Giants of the Ice Age

 

Het is Amsterdam EXPO weer gelukt om een bijzondere expositie naar Nederland te halen! Deze winter kunnen bezoekers namelijk een reis maken door de prehistorische tijd met Giants of the Ice Age. De grootste reizende tentoonstelling ooit gemaakt over de ijstijd in Nederland is slechts drie maanden te zien in Amsterdam EXPO.

 

 

Persopening Amsterdam EXPO; Giants of the Ice Age

Gister opende Amsterdam EXPO haar deuren voor de pers om een kijkje te nemen bij de nieuwe expositie. En VTL Photography was hier ook bij aanwezig. Rond half 10 kwamen we aan bij Gustav Mahlerlaan waar Amsterdam EXPO is gevestigd. Voor de persconferentie begon mochten we alvast de expositie betreden. Natuurlijk pakte ik meteen mijn camera om foto’s te maken. Om half elf startte de persconferentie waarbij de directeur van Amsterdam EXPO als eerst het woord nam. Hij vertelde trots over de vijf prachtige exposities die Giants of the Ice Age voor gingen. In totaal heeft Amsterdam EXPO vanaf 2012 tot nu meer dan 800.000 bezoekers mogen verwelkomen. Dr. Bärbel Auffermann nam daarna het woord. Zij is sinds 1997 adjunct-directeur van het Neanderthal Museum in Mettmann (Duitsland) en vertelde iets meer over het museum en de Neanderthalers. Wist u dat wij 2% Neanderthalers zijn? In 2010 is het genoom van de Neanderthaler ontcijferd en is bekend geworden dat iedereen buiten Sub-Saharisch Afrika 1% tot 4% Neanderthalergenen heeft.

Hierna was het de beurt aan Natasja den Ouden, zij is paleontoloog en archeoloog. Bij Naturalis is ze collectiebeheerder van de paleontologische collecties. Ze liet beelden zien hoe Nederland er uit zag tijdens de ijstijd. Erg interessant! Ook werden er beelden getoond van Naturalis waar alle vondsten worden opgeslagen. Hierna was het de beurt aan Dick Mol ook wel ‘Sir Mammoth’ genoemd. Hij is world-leading mammoet-expert en heeft deelgenomen aan wetenschappelijke expedities over de hele wereld. Hij vertelde natuurlijk over de mammoet en liet foto’s zien van opgravingen.

Persconferentie Amsterdam EXPO

 

 

 

Highlight tour door de tentoonstelling

Na de persconferentie liepen we met Dr. Bärbel Auffermann, Natasha den Ouden en Dick Mol door de expositie waarbij ze iets vertelde over de pronkstukken in de tentoonstelling. Bij de sabeltandtijger, grottenleeuw en grottenhyena vertelde Dick Mol dat de roofdieren in de ijstijd gevaarlijk waren voor de mens. En dat uit de bewaard gebleven schilderingen bleek dat grottenleeuwen in tegenstelling tot de leeuwen van vandaag geen manen hadden. En ook leuk om te weten is dat de roofdieren met ‘grotten’ in hun naam niet in grotten woonden. Hun naam komt van de vindplaatsen van hun botten: grotten hadden een klimaat waar dierlijke resten goed bewaard bleven.

 

 

 

De Expositie

Aan het begin van de expositie kunnen bezoekers een audiogids mee nemen die hen door de expositie leidt. Het looppad door de expositie is vrij ruim waardoor de tentoonstelling goed te betreden is voor invaliden. De expositie is mooi opgezet en er is genoeg te zien. Bezoekers staan oog in oog met de mammoet, grottenbeer, sabeltandtijger en de grottenleeuw. Ook de Neanderthalers kunnen natuurlijk niet ontbreken, hoe zag hun leven er uit en wat weten we vandaag de dag over de wereld van toen? Hoe overleefde de Neanderthalers? Aan bod komen hun jachttaferelen, gereedschap en in de tentoonstelling is ook aandacht voor prehistorische kunstvormen. De vroege Homo Sapiens maakten prachtige grotschilderingen en gravures deze zijn vastgelegd door fotograaf Heinrich Wendel (The Wendel Collection). Hieronder ziet u een foto van prehistorische grotschilderingen in de expositie.

Giants of the Ice Age prehistorische kunstvormen

 

Tot slot

Ik vond het heel erg interessant om te zien hoe de dieren er uit zagen en vond het erg indrukwekkend om te zien hoe groot de mammoet is geweest. Ik wist niet dat Nederland ook een ijstijd heeft gehad, en al helemaal niet dat deze dieren ook hier in Nederland hebben geleefd. Ik kan nog zoveel meer vertellen over de expositie en wat ik na vandaag allemaal heb geleerd maar ik hou mij in. Amsterdam EXPO heeft weer een prachtige expositie neer gezet. Ik zou zeggen ga gauw zelf een kijkje nemen bij deze leerzame en vooral interessante expositie in Amsterdam EXPO!

 

Praktische info

Giants of the Ice Age is te zien in Amsterdam EXPO vanaf 27 november tot en met 1 maart 2015. Kinderen hoeven zich niet te vervelen bij deze expositie, welk kind wil er nou niet oog in oog staan met prehistorische dieren? Kinderen gaan als junior-archeologen op expeditie met een kinderaudiogids en een speurtocht. Ook is er een play Zone waar ze hun archeologen ‘skills’ mogen laten zien.

En misschien nog een leuke tip: zondag 14 december om 11:30 geeft Dick Mol een lezing over een unieke vondst in het Afrikaanse Namibië. Waar ze een bijna compleet skelet vonden van een vier miljoen jaar oude mammoet. Voor meer informatie over de expositie, tickets of de lezing van Dick Mol kunt u naar de website van Amsterdam EXPO.

 

Foto’s Giants of the Ice Age in Amsterdam EXPO. Foto’s zijn gemaakt door: Angela van ’t Land VTL Photography. Gebruik de foto’s niet zonder toestemming bij voorbaat dank!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: