Walvissen en Dolfijnen spotten

Een must voor een Dolfijnen & Walvissen liefhebber; Whale watching oftewel Walvissen & Dolfijnen spotten in het wild. VTL Photography heeft het voorrecht gehad om Walvissen en Dolfijnen te kunnen bewonderen in hun eigen wereld. In deze blog laten we u veel foto’s zien en beschrijven we onze ervaring veel lees en kijk plezier!

cropped-little-pilot-whale-breaching1.jpg

Al jaren lang wilde ik met een boot de zee op om deze prachtige dieren in hun eigen omgeving te zien. Dit was echt een droom die uit kwam tijdens onze trip in Tenerife. Voor we naar Tenerife vertrokken hadden we al een beetje gekeken wat een goede plek was om dolfijnen te kunnen zien. Uiteindelijk viel onze keuze op Los Gigantes. Toen we eenmaal in Los Gigantes aan kwamen waren we erg onder de indruk van de enorme kliffen aan zee zeer indrukwekkend om te zien. We zijn een aantal keer gestopt om een paar foto’s te maken deze vind u onderaan de blog. We reden daarna door naar de haven van Los Gigantes. De haven is niet heel groot maar er was genoeg keus voor toeristen om de zee op te gaan. Er zijn verschillende bedrijven die een boottrip aanbieden maar er is ook gelegenheid om zelf een bootje of een jetski te huren. Er zijn boten van groot naar klein, op de kleinste boten kunnen rond de 15 personen en op de grote boten kunnen tot wel 80 personen. Wij kozen er voor om met kleinere boot de zee op te gaan, minder mensen en we waren lager bij het wateroppervlak wat wij iets prettiger vonden en zo kon ik ook beter fotograferen.

De boottocht

Het moment wanneer we de haven uitvaarde hoopte ik maar dat we iets zouden zien. We waren immers op “visite” op zee wat voor de zeedieren hun thuis is. Er waren geen garanties dat we ook daadwerkelijk iets zouden kunnen zien, laat staan een walvis. Maar we waren nog maar net de haven uit of we zagen al een spuitwolk van een Bryde walvis! Er werd ons verteld dat dit het eerste jaar is dat de Bryde vinvissen worden gezien rond het eiland. Normaal zijn ze op doortocht en komen ze langs de Canarische Eilanden. Maar dit jaar zijn ze al weken vlak voor de kust te zien. De boot ging langzaam aan richting het dier, het was wel even spannend of de walvis nog aan het oppervlak zou zijn tegen de tijd dat wij in de buurt waren. Meestal komen walvissen alleen aan het oppervlak om even een teug adem te nemen en duiken dan weer de diepte in. Toen we bij de plek waren waar we de walvis het laatst hadden gezien werd de motor uit gezet, de boot lag nu stil en iedereen aan boord hing over de reling in de hoop een glimp op te vangen van dit indrukwekkende dier. Waarschijnlijk zwom er heel veel vis waar onze boot lag te dobberen want er kwamen ineens een hele groep dolfijnen op onze boot af en ook drie bryde walvissen, we wisten niet meer waar we kijken moesten. Toen kwam een walvis recht op ons af zwemmen en kwam even naast de boot liggen alsof hij wilde zeggen “kijk eens hoe reusachtig ik ben”. Daarna zwom hij op zijn zij pal onder mij heel langzaam en gracieus onder de boot door ik kon zijn kop en één oog heel goed zien. Wat ik op dat moment voelde is bijna niet te beschrijven. De walvis koos er zelf voor om heel dichtbij te komen en zo dichtbij dat ik hem kon aankijken. Ik was zo blij! Dit moment zal ik echt nooit meer vergeten! Van het moment dat ik de walvis kon aankijken heb ik ook een foto kunnen maken deze ziet u hieronder.

Bryde's Whale

De Dolfijnen van Los Gigantes

Nog helemaal in de wolken van de bryde walvissen werd de motor weer opgestart. We wilde allemaal nog even kijken of we nog wat dolfijnen konden zien. Bij Los Gigantes leven tuimelaar dolfijnen een kleine kilometer uit de kust waar ze zich tegoed doen aan verschillende vis. Ze lieten zich in eerste instantie niet snel vinden. Maar na een paar minuten zagen we een aantal meeuwen bij elkaar op het water deinen en niet lang daarna zagen we jagende dolfijnen boven water komen. Het water was zo helder dat we goed konden zien hoe de dolfijnen scholen vis bij elkaar dreven. We zagen ook veel jonge dolfijnen die met hun moeders vlak langs de boot zwommen. En sommige dolfijnen waren nieuwsgierig en kwamen wel heel erg dichtbij. Zelfs zo dichtbij dat we ze konden aanraken. Dit hebben we natuurlijk niet gedaan want de dolfijnen en walvissen rond Tenerife zijn beschermde diersoorten. Na anderhalf uur was het tijd om weer terug te gaan naar de haven. Ik was zo blij en dankbaar dat er een droom was uitgekomen. Met mijn gedachte nog bij de walvissen en dolfijnen gingen we weer langzaam aan richting de haven. We kwamen langs de prachtige kliffen van Los Gigantes dit is ook echt een aanrader om langs te varen en te ervaren hoe groot en indrukwekkend de kliffen zijn. Hieronder ziet u foto’s van jagende dolfijnen en de kliffen bij Los Gigantes.

Zeedieren rond Tenerife

Het onderwaterleven rond Tenerife is rijk en gevarieerd. Het water zit vol met vis, kril en vele soorten zeezoogdieren. Zo is er kans om bij het Noordereiland met een boottrip hamerhaaien te zien. Het is vrij zeldzaam maar soms worden ook Orka’s waargenomen in de wateren rond het Noordereiland. Rond het eiland komen dolfijnen en grienden voor. U heeft een grote kans om deze dieren te zien met een boottrip. Met een beetje geluk kunt u zelfs walvissen zien die een doortocht maken langs de Canarische Eilanden. Zoals ik al vertelde is dit het eerste jaar dat de Bryde walvissen tijd doorbrengen langs de kust van Los Gigantes dit is voor de bewoners van het eiland heel bijzonder omdat deze dieren hier niet voorkomen. Normaal gesproken zijn deze dieren op doorreis en zwemmen om de eilanden heen en komen niet zo dicht bij de kust. Tijdens een boottrip is er ook een kans om zeeschildpadden te zien. Er is ook gelegenheid om te duiken op verschillende plekken rond het eiland er is zoveel zeeleven te bewonderen dat het zeker de moeite waard is om rond tenerife te duiken. U kunt op Tenerife zelfs met een Submarine Safari mee! Lees er alles over in een blog over de Submarine Safari 2014.

Whale Watching

De afgelopen jaren is de mogelijkheid om walvissen en dolfijnen te zien in het wild gegroeid en zijn er veel aanbieders. Wanneer u een boottocht wilt gaan maken om de dieren in hun eigen leefomgeving te zien raad ik u aan om te kijken naar bedrijven die een boot hebben met geen scherpe kiel maar een vlakke boden. Zodat de dieren niet gewond kunnen raken. Met sommige walvispopulaties gaat het goed maar met andere populaties helaas een stuk slechter. Daarom moeten we zuinig zijn op de walvissen en dolfijnen die we nu nog hebben en er voor zorgen dat wanneer we hun wereld betreden de dieren niet verstoren. Tijdens onze boottochten hebben we veel plastic zien drijven in het water en daar schrok ik van. Iemand vertelde dat ze vaak zeeschildpadden uit het water moeten halen om al het plastic van ze af te halen omdat ze anders uiteindelijk verdrinken. Ook walvissen en dolfijnen komen te overlijden wanneer ze plastic binnen krijgen. Dit is natuurlijk verschrikkelijk! Gooi alstublieft geen plastic op het strand of in zee dit is echt levensgevaarlijk voor alle zeezoogdieren.

Andere boottochten

Na onze eerste Whale Watching zijn we nog drie keer de zee op geweest ik kon er geen genoeg van krijgen. Alle vier de boottochten hebben we gedaan vanuit Los Gigantes. Onze tweede boottocht was een privé tocht, heerlijk om zonder andere mensen op een boot te zitten en te genieten van de walvissen en dolfijnen. Tijdens onze derde boottocht zijn we veel verder de zee op geweest op zoek naar de Pilot Whales (grienden). In eerste instantie waren ze moeilijk te vinden maar na 30 minuten leek het alsof de grienden ons hadden gevonden. Ineens waren ze daar en zwommen ze met de boot mee. We zagen ook twee jonge dieren ze rusten aan het wateroppervlak terwijl de moeders aan het jagen waren. De twee jonge dieren waren erg speels en maakte veel mooie sprongen. Vlak voor we weer terug moesten varen naar de haven kwam er ineens een groot mannetje omhoog vlak bij de boot. Hij was veel groter dan de andere grienden die we hadden gezien en had ook een enorme rugvin. Omdat iedereen zo onder de indruk was van het grote mannetje bleven we nog iets langer. Maar aan alle mooie dingen komt een einde en moesten uiteindelijk weer terug naar de haven. Ik zat helemaal aan de voorkant van de boot en had perfect uitzicht en zo kon ik ook nog foto’s maken van de dolfijnen die we op de terug weg tegen kwamen. Onze laatste Whale Watching was ook heel erg leuk, ik mocht helemaal vooraan op de boeg staan zodat ik alles goed kon zien. De Bryde vinvissen waren er en ook heel veel dolfijnen. Een dolfijn trakteerde ons zelfs op een aantal prachtige sprongen.

Jumping Dolphin in front of the boat

Tot Slot

Mijn liefde voor walvissen en dolfijnen is dankzij deze geweldige ervaringen nog verder gegroeid. De ervaring om de dieren zo in hun eigen wereld te zien is bijna niet te beschrijven dat moet u echt zelf een keer gaan ervaren. Voor mij was dit een droom die uit kwam en ik hoop dat er nog veel boottochten zullen volgen.

Hieronder ziet u een galerij met foto’s van de verschillende boot trips die wij gedaan hebben. U kunt de foto’s allemaal bekijken. De dieren die u voorbij ziet komen zijn Bryde vinvissen, tuimelaardolfijnen, zeeschildpadden en grienden. Alle foto’s zijn gemaakt door VTL Photography en wij willen u vragen om de foto’s niet zonder toestemming te gebruiken bij voorbaat dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: