Nieuwe tentoonstelling Amsterdam EXPO; The Art of the Brick

The Art of the Brick

Na de Titanic: The Artifact Exhibition is er wederom een bijzondere expositie te zien in Amsterdam EXPO. We hebben er allemaal wel mee gespeeld vroeger, en is nog steeds populair. Ik denk dat iedereen wel weet waar ik het over heb,….. LEGO!

The Art of the Brick Amsterdam EXPO VTL Photography

Amsterdam EXPO heeft een unieke tentoonstelling naar Nederland gehaald; The Art of the Brick. Deze tentoonstelling laat vijfenzeventig kunstwerken zien gemaakt van LEGO! Uiteenlopende kunstwerken worden getoont. Een reusachtige Tyrannosaurus Rex en wat dacht u van bekende schilderijen van Rembrandt, Leonardo da Vinci, Edvard Much (de schreeuw) allemaal nagemaakt met LEGO-blokjes. Deze tentoonstelling trok al meer dan 1,5 miljoen bezoekers in Noord-Amerika, Azië, Australië en het Midden-Oosten en is vanaf deze week dus ook te zien in Nederland! The Art of the Brick is door CNN zelfs uitgeroepen tot één van de top 10 exposities ter wereld die u gezien moet hebben.

 

Pers opening van The Art of the Brick

Persconferentie Amsterdam EXPO The Art of the Brick met Nathan Sawaya

Vandaag was VTL Photography aanwezig bij de pers opening van de nieuwe expositie in Amsterdam EXPO; The Art of the Brick. De ochtend begon met een persconferentie waar de directeur van Amsterdam EXPO en het brein achter deze meesterlijke kunstwerken de Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya het woord deden. Nathan vertelde dat hij al op jonge leeftijd met LEGO begon te spelen en begon te bouwen. Het bouwen met de LEGO steentjes is nooit opgehouden, hij werkte als advocaat in New York en in zijn vrije tijd bleef hij nieuwe creaties maken.  Uiteindelijk is hij er in geslaagd om de eenvoudige LEGO blokjes te transformeren in echte kunst! Waardoor hij gestopt is met zijn loopbaan als advocaat en nu zijn brood verdient met kunstwerken creëren.

IMG_6271 watermerk 1024

Nathan Sawaya gebruikt LEGO omdat hij graag de reactie van mensen ziet op kunstwerken die gemaakt zijn van materiaal dat wij allemaal kennen. Iedereen kan zich op een of andere manier wel in de kunstwerken vinden. Maar ook in de betekenissen van zijn kunstwerken. Zijn doel was om dit eenvoudige speelgoed naar een ongeëvenaard niveau te tillen. En dat is gelukt!

 

Hoe worden de kunstwerken gemaakt?

Na de persconferentie kregen we een highlight tour van Nathan Sawaya, waar we langs al zijn kunstwerken liepen. En de genodigde vragen konden stellen. Over een aantal van zijn kunstwerken vertelde hij iets meer, hoe hij ze bijvoorbeeld had gemaakt.

Highlight tour Nathan Sawaya The Att of the Brick Amsterdam EXPO

De kunstwerken worden allemaal met de hand gemaakt. En aan elkaar vast gelijmd zodat het goed vast blijft zitten. Wanneer er een blokje niet goed zit komen de hamer en bijtel aan de pas om de blokjes los te krijgen. Soms moet Nathan ook helemaal op nieuw beginnen voor het gewenste resultaat. De LEGO-blokjes zijn vierkant, maar toch heeft Nathan Sawaya het voor elkaar gekregen om mooie rondingen te maken in zijn kunstwerken en ook diepte.

Wat ik erg bijzonder vond waren de achterliggende gedachtes en de betekenissen van de kunstwerken waarvan ik zeker weet dat heel veel mensen zich daar in kunnen herkennen. Hieronder ziet u foto’s van twee kunstwerken met mooie citaten van Nathan Sawaya.

 

The Art of the Brick Amsterdam EXPO VTL Photography2

Op de eerste foto ziet u de Writer. “Laat je grootste ideeen de vrije loop. Wanneer je je creativiteit botviert in het schrijven, in de kunst, de muziek of wat dan ook, gaan je ideeen hun eigen leven leiden. Pik die ideeen dus op en laat ze vrij”   – Nathan Sawaya

 

Op foto twee en drie ziet u de Grasp, iemand die wordt vastgehouden door verschillende handen. “Waar je hart je ook brengt, er zijn altijd handen die je proberen tegen te houden. De uitdaging van het leven is de kracht te vinden om je los te rukken uit die greep. Ik heb dit werk gemaakt om het ongelijk aan te tonen van iedereen die ooit “nee” tegen mij heeft gezegd. Ik wilde afstand van hen nemen.   – Nathan Sawaya

 

The Art of the Brick Amsterdam EXPO Tyrannosaurus Rex

Tyrannosaurus Rex

Één van mijn favorieten is toch wel de Tyrannosaurus Rex. Nathan Sawaya wilde iets speciaals maken voor alle kinderen die zijn tentoonstellingen bezoeken. Hoe kon dat nou beter dan een dinosaurus? De Dinosaur Skeleton is één van Nathan’s grootste creaties. Hij had een hele zomer nodig om dit idee te realiseren. Voor de Tyrannosaurus Rex had Nathan meer dan 80.000 LEGO steentjes nodig.

 

The Art of the Brick

 

De Expositie

Wanneer u de expositie betreed kunt u gratis een audiogids mee nemen. Via deze audiogids wordt er meer verteld over alle kunstwerken. Voor de kinderen is er ook een kinderaudiogids en ook nog een speurtocht. Via deze speurtocht komen kinderen meer te weten over de kunstenaar Nathan Sawaya maar ook over de schilderijen die hij heeft nagemaakt met LEGO, bijvoorbeeld de Mona Lisa. In een speurtocht blad worden er vragen gesteld over de kunstwerken en kunnen ze opdrachten doen, zoals een kunstwerk na tekenen.

Aan het einde van de expositie vindt u ook de Play Zone waar jong en oud hun eigen kunstwerken kunnen maken met LEGO-blokjes. Ook zijn er LEGO-Games! Kortom een expositie voor iedereen!

 

Ijsbeer The Art of the Brick Amsterdam EXPO

 

De tentoonstelling The Art of the Brick is vanaf donderdag 29 mei te zien in Amsterdam EXPO. U kunt al kaarten kopen via de website! Voor meer informatie en tickets kunt u naar de website van Amsterdam EXPO.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: