Op ontdekkingsreis in GaiaZOO

GaiaZOO is een dierentuin in Kerkrade, in het zuidoosten van de provincie Limburg. In 2013 werd het park uitgeroepen tot leukste uitje van Nederland door de ANWB. In de blogs over Dierentuin Nieuws schreef ik al over nieuws uit het park maar was er zelf nog nooit geweest. Dit jaar bestaat GaiaZOO 10 jaar maar er zijn nog een hoop mensen in Nederland die het park niet kennen. Genoeg redenen voor mij om een bezoek te brengen aan het mooie GaiaZOO!

Leeuwen GaiaZOO (3)

Informatie over GaiaZOO

Het park gevestigd in Kerkrade werd in 2005 geopend en kreeg de naam GaiaPark. Na 2010 werd de naam veranderd in GaiaZOO. Gaia betekend in het Grieks ‘Moeder Aarde’. Een mooie naam voor een mooie dierentuin!

GaiaZOO heeft bijna 100 verschillende diersoorten die verdeeld zijn in vier gebieden;

  • Taiga – De noordelijke wereld tussen toendra en steppe
  • Rainforest – De groene longen van Congo en Amazonia
  • Savanna – Africa’s Circle of life
  • Limburg – Waar in het bronsgroen eikenhout

Elk gebied heeft zijn eigen kleur. En alle routes worden duidelijk aangegeven op de plattegronden in het park. De Savanna zien we vaak terug in dierentuinen maar wat ik erg leuk vind van GaiaZOO is dat ze een gebied hebben gemaakt van hun thuisbasis Limburg. In het gebied staat een authentiek boerenerf met een kinderboerderij. Kinderen kunnen bij de meeste dieren in een dierentuin niet heel dichtbij komen, dan is een kinderboerderij juist heel erg leuk omdat ze daar wel dicht bij de dieren mogen komen. Limburg is ook het begin van de ontdekkingsreis, van daar uit kunnen bezoekers verder lopen naar de Savanna, Taiga en de Rainforest.

Het park heeft twee restaurants waar bezoekers even kunnen uitrusten en een hapje kunnen eten. Voor kinderen is er ook genoeg te doen, zij kunnen op vijf verschillende plekken in het park spelen. Een van die plekken het DinoDome, Europa’s grootste indoor Dino Speelpark. Kinderen gaan op ontdekkingsreis op een onbewoond eiland, waar de dinosaurussen weer tot leven komen. De de ultieme plek voor kinderen die graag spelen, klimmen en gek zijn van Dino’s.

GaiaZOO heeft ook een speciale natuurbehoud stichting: Gaia Nature Fund. Deze stichting biedt financiële ondersteuning aan diverse projecten die natuur en dieren over de hele wereld beschermen, onder andere de Afrikaanse wilde hond. Ook zamelt het park oude mobieltjes in en helpt daarmee de gorilla’s in centraal Afrika.

Bezoek aan GaiaZOO

Zoals ik al aangaf was ik nog niet in deze dierentuin geweest en was dan ook erg nieuwsgierig. Op zaterdag 4 april reden we richting Kerkrade. En na een rit van 2,5 uur met auto kwamen we aan bij GaiaZOO. Het park werd goed aangegeven op de bordjes en het parkeerterrein zag er erg netjes uit. Ik sprong de auto uit, pakte mijn camera tas en we liepen gauw naar de ingang.

Toen we via de entree het park binnen kwamen was ik meteen enthousiast! We liepen via een pad door een tuin met een beekje en heel veel bomen en planten. Heel mooi om zo aan de reis door de dierentuin te beginnen. Daarna liep het pad door een grot en kwam ik uit bij de Lynxen. Wat zijn dat toch prachtige dieren!

Na een tijdje bij de Lynxen te hebben gekeken gingen we verder met de wandeling door het dierenpark. Wat mij opviel is dat bezoekers de mogelijkheid hebben om op verschillende plekken de dieren in hun verblijven te zien. Er zijn ruiten waardoor bezoekers heen kunnen kijken, maar bij verschillende verblijven is er via een trap ook de mogelijkheid om de dieren van bovenaf te bekijken. Alle verblijven zijn ook mooi groen en weinig tralies of hekwerk op de achtergrond, een groot pluspunt voor fotografen! Het park heeft ook diersoorten die ik nog nooit gezien had, zoals de veelvraat.

Veelvraat

Gaiatheorie

GaiaZOO heeft door het park heen één centraal thema; de Gaiatheorie. In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw werd de Gaiatheorie geboren. Wetenschapper en bioloog James Lovelock realiseerde zich dat de aarde niet zomaar een planeet met leven was. Hij zag dat de aarde als geheel een levende planeet is. Deze theorie is vernoemd naar de Griekse godin van de aarde; Gaia. Wilt u meer weten over de Gaiatheorie? In GaiaZOO wordt alles uitgelegd.

Terug in de tijd

Bij GaiaZOO kunnen bezoekers dieren bewonderen die nu op aarde leven. Maar zij besteden ook aandacht aan het leven op aarde van miljoenen jaren geleden zoals, dinosauriërs uit de periode dat Limburg aan een ondiepe zee lag. Maar ook reusachtige insecten en amfibieën uit het tropische verleden van Limburg, het Carboon.

En wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan dieren uit de laatste IJstijd zoals de Wolharige mammoet. Er staan nagemaakte exemplaren op een prachtige plek in het park aan het water. Op verschillende informatieborden staat informatie die meer vertellen over deze uitgestorven dieren.

Roofvogel Vrije Vlucht Voorstelling

In de middag zijn we naar de GaiaArena gegaan voor de Roofvogel Vrije Vlucht Voorstelling. Het zo mooi om roofvogels door de lucht te zien vliegen! Tijdens de voorstelling wordt er iets vertelt over de roofvogel waar op dat moment mee wordt gevlogen. De dieren vliegen heel laag over de bezoekers heen dus pas op voor uw hoofd 😉 Als u de Roofvogel Vrije Vlucht Voorstelling wilt zien kunt u het beste even op de website bekijken wanneer voorstellingen worden gegeven.

De leeuwen van GaiaZOO

Na de Roofvogelshow wilde ik langs de leeuwen. We waren al een aantal keer eerder langs gelopen maar toen lagen ze heerlijk te slapen. Gelukkig waren ze later op de middag wel actief en kon ik toch nog foto’s van hen maken. Prachtig om de leeuwtjes te zien ravotten!

Op dit moment leven er zes leeuwen in GaiaZOO. Twee volwassen vrouwtjes ( Raya en Kianga) en mannetje Ashrad. Op 11 november 2014 werden er drie leeuwenwelpjes geboren. Twee mannetjes en een vrouwtje. Zij kregen de namen: Madiba (de geboortenaam van Mandela) en Tsavo (naam van een nationaal park) en het vrouwtje heet Erindi (water). De welpjes zijn inmiddels bijna 5 maanden oud. Zijn het geen schatjes?

Tot slot

GaiaZOO is zeker een bezoek waard! Het is een mooie dierentuin waar genoeg te zien en te beleven is voor jong en oud. Ook voor een educatieve ontdekkingsreis moet u echt bij GaiaZOO zijn!

Voor meer informatie over het park en hun dieren kunt u terecht op de website van GaiaZOO. Hieronder kunt u nog wat foto’s bekijken van mijn bezoek aan het park. Alle foto’s in deze blog zijn gemaakt door VTL Photography. Gebruik de foto’s niet zonder toestemming, bij voorbaat dank!

Foto’s GaiaZOO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: