Oudste ijsbeer van Nederland is niet meer

De ijsberen in Dierenrijk moeten het voortaan zonder de vrijdag ingeslapen Wash stellen. Mogelijk dat vrouwtjesijsbeer Frimas – hier op de foto met haar twee jongen Noordje en Pixel – in 2015 weer voor groepsuitbreiding zorgt

De ijsberen in Dierenrijk moeten het voortaan zonder de vrijdag ingeslapen Wash stellen. Mogelijk dat vrouwtjesijsbeer Frimas – hier op de foto met haar twee jongen Noordje en Pixel – in 2015 weer voor groepsuitbreiding zorgt

Treurig nieuws uit Dierenrijk. IJsbeer Wash (32) is niet meer. De dierentuin in Nuenen liet de oudste ijsbeer van Nederland afgelopen vrijdag inslapen. Wash kampte de laatste tijd met ernstige gezondheidsproblemen. {Foto: Dierenrijk}

Beroerte

Het ging al even niet goed met Wash. Vooral na de beroerte die ze onlangs kreeg, ging de 32-jarige vrouwtjesijsbeer zienderogen achteruit. Ze maakte een verwarde indruk en ook lopen en opstaan ging heel moeilijk. Daarnaast bleek ook haar zicht haast verdwenen. “Kortom: er was geen sprake meer van een beerwaardig leven. Dan is het beter om zo’n dier in te laten slapen. Dat is altijd een treurig moment en zorgt hier voor bedrukte gezichten, maar er zat niets anders op. De euthanasie is vrijdagochtend uitgevoerd door onze dierenarts Jacques Kaandorp. Daarbij is Wash vredig ingeslapen,” aldus woordvoerder Ron van Kuijk van Libéma/Dierenrijk.

Canada

Vrouwtjesijsbeer Wash werd op 12 december 1981 geboren in de Assiniboine Park Zoo, Canada. In 1982 verhuisde ze naar het Ierse Belfast, om vervolgens in 1997 naar Rhenen te verkassen. Sinds mei 2004 was Wash te zien in Dierenrijk, dé Kinderdierentuin nabij Eindhoven.

Beja nu de oudste van Nederland

In Dierenrijk wonen nu nog vijf ijsberen. Moeder Frimas met haar twee jongen: Noordje en Pixel, een volwassen man en nog een volwassen vrouwtje: Beja. Zij is met haar 27 jaar nu de oudste ijsbeer van Nederland. De oudste ijsbeer van Europa (34) verblijft in een Hongaarse dierentuin. In gevangenschap kunnen ijsberen wel 37 jaar worden. In het wild ligt de gemiddelde leeftijd op ongeveer 25 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: