Dierentuin Nieuws

Eerder vandaag plaatste ik een blog online over leeuw Omar die door Stichting Leeuw werd gered. Mocht de blog nog niet hebben gelezen kunt u deze hier terug vinden. Maar er is natuurlijk meer nieuws uit de Dierentuinen. In Blijdorp is de oudste krokodil overleden en in DierenPark Amersfoort hebben de reuzenschildpadden nieuwe huisgenoten en er is een ei gevonden bij een gierenkoppel. En de kleine Ayla bij Stichting Leeuw ging voor het eerst naar buiten.

Oudste krokodil overleden in Diergaarde Blijdorp.

De spitssnuitkrokodil Hakuna is helaas overleden. Hij was voor zover bekend de oudste krokodil in een dierentuin ter wereld. Rond 1930 kwam het mannetje naar Blijdorp samen met een vrouwtje, Matata. Ze waren een geschenk van de beroemde Josephine Baker. Omdat de krokodillen al volgroeid waren was het lastig om hun leeftijd vast te stellen. Bovendien was de dierenadministratie van de oude Diergaarde bij het bombardement in 1940 vrijwel geheel in vlammen opgegaan. Hakuna en Matata overleefde als een van de weinige dieren het bombardement. De laatste jaren waren ze in de Krokodillenrivier te bewonderen. Matata overleed al eerder in 2014.

Eerste ei gelegd in grootste volière van Nederland

Gierenkoppel

In de vorig jaar geopende doorloopvolière wachten verzorgers in spanning op het eerste kuiken! Waarschijnlijk gaat het een gierenkuiken worden, want de verzorgers hebben het allereerste ei van SnavelRijk ontdekt bij een gierenkoppel.

Sinds enkele dagen vermoedden de verzorgers van DierenPark Amersfoort dat één van de drie gierenkoppels is gestart met broeden. “De gieren liggen om de beurt plat op het nest en komen er haast niet vanaf, dit wijst erop dat er waarschijnlijk een ei is gelegd”, vertelt hoofddierverzorger Bas Aalders. Het koppel verdedigt het nest goed, maar het is de verzorgers gelukt om even te spieken. En het vermoeden blijkt te kloppen; het eerste ei in SnavelRijk is een feit! Voor DierenPark Amersfoort is dit een bijzonder ei, want het is het eerste legsel in de grote volière. De lentekriebels zijn ook bij andere dierbewoners toegeslagen. Er zijn twee zwartkopschaapjes geboren in de Stad der Oudheid en ook de kaalkopibissen zijn druk in de weer met het verzamelen van takjes. De maraboes mochten omdat het zulk prachtig weer was afgelopen weekend ook weer naar buiten. Vale gieren broeden zo’n acht weken, dus het kuiken wordt in mei verwacht in DierenPark Amersfoort.

Nieuwe huisgenoten voor reuzenschildpadden in DierenPark Amersfoort.

De vijf reuzenschildpadden van DierenPark Amersfoort hebben kennisgemaakt met vier nieuwe huisgenoten. In het park woont nu de grootste groep Aldabra schildpadden van Nederland. De nieuwe bewoners zijn ruim een maand in quarantaine geweest voordat zij bij hun soortgenoten konden intrekken. Met de komst van de vier reuzenschildpadden bestaat de groep inmiddels uit negen individuen. DierenPark Amersfoort is erg blij met de nieuwe reuzen. Waarschijnlijk lukt voortplanting bij deze dieren het best in een grotere groep. De geboorte van Aldabra schildpadjes zijn zeer zeldzaam in Europese dierentuinen en het park hoopt daar in de toekomst verandering in te brengen. De pas binnengekomen reuzen zijn tussen de acht en twaalf jaar oud en gaan nog flink groeien. Het grootste mannetje uit de groep weegt ruim 180 kilo, de nieuwkomers halen nog niet een kwart van dit gewicht. De kennismaking tussen de soortgenoten verliep zonder problemen. Gelukkig maar want Aldabra schildpadden kunnen 150 jaar oud worden! Dus hebben de huisgenoten samen nog zeker een eeuw voor de boeg in DierenPark Amersfoort.

Bekijk hier de video van de nieuwe bewoners in DierenPark Amersfoort.

Ayla voor het eerst naar buiten

IMG_9520 watermerk 1024

Sinds Ayla werd geboren bij Stichting Leeuw volg ik haar op haar eigen Facebookpagina.Tijdens mijn laatste bezoek aan Landgoed Hoenderdaell heb ik de kleine ook even gezien in de grote hal en werd spontaan verliefd. Ayla groeit hard en met de liefde en toewijding bij Stichting Leeuw wordt het al een echte dame. Gister mocht ze voor het eerst naar buiten! Voor foto’s van Ayla’s avontuur buiten kunt u terecht op de Facebookpagina van Ayla. {Foto: VTL Photography}

Van der Zande vertrekt bij DierenPark Amersfoort

Nog meer nieuws uit DierenPark Amersfoort want directeur Ronald van der Zande vertrekt deze maand bij DierenPark Amersfoort. Na vier jaar succesvol leiding te hebben gegeven aan de ontwikkeling van de populariteit en de organisatie van het park vindt hij het tijd om het roer over te geven. De familie Vis, eigenaren van het park, zal de ingeslagen koers voortzetten. Ronald van der Zande:” Hoewel er nog talloze uitdagingen liggen voor het park, hebben het managementteam, de medewerkers en de vrijwilligers in de afgelopen jaren een zeer forse vooruitgang gerealiseerd. Ik kijk daar met groot plezier en trots op terug. De familie-eigenaren zullen nu zelf leiding gaan geven aan het park. Naast de directierol, ben ik altijd actief gebleven als strategie-en bestuursadviseur. In dat laatste domein ga ik nu weer meer aan de gang. Dierenparken en leisure vormen een sector waarin ik actief zal blijven. Ik heb er inmiddels zeer veel affiniteit mee.”

Vier leeuwinnen uit Burgers’ Zoo zijn vandaag verhuisd

Vandaag heeft Burgers’ Zoo op hun Facebookpagina laten weten dat er vier leeuwinnen op transport zijn gegaan naar de dierentuin van Dvur Kralove in Tsjechië. Binnenkort arriveren vier nieuwe leeuwinnen vanuit Denemarken in het Arnhemse dierenpark. Waarmee Burgers’ Zoo weer zou kunnen fokken. De vier leeuwinnen zijn verhuisd omdat zij genetisch verwant waren aan de twee mannen in Burgers’ Zoo. Om inteelt te voorkomen waren alle vier leeuwinnen gesteriliseerd.

Leuk om te weten: Burgers’ Zoo was vroeger heel bekend en succesvol om de leeuwenfok. Burgers’ Zoo was zelfs zo succesvol dat er bijna nergens in Europa en Noord-Amerika een leeuw in dierentuinen te vinden was die niet ergens via zijn voorouders naar Arnhem was te herleiden. Zelfs de beroemde brullende leeuw in de openingsfilm van MGM Studios (Hollywood) heeft Arnhems bloed door de aderen stromen. Lees hier meer over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: