Fotograferen in Dolfinarium Harderwijk

Dolfinarium Harderwijk Aqua Bella show

Deze week geen blog over een leuk uitje of over mijn laatste bezoek aan Dolfinarium Harderwijk, maar een blog over fotograferen in Dolfinarium. Fotograferen is mijn grootste passie, Ik vind het heerlijk om te doen. Vooral om rond te lopen in een dierentuin of dolfinarium en te genieten van de dieren. Mijn liefde en passie voor vele dieren is groot met name voor dolfijnen en orka’s. Ik kan deze liefde en passie kwijt in het fotograferen. En ik hoop door de foto’s te laten zien dat anderen ook kunnen zien hoeveel bijzondere dieren wij hebben op aarde. En dat we daar heel zuinig op moeten zijn! Ik zie het altijd als een uitdaging om een bepaalde foto van een dier te kunnen maken, en als dit dan lukt geeft dat een goed gevoel. Ik krijg wel eens de vraag ‘hoe maak je de foto’s?’ Ik ben kritisch en zie altijd wel verbeteringen en hoewel er pareltjes tussen zitten moet ik nog een hoop leren. Het leuke aan fotografie is dat er zoveel verschillende soorten fotografie zijn en er valt zoveel te leren. In deze blog wil ik u iets meer vertellen over hoe ik fotografeer. Niet zo zeer de techniek en de instellingen van een camera, omdat de instellingen per camera verschillen. Maar meer over wat ik doe om een foto te kunnen maken. De techniek is belangrijk, maar het is nog belangrijker om plezier te hebben in wat je doet!

 

Zaterdag 31 mei was ik weer een dagje in Dolfinarium Harderwijk om te genieten van de dieren en de shows. En de belangrijkste reden,…de dieren fotograferen. Het Dolfinarium is echt mijn favoriete plek om te fotograferen, je kunt dicht bij de dieren komen en dat levert mooie close-up plaatjes op. Vooral het fotograferen van de dolfijnen is erg leuk. Het zijn zulke prachtige dieren, daar is weinig voor nodig om een mooie foto van te kunnen maken.

Wanneer ik onderweg ben bedenk ik vaak wat ik die dag zou willen fotograferen. Zaterdag ochtend bedacht ik mij ineens dat ik nog geen close-up foto’s had van de bruinvissen, dus besloot ik bij aankomst om als eerst naar de bruinvissen te gaan.

De bruinvissen

Wanneer ik aankwam bij de bruinvissen heb ik als eerst mijn zoom lens gepakt en deze op mijn body gezet, en even gekeken naar hoe de bruinvissen bewogen. Ze kwamen steeds na een bepaalde tijd even boven om adem te halen of kwamen met hun mooie koppie omhoog om even naar alle bezoekers te gluren. De bruinvissen in Dolfinarium zijn vlak voor de show van dichtbij te bekijken, dat kan een mooi moment zijn om een close-up foto te maken. Hieronder ziet u een aantal foto’s die ik die ochtend gemaakt heb van de bruinvissen.

 

De tuimelaardolfijnen

Mijn grote favoriet om te fotograferen in Dolfinarium, de tuimelaardolfijnen bij de Dolfijnendelta. Ze hebben een mooi leefgebied waar de dolfijnen van dichtbij te bewonderen zijn, zowel boven als onder water. In de Dolfijnendelta leeft een grote groep dieren, mannetjes en vrouwtjes, oude en jonge dieren. De jongste dolfijn is Daisy zij is op 29 december 2013 geboren. De oudste dolfijn is Skinny en Skinny is al 52 jaar oud. Ik vind niet alleen het erg leuk om deze dieren te fotograferen maar ook om te zien hoe alle dieren een eigen karakter hebben en hoe ze onderling met elkaar om gaan. Ik kan uren naar ze kijken onderwater bij de glaswand, maar het allermooiste is toch wel om hun mooie koppies boven water te zien komen. Dit zijn voor mij mooie momenten om een foto te maken en contact met ze te maken.

 

Aqua Bella

Dolfinarium Harderwijk Aqua Bella show

De Aqua Bella show is een mooie show in het DolfijndoMijn. Deze show is meerdere malen per dag te zien. Meestal ga ik precies in het midden zitten zo kun je alles goed zien. Maar zo kan ik ook het licht dat op de trainers en de dolfijnen schijnt in mijn voordeel gebruiken. Wanneer ik aan de zijkant van de tribune zou gaan zitten zijn de foto’s minder mooi omdat de lichtinval heel anders is dan wanneer ik in het midden van de tribune zit. Wanneer u de show wilt fotograferen raad ik u aan om op tijd in de rij te gaan staan zodat u een goede plek kunt bemachtigen. Tijdens de show is het erg donker, waardoor het ook erg lastig is om te fotograferen. Speel een beetje met de instellingen van uw camera om de foto’s wat lichter te maken. En houdt het diafragma zo laag mogelijk zodat de lens het licht dat er is goed opvangt. Voor u een foto wilt maken van een dolfijn die uit het water springt, bekijk goed wanneer de trainers een handgebaar gebruiken. Vaak wijzen ze ook naar de plek waar de dolfijnen uit het water komen.

 

 

 

Tips

– Fotografeer altijd met de zon in de rug! dat voorkomt vals licht zodat alle objecten in de foto een natuurlijke belichting hebben.

– Wanneer het mooi weer is en de zon volop schijnt kan de glinstering in het water de foto veranderen. Een polarisatiefilter filtert de glinstering weg zodat deze niet te zien is op de foto.

– Neem de tijd, observeer de dieren. Bekijk hoe ze bewegen en wat een mooi moment zou kunnen zijn om een foto te maken.

– maak eerst een proef foto en bekijk of de belichting goed is, indien nodig kunt u het nog aanpassen zodat de foto’s die u daarna maakt niet onder of overbelicht zijn.

– Wanneer u foto’s wilt maken van een show, ga op tijd in de rij staan zodat u verzekerd bent van een goede plaats.

– Wanneer u foto’s wilt maken van de springende dolfijnen in de Delta show kunt u het beste gebruik maken van een statief. Wanneer u met de camera inzoomt op een dolfijn kan een kleine beweging er al voor zorgen dat de foto bewogen is.

– Wanneer u de Aqua Bella show wilt fotograferen kunt u het beste een plekje in het midden van de tribune zoeken, zo kunt u alles goed zien en kunt u ook het licht wat op de trainers en de dolfijnen schijnt in uw voordeel gebruiken.

– houdt uw camera altijd paraat. Er gebeurd vaak iets onverwachts, dolfijnen die spelen en sprongen maken, kleintjes die met zeewier gooien. Of zoals de foto hieronder, een dolfijn kwam ineens uit het water om met de bal te spelen die daar hing. Een onverwachtse actie van een dier kan soms een mooi plaatje opleveren.

Dolfijn Dolfinarium Harderwijk

 

Ik hoop dat ik een aantal bruikbare tips heb kunnen geven. Fotograferen kan iedereen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: