Fotografie

Weer een nieuwe blog over Fotografie online! Vorige week liet ik in de Fotografie blog foto’s zien met welke instellingen ik deze maakte en waarom. Vandaag gaan we hier weer mee verder.

Foto 1.

IJsbeer met jong

 1. Diafragma: f/5.6
 2. Sluitertijd: 1/800 sec
 3. ISO: 500
 4. Brandpuntafstand: 200 mm

De foto is gemaakt in Ouwehands Dierenpark. Het was een hele zonnige dag. Fotograferen als de zon fel schijnt is nog best een uitdaging. Door de zon is er meer schaduw en is een foto gauw overbelicht. Maar op het moment dat ik de foto wilde maken verdween de zon even achter een wolk. Ik heb gauw mijn instellingen hier op aangepast. Het is altijd belangrijk om te kijken wat de zon doet op het moment dat u een foto wilt maken. Het ene moment kan de zon vol op schijnen, maar de zon kan ook zo achter een wolk verdwijnen. Als er meer of minder licht is kunt u het beste de instellingen hier meteen op aanpassen omdat de foto anders misschien wel over/onderbelicht kan zijn. Bij deze foto koos ik voor een sluitertijd van 1/800 seconden omdat jonge dieren heel bewegelijk kunnen zijn en ik wilde natuurlijk wel het kleintje onbewogen op de foto krijgen. Ik koos voor diafragma 5.6 omdat ik mama ijsbeer en haar kleintje scherp op de foto wilde hebben. Hoger dan 5.6 was niet verstandig omdat de foto dan donkerder werd en ik de ISO nog hoger moest zetten of de sluitertijd lager maar dan had ik meer kans op een bewogen foto.

Foto 2

Tijger tweeling

 1. Diafragma: f/3.5
 2. Sluitertijd: 1.200 sec
 3. ISO: 640
 4. Brandpuntafstand: 165 mm

Foto twee is gemaakt in Burgers’ Zoo van de tijgertweeling in 2014. In tegenstelling tot andere foto’s heb ik hier een lager diafragma gebruikt omdat ik zacht licht wilde hebben en wilde de achtergrond ook onscherp houden zodat de tijgertjes centraal staan in de foto. Er was ook niet zo veel licht waardoor sluitertijd wat korter moest houden. In eerdere blogs heb ik het al aangegeven maar zorg altijd dat de sluitertijd gelijk is aan het brandpuntafstand. In dit geval mag dus de sluitertijd niet lager dan 1/160. Omdat er weinig licht was koos ik voor een hogere ISO om nog dat laatste beetje extra licht in de foto te krijgen.

Foto 3

el Teide

 1. Diafragma: f/8
 2. Sluitertijd: 1/1000 sec
 3. ISO: 640
 4. Brandpuntafstand: 48 mm

Pico del Teide, een prachtige plek! Deze foto heb ik gemaakt toen we door het natuurgebied van de el Teide reden. Omdat we reden moest ik een snelle sluitertijd kiezen om alles er onbewogen op te krijgen. Ik gebruikte een diafragma f/8 zodat de hele vulkaan scherp is. Omdat ik een snelle sluitertijd en hoger diafragma getal gebruikte moest de ISO wel een stukje hoger zodat de foto wat lichter werd.

Foto 4

Walrus Dolfinarium

 1. Diafragma: f/4.5
 2. Sluitertijd: 1/650
 3. ISO: 1000
 4. Brandpuntafstand: 200 mm

Dit is één van mijn favoriete walrusfoto’s. Ik wilde alleen het koppie van de walrus op de foto dus heb ik volledig ingezoomd. Ik gebruikte diafragma f/4.5 omdat alleen het hoofd van de walrus scherp hoeft te zijn. Om bewegingsonscherpte te voorkomen heb ik gekozen voor een sluitertijd 1/650 sec. Omdat er niet genoeg licht was heb ik de ISO op 1000 gezet. Let er wel op dat niet alle camera’s een hogere ISO aan kunnen! Voor u met de ISO aan de gang gaat kunt u het beste uw camera even testen tot welke ISO u kunt gaan om te veel ruis te voorkomen. In deze blog leest u hoe.

Foto 5

Panda

 1. Diafragma: f/8
 2. Sluitertijd: 1/800 sec
 3. ISO: 500
 4. Brandpuntafstand: 200 mm

Panda beren zijn prachtige dieren, ik wilde heel graag een close-up foto waarbij het hele hoofd goed scherp was. Daarom gebruikte ik een diafragma f/8. Het dier lag lekker te luieren en van de bamboe te eten. Ook bij deze foto moest ik weer volledig inzoomen om de close-up te maken. Wanneer we helemaal inzoomen om een foto te maken neemt de bewegingsonscherpte in een foto toe. De kleinste beweging die we maken kan te zien zijn in de foto. Om dat te voorkomen gebruik ik bijna altijd een statief en zorg dat de sluitertijd snel genoeg is. Daarom gebruikte ik voor deze foto een sluitertijd van 1/800 sec. Bij de ISO koos ik voor ISO 500 zodat de foto iets lichter werd.

Mocht u vragen hebben kunt u altijd contact op nemen. Heeft u misschien een onderwerp die u graag ziet terug komen op vtlphotography.com dan hoor ik het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: