Fotografie

Vandaag is het al weer tijd voor blog 4 over fotografie. De afgelopen 3 weken heb ik uitgelegd wat de drie belangrijkste instellingen zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Maar daarmee zijn we nog lang niet klaar. Er valt zoveel te leren in de fotografie, ik leer ook nog steeds nieuwe dingen bij. Zoals ik al eerder zei, in de fotografie zijn we nooit uitgeleerd. Vandaag vertel ik meer over scherptediepte.

Scherptediepte

We weten nu dat het diafragma zorgt voor licht via de lensopening maar met het diafragma kunnen we ook de scherptediepte bepalen in een foto. Wat is scherptediepte?
De scherptediepte bij fotografie is het punt waarin alles scherp is. Alles daar voor en achter is onscherp. Met scherptediepte bepaalt u de scherpte in de foto. Een klein diafragma getal {hiermee bedoel ik een grote lens opening van bijvoorbeeld f/2.8} zorgt voor minder scherptediepte in de foto. En een groot diafragma getal { een kleinere lens opening van bijvoorbeeld f/8} zorgt voor grotere scherptediepte in de foto. Een klein diafragma getal is dus een kleine scherptediepte en een groot diafragma getal is een grote scherptediepte.

Hieronder ziet u een aantal foto’s als voorbeeld met daaronder de diafragma getallen waarmee de foto is gemaakt. Als u op de foto klikt kunt u de foto op een groter formaat bekijken. De eerste foto is gemaakt met een diafragma getal f/2.8. Als u de foto goed bekijkt ziet u dat de dolfijn scherp is en het water rondom de dolfijn is wazig, er is dus sprake van weinig scherptediepte. Als we foto 2 en 3 bekijken van de tijger is hier al iets meer scherptediepte te zien dan foto 1, hier heb ik dan ook een iets groter diafragma getal gebruikt. Kijken we naar foto 4 is het water rond om de dolfijnen net zo scherp als de dolfijnen zelf. Op de laatste foto ziet u de vulkaan el Teide. Deze vulkaan is groot, en wilde ik helemaal scherp op de foto hebben dus heb ik gekozen voor een groot diafragma getal.

Afstand

De afstand van het onderwerp wat u fotografeert is ook heel belangrijk bij scherptediepte. Hoe dichterbij het onderwerp u staat, hoe kleiner de scherptediepte en dus minder scherpte In uw foto. Wanneer u van een afstand uw onderwerp fotografeert heeft u meer scherptediepte. Neem bijvoorbeeld de foto van el Teide (foto 5). Deze foto is van een afstand gemaakt zodat ik met diafragma getal f/8 genoeg scherptediepte kreeg.

Met scherptediepte en diafragma oefenen

In de tweede blog over fotografie liet ik voorbeelden zien hoe u er zelf achter kunt komen bij welke ISO ruis optreed bij uw camera. Het zelfde kunt u ook doen met het diafragma. Dit keer niet om te zien wanneer er ruis optreed, maar om te begrijpen hoe scherptediepte en het diafragma werkt. U kunt thuis een aantal voorwerpen schuin achter elkaar zetten of buiten een aantal bomen, paaltjes of auto’s fotograferen die schuin achter elkaar staan. Let wel op dat u veel licht nodig hebt omdat, hoe hoger het diafragma getal hoe donkerder de foto’s worden. Zet uw camera in de functie waarin u alleen de diafragma hoeft te veranderen en stel handmatig scherp op het eerste voorwerp. Nu kunt u meerdere foto’s gaan maken waarbij u steeds een hoger diafragma getal neemt. U begint bijvoorbeeld bij f/2.8 en eindigt bij f/22. Bekijk hierna de foto’s op uw computer. Dan zult u zien dat op de eerste foto heel weinig scherptediepte is (alleen het eerste onderwerp is scherp) maar naarmate het diafragma getal groter wordt is er steeds meer scherpte te zien in de foto.

Diafragma aanduiding op lens

Niet elke lens heeft dezelfde diafragma getallen. Tot hoever uw lens open kan is per objectief verschillend. Dit staat altijd op de lens aangegeven. Om even een voorbeeld te geven heb ik een foto gemaakt van mijn Canon lens.

Diafragma aanduiding op lens

Zoals u kunt zien op de foto staat er 1: 2.8, dit betekend dat deze lens begint bij diafragma f/2.8. Ik kan dus niet met een diafragma getal f/1.4 fotograferen omdat die een grotere lensopening nodig heeft dan f/2.8. Zoals ik al aangaf zijn de diafragma’s per lens verschillend. Mijn lens begint bij f/2.8 maar er zijn heel veel lenzen die bij een kleinere lensopening beginnen, bijvoorbeeld f/4.5. Als u een lens gaat aanschaffen, bedenk eerst wat u met de lens wil bereiken. De prijzen verschillen enorm per lens. Hoe lager het diafragma getal hoe duurder de lenzen worden. Een lens met een beginnend diafragma getal van f/4.5 is goedkoper dan een lens met f/2.8.

Volgende week weer een nieuwe blog over fotografie. Heeft u vragen of is er een onderwerp waar u meer over wilt weten en graag voorbij ziet komen in de fotografie blogs dan kunt u altijd contact op nemen via het contactformulier of via info@vtlphotography.com. Of u kunt een berichtje achterlaten op onze Facebookpagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: