Dierentuin Nieuws

Er zijn weer verschillende nieuwtjes die ik graag met jullie wil delen. Leuke maar ook minder leuke berichten zijn er de afgelopen week naar buiten gekomen. Lees hier meer over in een nieuwe blog over Dierentuin Nieuws.

Duitse olifanten komen naar Safaripark Beekse Bergen

Vier olifanten verhuizen eind maart vanuit Wuppertal naar Safaripark Beekse bergen. In het dierenpark word nu hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe 450 vierkante meter grote groepsstal. De bouw van deze stal ligt op schema. De nieuwe olifantenstal zal rond 15 maart worden opgeleverd. Daarna vindt naar verwachting op 23 maart de eerste van twee transporten van de olifanten plaats.

Met de komst van een olifantenfamilie met uitzicht op gezinsuitbreiding, gaat een lang gekoesterde wens van het Safaripark in vervulling. Het gaat om moeder Punda ( geboren in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark) met haar drie jongen. Dat zijn de vrouwtjes Bongi, geboren in Wuppertal in 2005 en Pina Nessie ook geboren in Wuppertal in 2013 en het jonge mannetje Shauwu wat ook in Wuppertal is geboren in 2011. In Hilvarenbeek wonen al drie andere olifanten: stier Calimero en zijn twee vrouwtjes Sabi en Carla.

De nieuwe stal is qua opzet totaal anders dan de oude olifantenstal. In de oude situatie waren er vijf boxen voor olifantenkoeien en twee boxen voor de stier. In de nieuwe situatie is voorzien in een grote groepsstal waarin de ‘Duitse’ olifanten ’s nachts samen verblijven zoals dat ook in het wild het geval is: olifanten zijn namelijk groepsdieren. Drie boxen van de oude stal zijn bewaard gebleven en worden straks gebruikt voor medische behandelingen en de dagelijkse routinetrainingen die daarvoor benodigd zijn. Aan de andere kant van de accommodatie verblijft stier Calimero in zijn eigen verblijf, met daarnaast het onderkomen van de andere twee (vrouwtjes)olifanten Sabi en Carla.

De ondergrond van de groepsstal bestaat uit zand en dus niet uit asfalt of beton. Deze natuurlijke ondergrond werd vorig jaar ook bij de aanpassing van het neushoornverblijf gebruikt en heeft een positieve uitwerking op het welzijn en de gezondheid van de dieren.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe olifantenstal die qua aankleding natuurlijk in Afrikaanse sfeer wordt gebracht. De ‘totaalbeleving’ is voor Safaripark Beekse Bergen namelijk erg belangrijk. In de bezoekersruimte zijn straks niet alleen de olifanten te zien. Er worden ook educatieve elementen aangebracht. Zo leren bezoekers er bijvoorbeeld over wat de olifanten eten, maar worden ze ook geïnformeerd over de olifant als bedreigde diersoort.

Nieuwe wandellus

Bovendien ontstaat er een nieuwe lus op de wandelroute. Waar het pad naar de giraffenstal voorheen doodlopend was – net als het huidige pad naar de olifantenstal – worden deze nu met elkaar verbonden. Halverwege komt het verblijf dat gedeeld gaat worden door de penseelzwijnen en zebramangoesten.

Poep & Zoo

Poeponderzoek: met poep van je huisdier naar de dierentuin

Hondendrollen, hamsterkeutels en kattenpoep…Op zaterdag 21 februari kan iedereen de poep van zijn of haar huisdier laten controleren door de dierenarts van DierenPark Amersfoort. “De grote boodschap vertelt veel over de gezondheid van de maker”, vertelt dierenarts Tom Hendrikse. {Foto: DierenPark Amersfoort}

Normaal onderzoekt de dierenarts van DierenPark Amersfoort drollen van bijvoorbeeld neushoorns, maar op de eerste dag van de voorjaarsvakantie mogen bezoekers de poep van hun huisdier laten controleren. De hele vakantie staat in het teken van poep tijdens Poep & Zoo. Kinderen kunnen olifantendrollen uitpluizen, alles te weten komen over de spijsvertering terwijl ze door een darm kruipen, flink knallen in de scheetzone en een hoop meer.

’’Wij rekenen af met poep-angst, rode hoofden van schaamte en opgehouden scheten’’, vertelt projectleider Carlijn Franchimont. ‘‘Poepen is heel natuurlijk’’. In het DierenPark kijkt men niet op van een drol meer of minder, per dag wordt er met gemak duizend kilo gepoept. Eén olifant poept al zo’n honderd kilo. ‘‘Iedereen kan mee op poeptour langs de dieren, drollen draaien in de poephoek en zelfs in de wc’s wacht een verrassing’’, vertelt Carlijn Franchimont. Poep & Zoo is te bezoeken van 21 februari t/m 1 maart in DierenPark Amersfoort.

Safaripark Beekse bergen is op zoek naar vrijwilligers

Safaripark Beekse bergen is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich willen inzetten voor uiteenlopende natuurbeschermingsprojecten. Uitvalsbasis is de vriendenkraal op het Safaripark van waaruit de activiteiten ook plaats vinden.

Gratis opleiding

Vrijwilligers krijgen een gratis opleiding, zodat zij goed voorbereid aan de slag kunnen. Iedereen die ouder is dan 18 jaar, de Nederlandse taal beheerst en enthousiast is kan vrijwilliger worden in Safaripark Beekse Bergen. Een vrijwilliger is minimaal vier halve dagen per maand beschikbaar, werktijden zijn altijd in overleg en worden in een rooster vastgelegd. Na het voltooien van de opleiding ontvangen de vrijwilligers een diploma.

Informatiebijeenkomst

De opleiding bestaat uit zes cursusbijeenkomsten die ieder ongeveer vier uur duren. De opleiding start in april 2015. Op zaterdag 21 februari is er een informatiebijeenkomst in Safaripark Beekse Bergen. Voor aanmelding of meer informatie: vriendensafari@gmail.com.

De Apenheul zoekt vrijwilligers

Ook de Apenheul zoekt vrijwilligers! Stichting Apenheul wil liefde voor de natuur ontwikkelen. Vrijwilligers zetten zich onbetaald maar met hart en ziel in voor het park. Apenheul werft op dit moment gastvriendelijke hosts die activiteiten begeleiden. Op de website van de Apenheul vind u meer informatie over de de vacature vrijwilliger.

SONY DSC

IJsbeer Eric overleden in Diergaarde Blijdorp

Op donderdag 5 februari is ijsbeer Eric overleden. Op de website van Blijdorp staat dat Eric al op leeftijd was (21 jaar) en al enige jaren kwakkelde met zijn gezondheid. Twee jaar geleden verergerde zijn situatie plotseling: hij was een lange periode in slechte conditie en toen bleek dat zijn nieren niet optimaal functioneerde. Hij krabbelde langzaam op na een behandeling met medicatie en afgelopen voorjaar bloeide er zelfs weer een romance op met ijsberin Olinka. Dat leidde op 2 december vorig jaar tot de geboorte van een ijsbeertweeling. Afgelopen week ging het plotseling slechter met Eric. Uit bloedonderzoek bleek dat zijn nieren nog veel minder functioneerden dan twee jaar geleden. Nierfalen is een ernstige en lastig te behandelen kwaal, zeker bij een ijsbeer. Er werd besloten om Eric medicatie tegen de misselijkheid en eetlust-stimulerende middelen te geven in de hoop dat hij zich beter zou gaan voelen. Op donderdag morgen zou er overleg zijn om hem in te laten slapen, maar diezelfde morgen vroeg bleek hij al uit zichzelf te zijn overleden. We wensen de verzorgers van Eric en alle andere die nauw met hem betrokken waren heel veel sterkte!

Erics bloedlijn blijft wel voortleven in de vele jongen die hij heeft voortgebracht, samen met Olinka. Zijn laatste nakomelingen, de ijsbeertweeling, maken het goed en zullen over enkele weken het kraamhol verlaten met hun moeder. Zij zijn live te volgen op http://www.diergaardeblijdorp.nl/ijsbeer/ijsbeercams/

Dolfinarium opend haar deuren op valentijnsdag

Dolfinarium opent haar deuren op de dag van de liefde

Het Dolfinarium in Harderwijk is een periode dicht geweest maar opent haar deuren weer op Valentijnsdag! Nog maar een paar dagen te gaan. Gaat u dit seizoen ook een bezoek brengen aan het Dolfinarium? Voor exacte openingstijden kunt u een bezoek brengen aan de website van het Dolfinarium. Natuurlijk gaan wij van VTL Photography ook weer een bezoek brengen aan het Harderwijkse Dolfinarium. Houdt de Facebookpagina in de gaten voor de foto’s! {Foto: VTL Photography Angela van ’t Land}

Nieuwe bewoner voor DierenPark Amersfoort

Maak kennis met een nieuwe bewoner van DierenPark Amersfoort, Banaantje! Deze opvallende, gele Cichlide is de nieuwe bewoner van het Amersfoortse DierenPark. Bekijk de volgende video van DierenPark Amersfoort om het mooie visje te bewonderen.

Gebruik de foto’s niet zonder toestemming bij voorbaat dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: