Gorilla en kuif mangabey geboren in GaiaZOO

Mooi nieuws uit gaiaZOO! Afgelopen week werd een gorilla geboren. Het is de eerste keer dat moeder Tamidol een jong krijgt. De zestienjarige gorillavrouw is pas een paar jaar in GaiaZOO. Deze gorilla geboorte is bovendien de eerste van dit jaar in een Nederlandse dierentuin. En er was nog meer feest bij GaiaZOO, want op 21 januari werd een kuif mangabey geboren. Het is bijna vijf jaar geleden dat de laatste nakomeling van deze apensoort in GaiaZOO ter wereld kwam. Kuif mangabeys zijn erg zeldzaam, verspreid over 15 Europese dierentuinen leven er namelijk slechts 40.

Foto: GaiaZOO fotograaf Hans Janssen

Foto: GaiaZOO fotograaf Hans Janssen

Na-apen

De eerste levensdagen van een jonge gorilla zijn altijd spannend. Zeker als het om een eerstgeborene gaat. Gorilla’s kunnen vanaf een leeftijd van zo’n zeven jaar jongen krijgen, maar ze weten van nature niet hoe ze een jong moeten verzorgen. Dat ‘apen ze na’ van andere gorillavrouwen uit de groep. Tamidol heeft met al die volwassen vrouwen om zich heen veel jongen geboren zien worden. Ook in GaiaZOO leven momenteel twee jonge gorilla’s in de groep. Aan de manier waarop Tamidol nu haar eigen jong vast houdt, is te zien dat ze de moederzorg goed heeft afgekeken. De gorillaverzorgers hebben het kleintje al meerdere keren zien drinken. Vader Makula ontfermt zich ook goed over zijn nieuwe jong.

Nóg een bijzondere geboorte!

Enkele dagen na de geboorte van de gorilla, kwam een zeldzame kuif mangabey ter wereld. Het is al bijna vijf jaar geleden dat de laatste kuif mangabey in GaiaZOO geboren werd. Voor vader Wladek betekend dit zijn eerste jong. De 12-jarige moeder kreeg al twee keer eerder een jong. Het aantal geboortes van kuif mangabeys in de dierentuinen is schaars. Om deze soort binnen dierentuinen te behouden, wordt op Europees niveau een stamboek bijgehouden.

De kuif mangabeys en gorilla’s van GaiaZOO delen samen één verblijf. Het is dus extra bijzonder dat beide apensoorten nu kort achter elkaar een jong hebben gekregen!

Ook bij de wolapen in het Amazonia gedeelte van GaiaZOO wordt op korte termijn een jong verwacht en bij de doodshoofdapen wordt dankzij de introductie van een nieuw mannetje op dit moment aan de toekomst gewerkt. In het dierenpark zijn ook drie leeuwenwelpjes te zien. Wilt u al deze kleintjes in GaiaZOO gaan bewonderen, neem dan een kijkje op de website van GaiaZOO.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: