Fotografie

Sinds een aantal weken plaats ik iedere week een blog over fotografie, vandaag alweer de vijfde blog. Vorige week hadden we het over scherptediepte, diafragma en de aanduiding van het diafragma getal op de lens. Als u deze blogs nog niet gelezen heeft of u wilt ze terug lezen dan kunt u de blogs hier terug vinden. Vandaag gaan we het hebben over het contrast.

Contrast

Bij fotografie hebben we voortduren te maken met de hoeveelheid licht dat er is. Met name het verschil tussen donkere en lichte delen van het beeld dat we willen vastleggen. Dit noemen we contrast. Contrast zorgt ervoor dat alle lijnen in een foto duidelijk kunnen worden onderscheiden. Wanneer u het contrast in een foto verhoogt ontstaat er vaak een scherper resultaat en elementen in een foto komen beter naar voren. Ook krijgen elementen een meer driedimensionale aanblik. De zon is overigens ook een grote factor voor het contrast. Hoe sterker de zon brand hoe hoger het contrast, vooral in de zomer moet u hier rekening mee houden. Maar hoe verhoogt u nou het contrast? Met verschillende fotobewerkingsprogramma’s is het heel makkelijk om het contrast achteraf aan te passen op de computer of via Apps. Er zijn ook camera’s waarbij het contrast direct aangepast kan worden, dit kan meestal alleen met de duurdere camera’s.

Contrast bewerken

Zelf stel ik mijn camera altijd handmatig in. Maar ook bij mij gaat het wel eens mis, een foto die bewogen, onscherp, te donker of juist te licht is. Dat overkomt zelfs de beste fotografen wel eens. Het is dus helemaal geen ramp als het een keer niet lukt. Foto’s die enigszins zijn overbelicht of een fletse aanblik hebben zien er vaak minder prettig uit. Soms is het ook lastiger om de elementen in een foto te onderscheiden en lijkt de foto minder scherp. Wanneer een foto niet helemaal naar wens is en u hem weg wilt gooien, niet doen! Er zijn veel fotobewerkingsprogramma’s waarbij u de foto’s achteraf bij kunt bijwerken.

We kunnen met fotobewerkingsprogramma’s veel veranderen in foto’s, maar vandaag focus ik mij even alleen op het contrast. Wat ik al aangaf is dat met de bewerkingsprogramma’s het contrast heel makkelijk is aan te passen. Er worden dan ook veel opties aangeboden in deze programma’s om het contrast te bewerken. Zoals Hooglichten, helderheid, curven, schaduwen, witte tinten, zwarte tinten, deze opties hebben allemaal effect op het contrast. Er zijn heel veel verschillende fotobewerkingsprogramma’s te vinden voor de pc, tablet, en voor onze mobiele telefoons. Zoek een programma wat u het fijnst vind om mee te werken en ga eens oefenen om het contrast aan te passen. Het kan een foto mooier maken wanneer u achteraf op uw computer de foto na bewerkt.

Een voorbeeld. De foto die u hier onder ziet heb ik in augustus 2014 gemaakt van babydolfijntje Indy. Foto 1 is een originele foto, deze vond ik wat flets, dus heb ik met een fotobewerkingsprogramma het contrast aangepast. Als u de beide foto’s vergroot kunt u het verschil zien. Op foto 2 is het contrast hoger waardoor de kleuren en dolfijntje Indy mooier uit komen. Ik heb het contrast iets te hoog gezet dan dat ik normaal zou doen zodat het verschil iets beter te zien is.

Tot slot

In de eerste blog over fotografie vertelde ik al dat de kwaliteit van uw foto’s veel beter wordt wanneer u handmatig uw camera instelt. U kunt het uitproberen door de camera op de Manuele stand te zetten. Bij veel spiegelreflex camera’s wordt deze aangegeven met stand (M). Het contrast zal ook beter zijn dan wanneer u de camera op de automatische stand hebt staan. In het begin is het even wennen en zijn de foto’s misschien wat overbelicht of juist te donker maar als u blijft oefenen en eenmaal door hebt hoe het werkt, wordt het een stuk makkelijker. Laat u zich vooral niet ontmoedigen als het niet meteen lukt. Blijf oefenen!

Volgende week weer een nieuwe blog over Fotografie. Heeft u vragen over de Fotografie blogs, komt u ergens niet uit of heeft u een andere vraag dan kunt u contact opnemen via Facebook, u kunt ook mailen naar info@vtlphotography.com of het contact formulier invullen op de website. U kunt natuurlijk ook een reactie plaatsen onder de blogs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: