Dierentuin Nieuws

Deze zomer zijn er heel wat dieren geboren in de Nederlandse dierentuinen. Een week geleden nog een bevalling in DierenPark Amersfoort. Midden in de nacht werd er een zebraveulen geboren. Het veulentje van één week oud mocht vandaag voor het eerst naar buiten. Bij olifantje Kyan in DierenPark Amersfoort zijn de twee slagtanden door gekomen. En leuk nieuws uit Zoo Parc Overloon, daar worden toekomstige dierenverzorgers gezocht! Dat en meer leest u in een nieuwe blog over Dierentuin nieuws.

 

Het gaat goed met dolfijn Indy

Babydolfijntje Dolfinarium Harderwijk

Een paar weken geleden werd dolfijntje Indy in het Dolfinarium geboren. Het was een spannende bevalling omdat Indy via een kopbevalling ter wereld kwam. Nu een maand later heeft het Dolfinarium via hun Facebookpagina laten weten dat alles goed gaat met Indy! En dat is goed nieuws. Na een bevalling zijn de eerste paar dagen altijd erg spannend maar Indy is deze goed door gekomen en haar moeder Nalu staat het nu ook toe dat Indy met de andere dolfijnen mag zwemmen.

 

Zebraveulen zet eerste stapjes op de Savanne van DierenPark Amersfoort

Moeder en veulen 2014

Vanmorgen mocht het één week oude zebraveulen James naar buiten in DierenPark Amersfoort. Het mannetje was nog niet eerder buiten geweest en genoot met volle teugen van zijn nieuwe omgeving. “vanaf zijn geboorte is het al een bezig baasje, maar nu op de Savanne springt hij letterlijk een gat in de lucht”, vertelt bioloog Raymond van der Meer. {Foto: DierenPark Amersfoort}

Vorige week zondag is het veulen midden in de nacht geboren. “Het is een uitzonderlijk mooi ventje”,verteld Raymond van der Meer. ‘Moeder Amber doet het ook erg goed, dit is haar eerste jong.” Grévy zebra’s hebben met een draagtijd van dertien maanden de langste dracht van alle andere zebrasoorten.

Stap voor stap zal zebraatje James de andere dieren op de Savanne gaan ontmoeten. Vandaag maakte hij alleen kennis met de elandantilopen en parelhoenders, de giraffen en de zebrahengst volgen later. “Het is nu vooral zaak dat hij leert ontdekken dat hij in de buurt van zijn moeder moet blijven”, vertelt de bioloog.”Ondanks zijn uitbundige sprongen gaat dat vrij goed.” Aan de hand van het unieke streeppatroon van zijn moeder herkent James zijn moeder tussen de andere bewoners op de Savanne van DierenPark Amersfoort.

 

Tandjes van olifantje Kyan zijn doorgekomen

Olifantje Kyan DierenPark Amersfoort

Nog meer nieuws uit DierenPark Amersfoort, bij olifantje Kyan dat bijna twee jaar oud is zijn de slagtanden doorgekomen. “De tandjes van het mannetje zijn steeds duidelijker zichtbaar,” verteld hoofddierverzorger Bas Aalders. Bij de Aziatische olifanten krijgen alleen de mannen grote stoottanden. Slagtanden van olifanten zijn de grootste tanden ter wereld. {Foto: VTL Photography Angela van ’t Land}

Kyan viert in november zijn tweede verjaardag, zijn slagtanden komen wat dat betreft keurig volgens het boekje. Een tijdje terug zagen de verzorgers al hele kleine puntjes en nu zagen zij ongeveer tien centimeter. Over een paar jaar kunnen zijn slagtanden ruim een meter lang zijn! Olifanten gebruiken hun slagtanden voor graven, tillen en andere klussen. Op deze manier slijten de tanden en dat is maar goed ook. De slagtanden blijven namelijk een heel olifantenleven doorgroeien.

Olifanten wisselen hun leven zes keer van kiezen, maar voor de slagtanden geldt dit niet. “Kyan’s slagtanden zijn geen melktanden zoals kinderen die kennen”, verteld de hoofdverzorger. “Het is wel zo dat het een beetje kan irriteren als de tandjes doorkomen, maar Kyan lijkt hier niets van de merken en speelt even vrolijk door.” Tot nu toe spant mannetje Maurice met zijn slagtanden de kroon in DierenPark Amersfoort.

 

Toekomstige dierenverzorgers gezocht in Zoo Parc Overloon

Veel kinderen hebben de droom om later dierenverzorger te worden. Maar nu hoeven ze niet langer meer te wachten om hun droom in vervulling te laten gaan. Van 13 september tot en met 1 oktober kunnen ze meedoen met KidsPower. Op de zaterdag- en woensdagmiddag krijgen kinderen van 6 t/m 11 jaar in Zoo Parc Overloon de kans om zich een middag een echte dierverzorger te voelen.
Tijdens KidsPower komen de kinderen er achter wat een dierverzorger allemaal doet op een dag. Ze krijgen de unieke kans om een kijkje in de voerkeuken te nemen, waar ze zelf het voer voor de dieren gaan klaar maken en ontdekken welk voedsel een dier lekker vind. Kinderen mogen helpen met het schoonmaken van de verblijven, waarbij ze oog in oog met de dieren komt te staan en ze krijgen de kans om de dierverzorger te helpen met het voeren van de dieren. Oftewel een leuk en uitdagend programma waarin kinderen komen te weten wat de werkzaamheden van een dierverzorger zijn. Na al het harde werk staat er in het Panda Paviljoen patat en drinken voor de kids klaar en als herinnering aan deze avontuurlijke middag ontvangen ze een echte dierverzorgeroorkonde.
Het onderwerp “diëten” is dit jaar het centrale onderwerp van KidsPower. Eén van de werkzaamheden van een dierverzorger is dan ook het voeren van de dieren. Je kunt een dier niet zo maar alles wat eetbaar is geven, want ieder dier heeft een eigen dieet. Zo staat er in een dieet hoeveel en welk voedsel het dier per dag krijgt. Een volwassen dier heeft bijvoorbeeld een ander dieet dan een jong dier.
KidsPower is elke zaterdag- en woensdagmiddag van 13 september tot en met 1 oktober en start om 13:30 uur. De kosten bedragen € 8,50 per deelnemer; dit is inclusief activiteit, patat, drinken en oorkonde, maar exclusief entree tot Zoo Parc Overloon. In verband met een beperkt aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk.
‘Komt een aap bij de dokter’- dag op Safaripark Beekse Bergen

 

‘Komt een aap bij de dokter’. Dat is de titel van het populaire televisieprogramma over het wel en wee van de dieren in Safaripark Beekse Bergen. Vanaf 6 september zijn er weer nieuwe afleveringen te zien op Omroep Brabant. De échte fans omcirkelen echter ook 13 september in hun agenda: dan is het namelijk weer tijd voor de ‘Komt een aap bij de dokter’-dag! Alleen tijdens de ‘Komt een aap bij de dokter’-dag mogen bezoekers een kijkje nemen in de operatiekamer van Safaripark Beekse Bergen, zelf oefenen met het schieten van verdovingspijltjes en ervaren hoe het is om achter een echte tv-camera te staan.

Maar neem zeker ook je knuffel mee voor een onderzoekje bij de knuffeldokter! En als je voor de Spreekbuis-camera heel goed een dierengeluid imiteert, kom je misschien wel op televisie… Bovendien maak je kans op een mooie prijs door mee te doen aan de fotospeurtocht. Natuurlijk zijn dierenarts Jacques Kaandorp en de verzorgers aanwezig om te vertellen over de dieren die leven in  Safaripark Beekse Bergen, maar je kunt bij hen ook terecht met vragen over je eigen huisdier.

Kaartjes winnen

Kijk voor de speciale toegangsprijzen op www.beeksebergen.nl. Er zijn ook kaartjes te winnen. Surf daarvoor naar www.omroepbrabant.nl.

Dierenarts Jacques Kaandorp en de verzorgers van Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek maken van alles mee. Van geboorten tot spannende operaties. En van eigenwijze tot juist heel lieve dieren. Een cameraploeg volgt Kaandorp en de dierenverzorgers in het programma op de voet. Dat levert hele mooie beelden en verhalen op. Altijd interessant, vaak vertederend of grappig maar soms ook droevig. Kijkers krijgen zo een prima beeld van het reilen en zeilen in Safaripark Beekse Bergen en de manier waarop de dieren en hun verzorgers met elkaar omgaan.

Nieuwe afleveringen

‘Komt een aap bij de dokter’ is elke zaterdag vanaf 09.25 uur te zien op Omroep Brabant en wordt daarna ieder uur herhaald. ’s Avonds is het programma vanaf 18.40 uur te bekijken (daarna ieder uur herhaling). In de zomermaanden werden de mooiste afleveringen nog eens vertoond. Vanaf 6 september zijn er weer nieuwe afleveringen te zien op Omroep Brabant. Allemaal kijken dus! En op zaterdag 13 september natuurlijk massaal naar de ‘Komt een aap bij de dokter’-dag…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: