plek om lekker te spelen en er is ook een restaurant waar bezoekers kunnen lunchen of even kunnen zitten met een kopje koffie of thee met wat lekkers. Naast het restaurant is de Walviszaal. Als walvisliefhebber was dit toch ook wel een hoogtepunt! Erg mooi gemaakt en er is een hoop te zien en te leren over deze prachtige dieren. In de walviszaal is ook een indrukwekkend skelet te zien van een potvis van wel 15 meter lang. Verder is er een filmzaal waar korte films worden getoond over de Wadden en de Noordzee. Ook heeft Ecomare een zeeaquarium dat ondergronds is gebouwd. Wanneer bezoekers de trap af lopen dalen ze onder de zeespiegel. Aan het plafond hangen skeletten en nagemaakte modellen van verschillende zeezoogdieren. In deze ruimte zijn ook verschillende aquariums te zien met vissen, krabben, zeesterren maar ook schaal- en schelpdieren. Elk aquarium heeft een nagebouwd leefgebied. Zo is te zien dat er in de Wadden en Noordzee verschillende dieren leven. In de Waddenzee leven bijvoorbeeld jonge vissen en in de Noordzee juist grotere vissen. Ecomare is meer dan alleen een leuk uitje, ze proberen bezoekers op verschillende manieren meer bij te brengen over onze Wadden en Noordzee en hun bewoners. Ook nog eens een educatief uitje dus!

De bruinvissen

Bruinvissenbassin

Bij Ecomare kunnen bezoekers oog in ook staan met de bruinvis, ook wel de Nederlandse Dolfijn genoemd. Op het buitenterrein in een speciaal bruinvissenbassin zwemt op dit moment bruinvis Michael. Deze mooie bruinvis kwam in 2009 op het strand terecht en werd opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Hij was nog maar 1 tot 2 maanden oud. SOS Dolfijn probeert alle bruinvissen weer terug te brengen naar zee, maar helaas kon dat bij Michael niet. Omdat hij op zo’n jonge leeftijd zijn moeder was kwijt geraakt zou hij het niet redden in het wild en daarom werd er voor gekozen om Michael niet meer uit te zetten. Tot februari 2012 verbleef Michael in het bruinvissenbassin van het Dolfinarium. Nu krijgt hij de permanente zorg bij Ecomare. Michael had tot twee weken geleden een maatje, Berend. Maar helaas is Berend op 16 april overleden. Michael is nog steeds te zien in het bruinvissenbassin. Bezoekers kunnen de bruinvis ook onderwater bewonderen! Onderaan deze blog kunt u foto’s bekijken van bruinvis Michael.

De zeehonden bij Ecomare

Zeehond Ecomare

Bij Ecomare zijn niet alleen bruinvissen maar ook zeehonden te vinden. Er is een zeehonden opvang waar meer dan 100 zeehonden per jaar worden opgevangen. Deze dieren hebben hulp nodig omdat ze ziek, gewond of verzwakt zijn. Wanneer de dieren zijn aangesterkt en weer voor zichzelf kunnen zorgen, worden ze weer uitgezet in de Waddenzee. Soms komt het voor dat ondanks goede zorg een zeehond niet meer helemaal beter wordt of dat een diertje blind is. Daarom wordt bij Ecomare een groepje van twaalf gewone en drie grijze zeehonden permanent verzorgd. Deze dieren kunnen net als bruinvis Michael niet meer uitgezet worden omdat ze het niet zouden overleven in het wild. Iedere dag worden voerpresentaties gegeven en verteld de verzorger iets meer over de dieren. Onderaan de blog kunt u een aantal foto’s bekijken die ik tijdens een voerpresentatie heb gemaakt van de zeehonden.

Vogel Opvang

Ecomare vangt niet alleen zeehonden op maar ze hebben ook een vogelopvang. Net als de zeehonden worden er vogels opgevangen die ziek, gewond of verzwakt zijn. Bij de vogelopvang kunnen ze bijkomen en indien mogelijk weer worden uitgezet. Bezoekers kunnen zien hoe de opvang van vogels in z’n werk gaat.

De Bultrug walvis

Bultrug Walvis Ecomare

Wat ik best wel indrukwekkend vond was het levensgrote model van een springende Bultrug. Deze is buiten te zien vlak bij het bruinvissenbassin.

Tentoonstelling ‘naar de Haaien’

Tentoonstelling haaien

Naar de Haaien is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling bij Ecomare. De naam zegt het natuurlijk al, het gaat over haaien. In de Noordzee leven zo’n twintig soorten haaien en roggen. En met deze tentoonstelling wil Ecomare de bezoekers meer over deze¬†mysterieuze dieren vertellen. Om de tentoonstelling te bekijken moeten bezoekers door deze bek van een haai lopen. Daar achter is een ruimte waar levensgrote nagemaakte haaien te zien zijn. Maar ook haaien op sterk water. Bezoekers kunnen zelfs voelen hoe de huid van een haai aanvoelt. Een erg interessante tentoonstelling!

Steun Ecomare

Om zieke zeehonden en vogels op te kunnen vangen en om voor bruinvis Michael te blijven zorgen is natuurlijk geld nodig. U kunt Ecomare op verschillende manieren helpen, door vriend van Ecomare te worden of door een zeehond of bruinvis te adopteren. Kijk voor meer informatie op de website van Ecomare.

Tot slot

Ecomare is een leuk dagje uit voor de hele familie. Bezoekers kunnen er uren rond lopen. Ik vond het erg leuk om rond te kijken en vooral de walviszaal vond ik erg indrukwekkend! Ik heb ook een tijd doorgebracht bij het bruinvissenbassin, wat zijn bruinvissen toch ook bijzondere dieren! En wat ik erg mooi vind is dat er heel veel aandacht is voor onze eigen Wadden en Noordzee. Veel mensen weten helemaal niet hoeveel vissen, vogels en zeezoogdieren er in onze eigen Wadden en Noordzee leven. En op deze mooie manier wordt daar aandacht aan geschonken en leren bezoekers meer over de natuur dicht bij huis. Wilt u meer weten over de dieren of over Ecomare? Op hun website is nog veel meer informatie te vinden. U kunt er ook terecht voor tickets en andere informatie.

Foto’s Ecomare

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: