Twee zeebeermannen in Aqua Zoo Friesland.

 

In Aqua Zoo Friesland is op 11 juni een nieuwe Zuid-Amerikaanse zeebeerman aangekomen. Het is de bedoeling dat de bijna 3-jarige zeebeer in de toekomst voor nakomelingen gaat zorgen. Dat zal nog wel even duren want het jonge mannetje is pas over 4 jaar geslachtsrijp.

Zeeberen Forelli en Pontos

De groep zeeberen bestaat nu uit vijf dieren: twee mannen en drie vrouwen. Zuid-Amerikaanse zeeberen leven in harems: één mannetje heeft meerdere vrouwen om mee te paren. Andere mannen worden door de ‘baas’ van de harem niet getolereerd in zijn territorium. De huidige zeeberenman Forelli in Aqua Zoo Friesland is al op leeftijd en heeft al een aantal jaren niet voor nageslacht gezorgd. Daarom heeft de stamboekhouder van de zeeberen besloten om een nieuwe man te introduceren bij de zeeberengroep. {Foto: Aqua Zoo Friesland}

Normaal gesproken verhuist een oude zeeberenman naar een vrijgezelle mannengroep in een andere dierentuin voordat een nieuwe man wordt geïntroduceerd. Maar in verband met de leeftijd van Forelli is de verwachting dat hij de transport naar een andere dierentuin niet overleefd. En om te wachten met de introductie van een nieuwe man in Aqua Zoo Friesland tot Forelli overlijd, is niet wenselijk.

Een geslachtsrijpe volwassen zeebeer zou strijd leveren met de oude Forelli. Daarom is er gekozen voor het jonge mannetje Pontos die nog een aantal jaar nodig zal hebben voor hij interessese in de dames gaat vertonen en kan daarom prima naast Forelli leven. Zo kan Forelli zijn oude dag in Aqua Zoo Friesland doorbrengen, en kan Pontos groeien in zijn rol als fokman. Aqua Zoo Friesland geeft aan dat de twee mannen elkaar op dezelfde dag al een plek in de groep gunde. Dit is een unieke situatie voor zeeberen in dierentuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: