Lightpainting

De afgelopen weken heb ik blogs geschreven over de drie belangrijkste instellingen in de fotografie, en over andere belangrijke aspecten bij het fotograferen. Vandaag ga ik het hebben over iets heel anders; Light painting. In Nederland nog niet zo bekend. En dat is best jammer want het is zo leuk om te doen! Een tijdje geleden begon ik met light painten en eigenlijk al mijn vrienden en kennissen hadden dat nog nooit gezien laat staan er iets over gehoord. In deze blog leg ik stap voor stap uit wat u moet doen.

Lightpainten

Light painten, de naam zegt het al; schilderen met licht. Bij light painting wordt er met licht geschilderd in de lucht en de bewegingen worden vast gelegd door de camera. Light painting kunt u het beste doen wanneer het donker is. U kunt er voor kiezen om buiten te gaan oefenen maar binnen kan ook, als het maar donker is.

Wat hebben we nodig om te beginnen?

  • Natuurlijk de camera
  • statief
  • lampjes, zaklamp, neonlicht, sterretjes of een andere lichtbron
  • Afstandsbediening (als u deze heeft)

Light painting

Voor u begint met light painten is het belangrijk dat u bedenkt wat voor beeld u wilt creëren. Denk na over een locatie als u buiten wilt fotograferen en bedenk een leuk patroon. Begin vooral niet te moeilijk! Ook is het belangrijk dat u uw camera handmatig instelt.

Aan de slag

Zet de camera op uw statief en richt de lens naar de plek waar u uw onderwerp wil gaan vastleggen. Zorg wel dat de beeldstabilisatie uit staat om bewegingsonscherpte te voorkomen. Om een patroon te kunnen ‘schilderen’ met licht heeft u een lange sluitertijd nodig. Het is in het begin even zoeken wat een goede sluitertijd is voor wat u wilt gaan ‘schilderen’ maar u heeft minimale sluitertijd nodig van een aantal seconden. Afhankelijk van hoe donker de omgeving is waar u fotografeert moet het diafragma getal omhoog. Ik gebruik zelf diafragma getallen van f/10 tot f/20. Bij light painting hoeft u niet zoveel te doen met de ISO. Die kunt u in de meeste gevallen zo laag mogelijk houden (ISO 100)

Wanneer u de camera heeft ingesteld moet u de zelfontspanner van de camera of een afstandsbediening gebruiken. Dit is belangrijk om bewegingen van de camera te voorkomen. Met de zelfontspanner telt de camera af tot het moment dat de foto gemaakt wordt. En met een afstandsbediening kunt u de camera vanaf een afstand bedienen. De zelfontspanner en afstandsbediening zijn ook handig wanneer u zelf voor de camera wilt gaan staan om een onderwerp te kunnen schilderen.

De camera is ingesteld, en nu?

Er zijn zoveel verschillende lichtbronnen die gebruikt kunnen worden voor lightpainten. Gebruik uw fantasie, zoek iets leuks om mee te gaan schilderen. Bijvoorbeeld sterretjes, glowsticks of een aansteker. Maar een zaklampje is ook al voldoende. Als u een lichtbron heeft om mee te gaan schilderen, zet u de de zelfontspanner aan en kunt u voor de camera gaan staan. Dan kunt u een patroon schilderen in de lucht. De bewegingen die u maakt met de lichtbron worden vastgelegd door de camera en dan heeft u uw eigen lichtschilderij.

Nu weet u hoe u ook kunt gaan lightpainten. Ga lekker aan de slag wees creatief en heb vooral plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: