Fotografie

Vorige week kwam de eerste blog online over fotografie waarin ik begon met een globale uitleg over de drie belangrijkste instellingen van een spiegelreflex: de ISO waarde, sluitertijd en diafragma. Deze blog is hier terug te lezen. Vandaag laat ik zien wat een nadeel kan zijn van het gebruik van de ISO.

Voorbeeld

In de blog van vorige week legde ik uit dat er ook een nadeel is bij het gebruik van de ISO, omdat er snel ruis optreedt in de foto. Dit levert vaak minder mooie foto’s op omdat ook de scherpte afneemt. Ik raadde u aan om een aantal foto’s te maken van 1 voorwerp en steeds per foto de ISO een stapje hoger te zetten, om vervolgens de foto’s op uw computer te bekijken. Zo kunt u precies zien bij welke ISO waarde er te veel ruis optreed. Vandaag laat ik door middel van foto’s zien wat ik hier mee bedoel.

Ik heb een roos als voorbeeld genomen. De camera heb ik op de P stand gezet zodat ik alleen de ISO waarde kan veranderen. De camera stelt dan automatisch de sluitertijd en het diafragma in. Kijk verder niet naar de kwaliteit van de foto’s maar kijk naar de ruis in de foto’s. Hoe hoger de ISO gaat hoe meer ruis er te zien is in de foto’s. Let op! Deze foto’s zijn gemaakt met mijn Canon 60d, dit is enkel een voorbeeld om te laten zien wat een hogere ISO kan doen met uw foto’s. Bij uw camera treed er misschien bij een lagere of hogere ISO meer ruis op dan bij mijn camera. Ik heb niet alle ISO waardes gebruikt die de Canon 60d heeft. Welke ISO ik wel gebruikt heb staat onder de foto. Alle ISO waardes van de Canon 60d zijn: ISO 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400.

Als u naar de foto’s kijkt, kunt u opmaken dat de canon 60d te veel ruis heeft boven de ISO 1600. De ruis wordt te storend en de roos wordt ook minder scherp. Wanneer u een foto wilt maken in donkere omstandigheden kan een hogere ISO waarde nodig zijn om genoeg licht op de sensor te krijgen. De ruis kan dan nog een beetje weg gewerkt worden met fotobewerkingsprogramma’s. Dit wordt ruisreductie genoemd. Er zijn verschillende applicaties die kunnen helpen bij het verminderen van de ruis, maar ook bij het wegwerken van de ruis zit weer een nadeel. Bij veel bewerkingsprogramma’s wordt de foto minder scherp. Het beste is om in elke situatie een zo laag mogelijke ISO te kiezen. Het gebrek aan licht kan je bijvoorbeeld compenseren met een langere sluitertijd en/of een lager diafragma getal bijvoorbeeld diafragma 2.8. Dan zal de foto beter uit komen. Let er wel op dat wanneer u een langere sluitertijd gebruikt u een statief nodig heeft, of in ieder geval iets waar de camera op kan staan zodat er geen bewegingsonscherpte in de foto optreed. Maar daar vertel ik later nog wat meer over.

Volgende week ga ik verder met de sluitertijd en het diafragma. Ik hoop dat ook deze blog u weer een stapje verder helpt. Mochten er vragen zijn kunt u ze altijd stellen via Facebook of via het Contact formulier op de website. U kunt natuurlijk ook mailen naar info@vtlphotography.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: