Dierentuin Nieuws

Er is weer nieuws uit de dierentuinen! Hieronder een klein overzicht.

 

Leeuwtjes geboren in GaiaZOO!

welpjes

Op 12 november werden de dierenverzorgers van GaiaZOO verblijd door de geboorte van vier leeuwenwelpjes. Voorlopig blijft het leeuwenverblijf nog afgesloten voor publiek. Zo krijgt moeder zoveel mogelijk rust en kan ze een goede band opbouwen met haar welpjes. Via het welpen dagboek kunt u een kijkje nemen in de kraamkamer. Ook zijn er schattige foto’s te vinden van de kleintjes. {Foto: GaiaZOO Lion Cam}

Onverwacht was de geboorte niet, de dierverzorgers konden op basis van paringen tussen moeder Raya en vader Ashrad inschatten wanneer de bevalling ongeveer zou plaatsvinden. Het gedrag van moeder Raya werd de weken voorafgaand aan de verwachte geboortedatum daarom ook goed geobserveerd. In het binnenverblijf van de leeuwen staat een speciale werpkist, waar de leeuwin zich voor de bevalling in kon terug trekken. Jonge leeuwtjes zijn heel kwetsbaar. Om moeder en jongen toch in de gaten te kunnen houden, zonder hen te verstoren, werd in de werpkist een camera opgehangen. Op de camerabeelden konden de dierverzorgers zien dat helaas een van de vier welpen het niet heeft overleefd. Met de andere drie welpen gaat het goed, maar de komende weken blijven kritisch.

Drie weken na de geboorte was het tijd om de jonge leeuwen te ontwormen. Bij deze handeling is meteen het geslacht van de welpen bekeken, werd hun gewicht bepaald en is onderhuids een chip ingebracht waarmee ze individueel herkenbaar zijn. Het zijn twee mannetjes, van elk 2,5 kg en één vrouwtje die een halve kilo zwaarder is.

Doorgaans verlaten jonge leeuwen pas na acht weken hun veilige geboortenest. Het zal daarom ook nog enige tijd duren voordat de welpen in GaiaZOO te bewonderen zijn. Via de website van GaiaZOO kun je echter al wel een kijkje nemen in de kraamkramer. Om moeder Raya alle rust te bieden en een goede band met de welpen op te laten bouwen, blijft de route rond het verblijf van de leeuwen voorlopig nog afgesloten voor bezoekers. De andere savanne dieren van GaiaZOO (onder andere giraffe, Afrikaanse wilde hond, neushoorn, cheeta, zebra, struisvogel) zijn wel gewoon zichtbaar.

 

DierenPark Amersfoort hoopt jaar af te sluiten met 800.000ste bezoeker

Tijgerwelpen

DierenPark Amersfoort hoopt dit jaar af te sluiten met 800.000 bezoekers op de teller. Nog niet eerder in de 66-jarige geschiedenis van het park bezochten zoveel mensen het DierenPark in één jaar. Het hangt van de bezoekersaantallen in de maand december af of de 800.000 daadwerkelijk gaat worden gehaald. {Foto: DierenPark Amersfoort}

Dat DierenPark Amersfoort een record aantal bezoekers haalt dit jaar is duidelijk. “Wij verwachten 2014 sowieso af te sluiten met ruim 100.000 bezoeken meer dan vorig jaar”, vertelt DierenPark-directeur Ronald van der Zande. Zou een mooi cadeautje zijn als het DierenPark de 800.000 bezoekers zou halen! Dus lieve mensen schroom vooral niet om nog een bezoekje te brengen aan dit mooie DierenPark.

 

Nieuwe vrouw voor alleenstaande rode pandaman in Aqua Zoo Friesland

AZF Rode panda man Pahilo

Vandaag mag de rode pandaman in Aqua Zoo Friesland zich opdoffen. Een nieuwe rode pandavrouw zal vandaag haar opwachting maken. Het mannetje Pahilo mag voor het eerst kennis maken met zijn nieuwe dame, Illy. Het is de bedoeling dat zij samen een nieuw fokkoppel vormen en in de toekomst voor nageslacht zorgen. {Foto: Aqua Zoo Friesland}

Het mannetje Pahilo verloot vorig jaar zijn eerste vrouwtje met wie hij zes jongen heeft groot gebracht. Het was afwachten hoe lang het zou duren voordat een nieuwe partner voor de panda gevonden zou worden. De 1,5 jaar oude Illy uit een Duitse dierentuin is uiteindelijk naar voren gekomen als meest geschikte kandidaat en wordt vandaag welkom geheten in Aqua Zoo Friesland.

 

Leeuwenwelpje in Landgoed Hoenderdaell wordt nu met de fles groot gebracht

Op de Facebookpagina van Landgoed Hoenderdaell laat het landgoed weten dat het welpje wat onverwachts was geboren bij Stichting Leeuw nu groot gebracht wordt met de fles. Moeder Jessey had een goede start en ontfermde zich goed over haar kleintje. Maar sinds de welp op eigen benen staat en zelfstandig begint te lopen, is haar interesse verdwenen en kijkt ze niet meer naar de kleine om. Dus heeft de dierenverzorgster van Stichting Leeuw er voor gekozen om de welp weg te halen bij haar moeder. De kleine maakt het goed en kan rekenen op liefdevolle verzorging.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: