Adelaarsrog geboren zonder vader!

LiveGeboorteAdelaarsrog

op de foto hierboven ziet u hoe een adelaarsrog wordt geboren, waarbij het jong opgerold als een pannenkoek uit het moederlichaam komt

 

Een wereldprimeur voor Koninklijke Burger’s Zoo! De dierentuin heeft voor het eerst in de wereld wetenschappelijk aangetoond dat ongeslachtelijke voortplanting ook kan voorkomen bij roggen.

Een adelaarsrog dat geboren was in Burgers’ Zoo bleek op basis van genetisch onderzoek geen vader te hebben. Het fenomeen parthenogenese is bekend bij enkele reptielen-, insecten- en vissoorten, waaronder vier haaiensoorten. Maar bij roggen is nog niet eerder aangetoond dat er jongen geboren kunnen worden zonder dat er een vader in het spel is geweest. Helaas is het jong na drie dagen overleden aan een bacteriële infectie. Het is erg jammer dat de adelaarsrog het niet heeft gered maar dat neemt niet weg dat de geboortewijze niet bijzonder was. {Foto: Koninklijke Burgers’ Zoo}

Een pasgeboren adelaarsrog kent een spanwijdte van 50 centimeter en weegt tussen de 1 en de 3 kilo. Een volwassen dier kent een spanwijdte van 1,70 meter en weegt tussen de 50 en de 70 kilo. Het Ocean-team van Burgers’ Zoo knipt van elk pasgeboren adelaarsrog een klein stuk van de stekel die zich aan de staartbasis bevindt. Deze ingreep is vergelijkbaar met het knippen van een vingernagel bij mensen: de dieren voelen hier niets van en de stekel groeit later weer aan. Om het stukje stekel bevindt zich een heel dun huidlaagje waaruit DNA gehaald kan worden. Bij alle pasgeboren adelaarsroggen in Burgers’ Zoo wordt DNA-onderzoek verricht, zodat ze zeker weten welke van de twee roggen de vader is.

Het Arnhemse dierenpark is de grootste kweker van witgevlekte adelaarsroggen ter wereld. In de Ocean leven twee mannetjes en vier vrouwtjes. Deze groep heeft sinds 2009 totaal 37 jongen gekregen. Adelaarsroggen stellen hoge eisen aan hun leefomgeving. De kraakbeenvissen zijn erg gevoelig voor parasieten, hebben veel ruimte nodig en stellen hoge eisen aan de waterkwaliteit. De dierenverzorgers van de Ocean nemen dagelijks ruim een uur de tijd om alle dieren individueel te voeren, zodat ze exact weten wat elk dier gegeten heeft en in welke hoeveelheid. Op die manier kunnen ze de dieren goed in de gaten houden en zien wanneer het niet goed gaat met een van de roggen. Deze zeer intensive zorg resulteert in het feit dat Burgers’ Zoo momenteel de grootste kweker van adelaarsroggen ter wereld is.

 

MetenJongeAdelaarsrog

Op de foto hierboven ziet u hoe een pasgeboren adelaarsrog zorgvuldig wordt gemeten door de dierverzorgers van Koninklijke Burgers’ Zoo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: