Open Cockpit dagen in Aviodrome

Tijdens de Open Cockpit dagen op 20 & 21 september in Aviodrome hadden bezoekers de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de cockpit en om plaats te nemen op de stoel van de piloot. VTL Photography was er bij om verslag te doen van deze speciale dagen.

 

Open Cockpit dagen

Normaal gesproken mogen bezoekers bij Aviodrome in de vliegtuigen rond kijken behalve de cockpits. Deze zijn niet toegankelijk en zijn afgesloten door middel van een glazen plaat. Tijdens de Open Cockpit dagen werden van een aantal vliegtuigen de cockpits open gesteld om een kijkje te nemen, waaronder die van de Boeing 747, Saab Viggen, MIG-21 en Fokker 100. Tijdens deze dagen waren stewards bij de cockpits aanwezig om vragen te beantwoorden. Kinderen die tijdens hun bezoek aan het Luchtvaart-Themapark in Lelystad vijf opdrachten succesvol wisten uit te voeren, kregen aan het einde van de dag hun Aviodrome-vliegbrevet. Dat verdiende ze als ze aan konden tonen te beschikken over de kwaliteiten van een échte piloot. Hun vaardigheden werden getoetst tijdens een vliegtest, seintest, kennistest, ogentest en een stuurtest.

Het waren de Open Cockpit dagen dus ook ik moest wel even plaats nemen in de cockpit van de Boeing 747 en het stuur vast pakken. Ik had niet verwacht dat de cockpit van zo’n groot vliegtuig zo weinig ruimte zou hebben. Je kunt er niet rechtop staan en er is weinig beenruimte, en al die knopjes! Ik heb nu veel meer respect gekregen voor de piloten.

 

Boeing 747

De Boeing 747 Jumbo-jet is 70 meter lang en bijna 60 meter breed! En is daarom toch wel heel indrukwekkend en mag ook wel een pareltje genoemd worden voor Aviodrome. Via het museum kunnen bezoekers door een echte slurf het vliegtuig betreden. Alles kan bekeken worden, de Business Class, het vrachtruim en de keuken. En zelfs een toilet kan worden bekeken. Op de website van Aviodrome kunt u lezen hoe de Boeing 747 in 2004 naar Lelystad is verplaatst. De viermotorige straalverkeersvliegtuig maakte zijn eerste vlucht in 1978. De Boeing heeft in 25 jaar maar liefst 98 miljoen kilometer gevlogen. Dit zijn ruim 100.000 vlieguren. Het vliegtuig dat in Aviodrome staat is een combi-uitvoering. Dit betekend dat het vliegtuig geschikt is voor het vervoeren van passagiers én vracht. Omdat het een combi-uitvoering is kan er maximaal 35.000 kilo vracht mee. Dit kan variëren van grote motoren, scheepsonderdelen, dieren en andere vracht. Kunt u zich voorstellen dat zo’n groot vliegtuig van 70 meter lang dat al heel erg zwaar is ook nog 35.000 kilo vracht mee kan nemen én ook nog 303 passagiers! Voor mij was het extra leuk om de Boeing van binnen te bekijken. Want jaren geleden heeft dit zelfde vliegtuig mij en mijn familie naar Canada gevlogen. Hieronder kunt u een aantal foto’s bekijken van de grote Boeing 747.

 

Expositie WO1

Dit jaar (2014) is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Daarom heeft het Aviodrome een expositie geopend over 100 jaar burgerluchtvaart sinds WO1. De hele expositie staat in het teken van: ‘Van oude kisten tot drones’. Bezoekers kunnen zien hoe de Eerste Wereldoorlog de burgerluchtvaart heeft veranderd. En ook de veranderingen en de ontwikkelingen na WO1. Speciaal voor deze expositie zijn een aantal bijzondere vliegtuigen naar Aviodrome gehaald namelijk; Nieuport 11, Fokker DR.1 Spijker V-2 (inclusief de originele vliegtuigmotor) en de Fokker D.Vll

 

Aviodrome

Ingang Aviodrome

Aviodrome is een Luchtvaart-Themapark dat gevestigd is in Lelystad bij Lelystad Airport. Hier vindt u meer dan 100 verschillende vliegtuigen. Een groot museum , verschillende schatkamers, speelplekken voor kinderen, een restaurant en een 4D-filmtheater.  U kunt ook ervaren hoe het is om te vliegen in de luchtsimulators. U kunt zelfs tegen betaling een rondvlucht maken boven Aviodrome. Voor meer informatie over de rondvluchten kunt u een kijkje nemen op de website van Aviodrome.

Aviodrome heeft ook verschillende ‘schatkamers’ waar waardevolle objecten liggen die iets vertellen over de geschiedenis van de luchtvaart. U vindt er oude boeken, porselein, kleding van piloten en stewardessen, technische handleidingen en nog veel meer! Deze ‘schatkamers’ bevinden zich in het historische gebouw van Schiphol 1928. Dit Schipholgebouw uit 1928 is een replica van het Stationsgebouw op Schiphol, dat in 1928 speciaal voor de Olympische Spelen in Nederland werd gebouwd, om te dienen als visitekaartje voor Amsterdam. In Aviodrome kunnen bezoekers het gebouw van binnen en buiten onder de loep nemen. Zo kunt u ervaren hoe de vertrekhal er bijna een eeuw geleden uitzag, inclusief de incheckbalie. En het is ook mogelijk om de toren op te gaan waar u een goed uitzicht heeft over het terrein. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in de radiokamer waar ze les krijgen in morse code seinen. Kortom een een leuk dagje uit voor jong en oud!

 

Vliegangstweekend

Natuurlijk zijn de Open Cockpitdagen niet het enige evenement in Aviodrome, er zijn er namelijk nog veel meer! Op 4 en 5 oktober is het Vliegangstweekend. Er zijn heel wat mensen die last hebben van vliegangst. Tijdens dit weekend helpen Aviodrome en Stichting VALK mensen bij het overwinnen van de vliegangst. Tijdens diverse workshops (o.a. door vliegangsttherapeuten) leren ze de bezoekers de oorzaken van vliegangst, wat de angst met het lichaam doet en hoe men er het beste mee om kan gaan. Deelname aan het weekend is gratis voor bezoekers van Aviodrome.

Kennisweken Ruimtetoerisme

Van 11 t/m 26 oktober (tijdens de herfstvakantie) zijn er de Kennisweken van de Ruimtetoerisme. Is het mogelijk om een kolonie te stichten op Mars? Wat zijn verschillende vormen van ruimtetoerisme? Kunnen we misschien in de toekomst op vakantie naar het internationale Ruimtestation? Deze en meer onderwerpen komen aan bod tijdens de kennisweken Ruimtetoerisme. Deze weken worden georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart museum en Aviodrome. Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Beroepsbeurs

Altijd al in de luchtvaartsector willen werken? Dan is de Beroepsbeurs the place to be. Werkgevers en opleiders uit de luchtvaart- en reisindustrie presenteren zich bij Aviodrome aan studenten en werkzoekende op 11 oktober. Op de markt zijn onder andere aanwezig: KLM Flicht Academy, CAE (Nationale luchtvaartschool), AIS Flicht Academy, ATC (Aircrew Training Center), European Pilot Selection & Training (EPST) en Aircraft Maintenance & Trainingschool (AM – TS)

Flight Simulator Weekend

Tijdens het Flight Simulator Weekend ervaren bezoekers hoe het is om piloot te zijn van verschillende vliegtuigen. Vlieg in een Boeing 747 of stap in de cockpit van een F-16 voor een extra realistische ervaring. Naast de simulators zijn er diverse workshops, virtuele luchtvaartmaatschappijen en stands te vinden.

 

Genoeg reden om eens een bezoekje te brengen aan Aviodrome! Een liefhebber van de luchtvaartindustrie moet een bezoek gebracht hebben aan het Luchtvaart- Thema park! Voor meer informatie kunt u naar de website van Avidrome. Hieronder kunt u nog een aantal foto’s van andere vliegtuigen bekijken. Alle foto’s zijn gemaakt door VTL Photography, gebruik deze foto’s niet zonder toestemming bij voorbaat dank.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: