Dichter bij Dolfijnen een onvergetelijke ervaring!

Dolfijnen; voor velen bijzondere dieren en dat zijn ze ook! Ze zijn mooi, intelligent en veel mensen willen dolfijnen van dichtbij zien en voelen. In Dolfinarium Harderwijk is het mogelijk om dicht bij de deze dieren te komen tijdens het programma Dichter bij Dolfijnen in het water. Op 27 maart ging ik naar het Dolfinarium om deel te nemen aan dit programma.

dolfijntje Dolfinarium

Mijn liefde voor dolfijnen

Nog maar twee jaar oud was ik toen mijn ouders mij voor het eerst mee namen naar het Dolfinarium. Ik kan er zelf niets meer van herinneren maar mijn ouders zullen die dag niet meer vergeten. Tijdens de show zat ik juichen en in mijn handen te klappen, mensen om ons heen zaten meer naar mij te kijken dan naar de show. Mijn ouders wisten toen meteen: dat wordt een dolfijnen liefhebber. En daar hebben ze gelijk in gekregen. Vanaf die dag was alles dolfijnen….En dat is na 25 jaar nog steeds. De liefde voor dolfijnen is alleen maar gegroeid toen ik in 2004 met de Stichting Opkikker naar het Dolfinarium kwam. Eind 2003 ben ik ernstig ziek geweest en daarom kreeg ik in april 2004 een verwendag. En een verwendag was het zeker! Want ik ontmoette voor het eerst een dolfijn. En dat gevoel is onbeschrijfelijk. Dat moet u echt zelf een keer gaan ervaren hoe het is om dicht bij dolfijnen te zijn. Na deze dag kwam ik steeds vaker in het Dolfinarium. En nu bijna 11 jaar later vind ik het nog net zo leuk om naar Harderwijk toe te gaan.

Dichter bij Dolfijnen in het water Dolfinarium Harderwijk

De dolfijnen in Dolfinarium Harderwijk

In het Dolfinarium leeft een grote groep dolfijnen. In de koepel waar de shows worden gehouden leven allemaal mannetjes. En de grootste groep dolfijnen in het Dolfinarium leven in een buitengebied wat de Dolfijnendelta wordt genoemd. Daar zwemmen op dit moment rond de 26 dieren. Het is een grote groep, mannetjes en vrouwtjes met verschillende leeftijden. De jongste dolfijn is dolfijntje Indy zij werd op 7 augustus 2014 geboren. De oudste dolfijn in Dolfinarium is Skinny en zij is maar liefst 53 jaar oud!

Dichter bij Dolfijnen in het water op 27 maart

Dichter bij Dolfijnen in het water, wat houdt het programma nou precies in? Tijdens het programma krijgen deelnemers een wetsuit aan en gaan ze met de trainers mee. Als deelnemer komt u op plekken waar de bezoekers niet mogen komen en kunt u proeven hoe het is om dolfijnentrainer te zijn. Er is de mogelijkheid om de dieren van dichtbij te zien, aan te raken en wellicht een visje te geven. Maar er wordt niet met de dieren gezwommen. Een groot pluspunt van het Dolfinarium is dat het belang van de dieren altijd voor op staat. Wij als deelnemers komen bij hen op visite.

Op 27 maart was het zo ver; ik ging dolfijnen ontmoeten! Het programma in het water heb ik eerder mogen doen maar was net zo zenuwachtig als de eerste keer. Het blijft bijzonder! Vlak voor de start van het programma konden de deelnemers zich verzamelen bij het verzamelpunt vlak bij de Dolfijnendelta. Bij het verzamelpunt staat een huisje waar alle deelnemers worden ontvangen. Hier zijn kleedkamers aanwezig en douches. Om twee uur werden we hier binnen gelaten door de trainers. Eenmaal binnen werd ons verteld wat we tijdens het programma konden verwachten en wat de regels zijn. Na een kopje koffie of thee en wat vragen werd het tijd om de wetsuit aan te trekken. Het begon bij mij toen toch echt te kriebelen. Wanneer iedereen de wetsuit aan had moesten we onze handen even ontsmetten en was het moment daar om naar de dolfijnen te gaan!

Het programma in het water bestaat uit drie onderdelen. Wij begonnen met het fotomoment in het water en mochten we een handgebaar vragen aan de dolfijn. We liepen achter de trainster aan het water in. In het begin is het best even koud maar wanneer ik die lieve nieuwsgierige koppies zag was ik de kou al snel weer vergeten. Voor het fotomoment hadden we dolfijn Nalu. En Nalu is een hele lieve dolfijn. Ze is behoorlijk groot, net als haar moeder Maaike maar o wat is het een schatje! Vlak voor het fotomoment kreeg iedereen van de trainster een handgebaar die we mochten vragen aan Nalu. Een voor een gingen we op de foto. Het fotomoment wordt vastgelegd door een fotograaf van het Dolfinarium. En elke deelnemer krijgt een foto mee naar huis. Tijdens het programma worden er wel meerdere plaatjes geschoten welke naderhand nog bijgekocht kunnen worden.

Voor het fotomoment zat ik op mijn knieën in het water en hield mijn linker hand omhoog. Nalu kwam meteen met haar mooie snuitje richting mijn hand. En ooo wat is dat toch bijzonder! Nalu lag dicht tegen mij aan, en ik kon mijn ogen niet van haar af houden. Na een aantal clicks van de fotograaf gaf de trainster het teken aan Nalu dat ze het goed had gedaan en kreeg ze een lekker visje. Maar luid applaus hoort ook bij de beloning. Hoe enthousiaster de deelnemers zijn hoe leuker zij het vinden. Net vertelde ik al dat we voor het fotomoment allemaal een handgebaar kregen en ik mocht “nat spatten”. Na het visje gaf de trainster aan dat Nalu naar mij moest kijken. Toen ik zag dat ik de aandacht van Nalu had ging ik met mijn hand door het water en gooide een flinke hoeveelheid richting Nalu. Maar deze jonge dame is daar natuurlijk veel beter in dan ik,.. dus kreeg ik een volle laag water van haar terug, Héérlijk!

Nadat iedereen aan de beurt was geweest werd de groep opgesplitst in tweeën voor een uitgebreide ontmoeting op een vlot. Ik mocht dolfijn Maaike ontmoeten. Deze mooie dame is de moeder van dolfijn Nalu waar ik het fotomoment mee had en is ook echt een lieverd. We mochten op onze buik op het vlot gaan liggen. En ook weer zo dichtbij. Maaike is een grote dolfijn en het was dan ook erg indrukwekkend om op mijn buik te liggen en haar zo uit het water te zien komen. Dolfijn Maaike had er duidelijk zin in! En dat vind ik als deelnemer ook erg leuk om steeds weer te ervaren, dat niet alleen ik er plezier in heb maar de dolfijnen ook. Dat geeft zoveel meer betekenis aan zo’n speciale ontmoeting.

Dichter Bij Dolfijnen in het water (3)

We mochten Maaike uitgebreid aanraken. De trainers leggen de dolfijnen in verschillende posities zodat deelnemers de dolfijn goed kunnen aanraken. Maaike bleef rustig liggen en genoot van alle aandacht. Wanneer u zo dichtbij bent is het ook heel leuk om te zien hoe verschillend de dolfijnen zijn. Alle dieren zien er anders uit, de ene dolfijn is veel donkerder dan de andere, de ogen van elk dier zijn weer anders, en ze hebben allemaal een ander karakter. Helaas ging de tijd zo snel!

Snorkelen dichter bij dolfijnen

Na het knuffelen met Maaike was het al weer tijd voor het laatste onderdeel; snorkelen. Dit is ook een heel leuk onderdeel van het programma. Er wordt niet met de dolfijnen gezwommen maar als deelnemer bent u wel dicht bij de dolfijnen en ze zijn ook goed te zien onder water. Dolfijnen maken geluidjes en communiceren met elkaar, en wanneer u aan het snorkelen bent kunt u de geluiden onder water heel goed horen. Erg bijzonder! We gingen snorkelen bij het trainershuisje en dolfijnen Nalu en Luna waren erg nieuwsgierig en kwamen even van dichtbij een kijkje nemen. Met z’n tweetjes lagen ze ons rustig te bekijken. Wie kijkt er nu naar wie dacht ik. WAUW! Wat een ervaring om ze onder water van dichtbij te zien.

Na het snorkelen was het programma al weer voorbij. We mochten terug lopen om lekker te gaan douchen. Van het snorkelen had ik het toch wel een beetje koud gekregen dus die warme douche klonk wel heel erg fijn. Deelnemers mogen na het programma altijd gebruik maken van de douches en krijgen de tijd om zich op te frissen en aan te kleden. Toen we klaar waren lag er voor elke deelnemer een mooie foto klaar om mee naar huis te nemen. Een mooi aandenken aan een bijzondere ontmoeting!

foto Dichter bij Dolfijnen

Tot slot

Hoe bijzonder het is om zo dicht bij dolfijnen te zijn is bijna niet te beschrijven dat moet u echt zelf een keer mee maken! Als u ook graag wilt deelnemen aan het programma Dichter bij Dolfijnen neem dan eens kijkje op de website van het Dolfinarium. Daar vind u alle informatie over het programma en ook de meest gestelde vragen. Voor een kleine impressie van het programma in het water kunt u het promotiefilmpje bekijken van Dolfinarium.

Het Dolfinarium biedt ook andere programma’s aan, zoals; Dromen bij Dolfijnen en u kunt ook een kijkje nemen achter de schermen. Ook deze programma’s zijn zeker aan te raden! Voor meer informatie kunt u terecht op www.dolfinarium.nl

Elke maand probeer ik het Dolfinarium te bezoeken om foto’s te maken. Alle foto’s deel ik op mijn VTL Photography Facebookpagina neem gerust eens een kijkje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: