Dierentuin Nieuws

Vandaag een hoop nieuws uit de Dierentuinen! De Paasdagen staan weer voor de deur en veel mensen gaan er dan gezellig een dagje op uit. Verschillende dierentuinen organiseren leuke dingen tijdens de Paasdagen. Maar er is ook ander nieuws. DierenPark Amersfoort opent het Boerenerf en Safaripark Beekse Bergen mocht vier nieuwe olifanten verwelkomen. Libéma investeert een miljoen in ZooParc Overloon en Dierenrijk mag haar twee miljoenste bezoeker binnenkort verwelkomen. En in Diergaarde Blijdorp zijn twee girafjes geboren. Lees hier alles over in een nieuwe Dierentuin Nieuws!

Opening Boerenerf in DierenPark Amersfoort

varkens DierenPark Amersfoort

Aankomend weekend opent DierenPark Amersfoort het Boerenerf. In dit nieuwe thema gebied staat het boerenleven centraal en de sfeer is dan ook op en top Hollands met pannenkoeken, een hooiberg en boerderijdieren. Het hele paasweekend zal er feestelijke muziek klinken op het boerenerf. Op het erf komen Hollandse dierenbewoners te wonen als de boerenlandgeiten, Barnevelder kippen en bonte Bentheimer varkens. Niet alle nieuwe dierbewoners zijn dit weekend te zien, maar met een bont gezelschap van varkens, ganzen en geiten wordt het zeker een vrolijk Pasen in DierenPark Amersfoort. {Foto: DierenPark Amersfoort}

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van DierenPark Amersfoort.

Kinderen slaan alarm voor de neushoorns

Nog meer nieuws uit DierenPark Amersfoort. Op 27 maart hebben kinderen uit groep zes van basisschool De Kameleon uit Den Dolder alarm geslagen voor de neushoorns. Het gaat helaas erg slecht met het diersoort in het wild omdat zij nog steeds worden gedood voor hun hoorn. Vooral in Aziatische landen denkt men dat de hoorn je kan genezen van allerlei ziekten, maar dit is nooit bewezen. Als er niets gebeurt, wordt er verwacht dat er over vijftien jaar geen neushoorns meer in het wild leven.

Een klas van 26 uitgelaten kinderen stond ’s morgens al voor openingstijd voor de poorten van het Amersfoortse DierenPark. Dikhuidenexpert Marjo Hoedemaker ontving de groep en vertelde alles over de prachtige neushoorns. Vanaf afgelopen vrijdag 27 maart is er een extra neushoorn te zien in DierenPark Amersfoort: het rode neushoornbeeld Nino The Mad Mad Rhino. Het felrode beeld zal de hele wereld over trekken om aandacht te vragen voor de neushoorns in het wild. Zijn wereldreis startte op 27 maart in Amersfoort waar Nino drie maanden te zien is. De kinderen sloegen letterlijk alarm en werd het startsein voor de wereldreis van de rode Nino gegeven. DierenPark Amersfoort en Nino The Mad Mad Rhino komen samen in actie voor de neushoorns in het wild.

Vanaf 11 april organiseert het Amersfoortse DierenPark iedere zaterdag een exclusieve ontmoeting achter de schermen met de neushoorns uit het park om geld in te zamelen. Daarnaast gaan vier dierenverzorgers een sportieve uitdaging aan voor dit goede doel. Iedereen kan overigens nog steeds zijn of haar nagels knippen en inleveren voor de neushoorns. De opbrengst van alle acties gaat naar kleinere natuurbeschermingsorganisaties die zelf in het veld werken om de neushoorns te beschermen.

Bekijk hier de beelden van 27 maart in DierenPark Amersfoort

Duitse Olifanten in Safaripark Beekse Bergen

* FOTO: *De Afrikaanse olifanten Punda, Bongi, Pina-Nessi en Shawu verhuizen maandag 23 maart vanuit Grüner Zoo Wuppertal  naar Safaripark Beekse Bergen (foto: Grüner Zoo Wuppertal/Barbara Scheer)

Op 23 maart kwamen maarliefst vier Afrikaanse olifanten naar Safaripark Beekse Bergen. De bouw van de nieuwe 450 vierkante meter grote groepsstal is onlangs afgerond en konden de vier nieuwe bewoners vanuit Grüner Zoo Wuppertal afreizen naar Hilvarenbeek. De nieuwe bewoners zijn moeder Punda )in 1992 geboren in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark) met haar drie jongen. Dat zijn vrouwtjes Bongi (Wuppertal, 2005) en Pina-Nessie (Wuppertal, 2013) en het jonge mannetje Shawu (Wuppertal, 2011). In het Safaripark wonen al drie andere olifanten: stier Calimero en zijn twee vrouwtjes Sabi en Carla. * FOTO: *De Afrikaanse olifanten Punda, Bongi, Pina-Nessi en Shawu verhuizen maandag 23 maart vanuit Grüner Zoo Wuppertal naar Safaripark Beekse Bergen (foto: Grüner Zoo Wuppertal/Barbara Scheer)

Met de komst van een echte olifantenfamilie gaat een lang gekoesterde wens van het park in vervulling. Zo ontstaat de kans om jonge olifantjes te krijgen en op die manier bij te dragen aan het Europese fokprogramma voor Afrikaanse olifanten. Tot nu toe is dit nog niet gelukt. Het Safaripark heeft goede hoop dat ze daar nu als eerste dierentuin in de Benelux wél in gaan slagen.

De voorbereidingen voor een verhuizing en transport gebeuren natuurlijk niet zomaar. Daar komt veel bij kijken. Verzorgers van Safaripark Beekse Bergen reisden regelmatig af naar Wuppertal om kennis te maken met de olifanten en kennis te maken en om aan elkaar te wennen. Ook werd er intensief overlegd met de verzorgers van Wuppertal. Inmiddels zijn de olifanten in het Safaripark en zijn ze aan het wennen aan hun nieuwe thuis.

Libéma investeert dit jaar bijna miljoen euro in ZooParc Overloon

Tijgers naar ZooParc Overloon

Goed nieuws voor ZooParc Overloon! Libéma investeert als nieuwe eigenaar in 2015 bijna een miljoen euro in de renovatie van bestaande en de realisatie van nieuwe dierenverblijven, een algehele opknapbeurt en de toekomst van nieuwe dieren in ZooParc Overloon. Zo worden er tijgers, pinguïns en kangoeroes verwacht. De kangoeroes staan met Pasen in het middelpunt van de belangstelling bij ZooParc Overloon. De populaire dieren zijn vanaf dat moment na een paar jaar afwezigheid weer te zien in het dierenpark. *De tijgers maken nog voor de zomer hun opwachting bij ZooParc Overloon (foto: ZooParc Overloon/Libéma)

De tijgers worden vlak voor de zomervakantie verwacht. De voorbereidingen voor de komst van deze prachtige roofdieren zijn al in volle gang. De zwartvoetpinguïns zijn waarschijnlijk vanaf mei te zien in hun verblijf nabij het terras van ZooPac Overloon. Vanaf die periode is bovendien het nieuwe doorloopverblijf van de ringstaartmaki’s klaar.

Vanuit het inmiddels gesloten dierenpark Wissel in Epe verhuisden onder meer tien Chileense flamingo’s en vier oestities (kleinste aapje ter wereld) naar Overloon. Leuk om te melden is dat er hard gewerkt is aan de zichtbaarheid van de dieren: die is inmiddels van ongeveer 30 procent naar ongeveer 95 procent verhoogt.

Pasen

Met Pasen kunnen bezoekers dus al genieten van rondspringende kangoeroes. Zij zijn vanaf aanstaande donderdag 2 april te bewonderen. Tijdens de paasdagen legt ZooParc Overloon voor alle kinderen (tot en met 12 jaar) een leuke verrassing klaar.

Speciale paasbrunch voor bewoners van Dierenrijk én twee miljoenste bezoeker verwacht bij Dierenrijk

*De berberapen van Dierenrijk genieten op tweede paasdag van een overheerlijke paasbrunch! Dat wordt smikkelen en smullen! (FOTO: Dierenrijk/Libéma)

Sinds de opening van Dierenrijk in 2004 passeerden al bijna twee miljoen bezoekers de poorten van de dierentuin in Nuenen. De bezoekersteller op de website van het park loopt de laatste weken aardig op. In de eerste week van april wordt de twee miljoenste bezoeker verwacht en in de bloemetjes gezet. In het paasweekeinde zijn er bovendien volop extra activiteiten waaronder een gratis kinderloterij en speciale brunches voor bijvoorbeeld de ringstaartmaki’s en berberapen. *De berberapen van Dierenrijk genieten op tweede paasdag van een overheerlijke paasbrunch! Dat wordt smikkelen en smullen! (FOTO: Dierenrijk/Libéma)

De twee miljoenste bezoeker kan rekenen op een mooie prijs: een tweejarig Dierenrijk-abonnement voor het hele gezin! “En natuurlijk hebben we nog meer verrassingen voor de winnaar. Want zoveel gasten in een kleine elf jaar en almaar toenemende bezoekersaantallen: dat moet gevierd worden!

Op de eerste en tweede paasdag staan de olifantenshow en andere parkshows in het teken van Pasen. Op zondag wordt bovendien de paasloterij gehouden. Alle kinderen (tot en met 12 jaar) ontvangen een lot en hebben altijd prijs. Dat varieert van een ijsje tot vrijkaartjes voor ZooParc Overloon en Klimrijk Brabant. De hoofdprijs is een weekendverblijf in Vakantiepark Beekse Bergen met natuurlijk gratis toegang tot onder meer het Safaripark. Tijdens de paasdagen zijn er meer Paasactiviteiten deze kunt u terug vinden op de website van Dierenrijk.

De grote Eikapseljacht

Op zoek naar eieren van roggen & haaien

Rog Dolfinarium Harderwijk

Op de laatste schooldag voor Pasen geeft groep acht van basisschool De Bogen uit Harderwijk het startschot voor De Grote Eikapseljacht. Eerst krijgen de leerlingen bij het Roggenrif van het Dolfinarium uitleg over de bijzondere gevormde eieren van roggen en haaien zoals die langs onze kust voorkomen en maken ze daar ook kennis met echte haaien en roggen. Daarna gaat de klas opzoek naar de eikapsels ) de lege, al uitgekomen eieren van roggen en haaien) op het Dolfinariumstrand! {Foto: VTL Photography Angela van ’t Land}

In de Noordzee komen oorspronkelijk tenminste zeventien soorten roggen en haaien soorten voor. Hoewel deze bijzondere dieren ongevaarlijk zijn voor de mens, worden veel van hen bedreigd in hun voortbestaan. Dit is een slecht teken! Deze kraakbeenvissen zijn namelijk heel belangrijk voor het ecologische evenwicht van de zee omdat zij voor een natuurlijke biodiversiteit zorgen.

In diverse landen zijn reddingsprogramma’s opgezet om de achteruitgang van haaien- en roggenbestanden te stoppen. Ook in Nederland willen wij ons steentje bijdragen aan het behoud van deze bijzondere dieren. Dit doen we onder meer door middel van De Grote Eikapseljacht! De gevonden eikapsels leveren een schat aan informatie over het aantal verschillende haaien en roggen die voor nageslacht zorgen. Ook geven ze een goede indicatie van paai- en opgroeigebieden. Het is daarom belangrijk dat alle langs het strand gevonden eikapsels worden geregistreerd. De Grote Eikapseljacht is een initiatief van de Dutch Shark Society in samenwerking met de Britse SharkTrust, Dolfinarium Harderwijk en Sportvisserij Nederland (haaien- en roggenzoek: Sharkatag www.haairog.nl), waarbij ook de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en Nationaal Park Oosterschelde betrokken zijn. Al deze organisaties slaan de handen ineen om de haaien en roggen te behouden in de Noordzee. Voor meer informatie en het melden van op het strand gevonden haaien- en roggeneieren ga je naar: http://www.eikapsel.org

Twee girafjes geboren in Diergaarde Blijdorp!

Afgelopen week werden er twee netgiraffen geboren. Op woensdag 25 maart werd girafje Danny geboren en op vrijdag 27 maart beviel moeder Anne van een jong; het geslacht is nog onbekend. De Blijdorp-kudde telt nu 14 giraffen en is nog nooit zo groot geweest. Dat wordt een prachtig gezicht op de savanne!

Wakkere vogels ontbijt

Wakkere vogels opgelet! Begin de Paasdagen of Moederdag/Vaderdag met een Wakkere Vogels Ontbijt in Diergaarde Blijdorp. Een mooie start van uw dagje Blijdorp. In restaurant De Lepelaar in Artica (Oceaniumzijde) heeft u uitzicht op de ijsberen, wasberen en de zeeleeuwen. Zij zorgen met hun enthousiaste gebrul dat u helemaal wakker bent. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Diergaarde Blijdorp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: