Een bijzondere stichting die zich inzet voor walvisachtigen

Veel mensen maken verre reizen om walvissen en dolfijnen te spotten. Maar wat vele niet weten is dat hier in onze eigen Noordzee ook verschillende zeezoogdieren leven. Zoals de bruinvis (ook wel de Nederlandse dolfijn genoemd). En zelfs de grote jongens zoals de bultrug worden wel eens gespot. Waar walvisachtigen leven gebeurd het helaas ook dat deze dieren om wat voor reden dan ook stranden of aanspoelen. Dit gebeurd ook aan onze kust. En dan is het SOS Dolfijn die deze dieren hulp biedt. Het is een prachtige stichting die ik een warm hart toe draag en al vele jaren volg. En daarom vandaag een blog over stichting SOS Dolfijn.

bruinvis Dolfinarium

Foto: VTL Photography

In Nederland hebben we de bijzondere stichting SOS Dolfijn die gestrande walvisachtigen verzorgt en rehabiliteert. SOS Dolfijn heeft een aantal ervaren fulltime medewerkers en deskundige dierenartsen en vrijwilligers. Zij staan allemaal 24 uur per dag klaar om bruinvissen en dolfijnen die met problemen op het strand terecht komen te redden. Doordat deze stichting bestaat krijgen de dieren een tweede kans. De stichting vecht er ook voor dat de dieren weer terug kunnen naar zee. Er zijn al heel wat succes verhalen van bruinvissen die nu weer rond zwemmen in de Noordzee. SOS Dolfijn is gevestigd bij het Dolfinarium in Harderwijk. De stichting heeft op het park een eigen kliniek waar de dieren worden opgevangen. Bezoekers van het Dolfinarium kunnen langs de kliniek van SOS Dolfijn lopen waar informatie te vinden is over de stichting en de dieren die er op dat moment worden verzorgd.

Geschiedenis

De allereerste bruinvis werd in 1967 naar Harderwijk gebracht. Vanaf het begin is Dolfinarium betrokken geweest bij de hulpverlening aan gestrande dieren. En omdat er in die tijd nog geen speciale voorzieningen waren voor gestrande dieren vond de verzorging in een bijbassin van het dolfijnenverblijf in Dolfinarium plaats. In 1991 is een specialistisch opvangcentrum geopend. In de jaren daarna is het opvangcentrum uitgegroeid tot een wereldwijd gerenommeerd opvang- en onderzoekscentrum. In de periode van 1970 en 1995 overleefde 20 procent van de gestrande dieren. De afgelopen jaren wordt meer dan de helft van alle binnengekomen bruinvissen succesvol gerehabiliteerd. Daarmee behoort SOS Dolfijn tot de meest succesvolle rehabilitatiecentra ter wereld! Vanaf 2004 is de opvangorganisatie een onafhankelijke stichting geworden.

Waarom stranden walvisachtigen?

Walvisachtigen kunnen om verschillende redenen stranden. Het kan zijn dat het dier ziek is of uitgehongerd, of het kan de weg zijn kwijt geraakt. Maar er kunnen ook andere factoren mee spelen, zoals harde wind. Het komt ook wel eens voor dat een heel jong diertje aanspoelt dat zijn of haar moeder is kwijt geraakt. Vaak gaat het om dode dieren die aanspoelen. Wanneer een dood dier op het strand wordt gevonden kan een melding worden gedaan bij www.walvisstrandingen.nl. Wanneer een levend dier wordt gevonden moet natuurlijk meteen SOS Dolfijn gebeld worden! Bij strandingen van walvisachtigen wordt onderscheid gemaakt tussen massastrandingen (met meer dan twee dieren tegelijkertijd op dezelfde plek) en individuele strandingen. In Nederland gaat het bijna altijd om strandingen van een enkel dier. De afgelopen eeuwen zijn 25 soorten walvisachtigen in Nederland aangespoeld, variërend van kleine bruinvissen en dolfijnen tot potvissen en vinvissen. Maar in de meeste gevallen gaat het om de bruinvis.

Eerste hulp bij stranding

Gestrandde Bruinvis

Foto: SOS Dolfijn

Stel nou dat u op het strand loopt en u ziet een levende bruinvis of dolfijn dat is gestrand. Op dat moment is het heel belangrijk dat u snel handelt en de volgende regels volgt:

  •  Wanneer u een levend dier vind moet u dit zo snel mogelijk melden bij SOS Dolfijn. Een dier komt niet voor niets op het strand terecht, dan is er meestal iets aan de hand. Duw een dier nooit zelf terug de zee in maar bel SOS Dolfijn en laat hen de situatie beoordelen zij zijn hier tenslotte in gespecialiseerd.
  • Rust is heel belangrijk. Door dat een dier plotseling op het strand terecht komt kan dit heel heel stressvol zijn. Loop daarom rustig op het dier af en houd andere mensen en honden op afstand.
  • Een bruinvis of dolfijn haalt adem via het blaasgat op het hoofd. Het is erg belangrijk dat er geen water of zand in het blaasgat komt. Anders kan het in de longen terecht komen.
  • Walvisachtigen zijn zeer goed geïsoleerd tegen koud zeewater, wanneer een dier is gestrand kan oververhitting een groot gevaar zijn. Koel het dier met water en natte doeken. En zorg voor schaduw.

Telefoonnummers van SOS Dolfijn kunt u hier vinden.

Verzorging

Een dier is gevonden op het strand en SOS Dolfijn is gebeld, wat gebeurd er daarna? SOS Dolfijn heeft een dolfijnambulance die speciaal is ingericht voor het vervoeren van kleine walvisachtigen. Met deze ambulance wordt het dier dat is gestrand zo snel mogelijk opgehaald. De transport van zo’n dier is erg spannend. Het diertje is niet zomaar aangespoeld en zijn of haar toestand kan erg kritiek zijn. Wanneer de bruinvis of dolfijn de reis heeft overleefd en aankomt bij de kliniek wordt er alles aan gedaan om het te redden. Allereerst wordt het dier in één van de opvangbassins geplaatst. Vaak kunnen ze door spierschade, uitputting, ziekte of shock niet zelfstandig zwemmen. In dat geval wordt het dier dag en nacht door verzorgers en vrijwilligers in het water ondersteund. Daarnaast wordt het dier onderzocht en word er bloedt afgenomen om zo snel mogelijk te achterhalen wat hij of zij mankeert zodat de juiste behandeling kan worden gestart. Helaas komt het ook voor dat er wordt besloten om een dier in te laten slapen omdat het opvangproces te beangstigend is en/of het dier ernstig lijdt. Dit is een moeilijke keuze, maar voor het diertje in sommige gevallen het beste. Elk dier is uniek en reageert weer anders. En daarom wordt er voor elke bruinvis of dolfijn dat binnen komt bij SOS Dolfijn een individueel behandelplan opgesteld.

Zieke dieren moeten ook eten maar soms kan een diertje geen hele vis doorslikken. Wanneer dit het geval is krijgen ze zelfgemaakte vispap, dit gebeurd door middel van een voedingssonde. U kunt zich voorstellen dat de zorg voor deze kleine walvisachtige heel intensief is en de nodige tijd in beslag neemt.

Terug naar zee

Het doel van SOS Dolfijn is om de dieren te verzorgen en daarna weer terug te brengen naar zee. Maar dat kan natuurlijk pas als ze beter zijn en er helemaal klaar voor zijn om voor zichzelf te zorgen. Een dier is pas voor uitzet geschikt wanneer aan een aantal criteria wordt voldaan. Het dier is klinisch gezond verklaard. Het dier heeft geruime tijd geen medicatie meer gekregen. Het dier moet normaal groeien qua lengte en gewicht. Ook moeten de dieren geen afwijkend gedrag vertonen. Het diertje is oud en ervaren genoeg om zichzelf te kunnen redden in zee. En de uitzetting moet geen gevaar opleveren voor de populatie in het wild. Wanneer een dier wordt uitgezet gebeurd dat in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Het gezonde diertje wordt naar Lauwersoog of Holwerd gebracht met de dolfijnambulance en vanuit die plek wordt de reis voortgezet op het schip van het ministerie. Boven de waddeneilanden, op een plek waar vaker bruinvissen worden gezien wordt het dier voorzichtig overboord gezet. Dat moet voor de medewerkers en vrijwilligers een prachtig moment zijn want daar hebben ze al die tijd naar toe gewerkt.

Bruinvissen die niet meer terug kunnen naar zee

Bruinvissen Dolfinarium Harderwijk VTL Photography

Foto: VTL Photography

Helaas komt het wel eens voor dat bruinvissen die opgevangen worden niet meer terug kunnen naar zee. Bijvoorbeeld een dier dat blind is, of een dier wat heel jong is gestrand en nog niet weet hoe hij of zij moet jagen. Als deze bruinvissen terug gebracht worden naar zee, zouden ze het niet overleven. Bij SOS Dolfijn wordt er gekeken wat het beste is en wordt er gezocht naar een oplossing. Sinds een aantal jaar is in Dolfinarium een aangepast bruinvissenverblijf waar deze dieren worden verzorgd, de Bruinvisbaai. De dieren leren mee te werken aan gezondheidscontroles zodat ze goed in de gaten worden gehouden. Deze gezondheidscontroles geven hen verrijking en een fysieke en mentale oefening die belangrijk is voor de gezondheid van de dieren die leven in een beperkte omgeving.

In de bruinvisbaai worden educatieve presentaties gegeven waar bezoekers van het Dolfinarium kennis maken met de dieren en voorgelicht worden over het werk van SOS Dolfijn en over de bruinvissen in de natuur. Ook worden er geregeld wetenschappelijke onderzoeken gedaan, naar bijvoorbeeld het gehoor van de bruinvissen.

De bruinvisbaai in Dolfinarium is niet de enige plek waar bruinvissen worden opgevangen. Sinds februari 2012 is SOS Dolfijn een samenwerking met Ecomare op Texel aangegaan. Sinds dien heeft Ecomare ook een bruinvissenbassin. Bij Ecomare kunt u de de dieren niet alleen boven water maar ook onder water zien! VTL Photography bezoekt aankomende zondag Ecomare op Texel!

Help Stichting SOS Dolfijn

SOS Dolfijn is een prachtige stichting die zich inzet voor de walvisachtigen. Het is een onafhankelijke stichting en zij kunnen alle hulp goed gebruiken. U kunt de stichting op verschillende manieren helpen door bijvoorbeeld donateur worden of een eigen Dolfijnenactie op te zetten. Ook kunt u helpen door uw gebruikte mobiel in te leveren, of een dolfijn te adopteren. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van SOS Dolfijn. Ook kunt u hier nog veel meer informatie vinden over de stichting en de dieren die er verzorgd worden.

Het is ook mogelijk om vrijwilliger te worden bij SOS Dolfijn. Op dit moment is SOS Dolfijn opzoek naar verschillende vrijwilligers! Bent u nieuwsgierig en wilt u weten wat het vrijwilligerswerk inhoudt? Klik dan gauw op deze link: Vacatures vrijwilligerswerk SOS Dolfijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: