Diergaarde Blijdorp

Door de drukte is het al weer even geleden dat ik een blog heb geplaatst. Mijn streven is om één tot twee keer per week een blog te plaatsten. Omdat het de afgelopen week niet gelukt is zal ik vandaag twee blogs plaatsen i.p.v één.

zondag 4 mei zijn we met een groep vrienden in Diergaarde Blijdorp geweest. Blijdorp is een mooie en grote dierentuin gevestigd in Rotterdam. In deze blog vertel ik wat meer over de geschiedenis van de Diergaarde. Maar ook over een geboorte in het park, de Vrije Vlucht Voorstelling én het voederen van een tijger! {Let op! onder aan deze blog vindt u foto’s van het voederen van de tijger, dit kunnen schokkende beelden zijn! Mocht u deze foto’s niet willen zien raad ik u aan om niet naar beneden te scrollen}

Vrije vlucht Vogelshow Diergaarde Blijdorp

Geschiedenis:

Diergaarde Blijdorp is één van de oudste dierentuinen in Nederland. Voor het begin van de dierentuin gaan we 159 jaar terug in de tijd, naar het jaar 1855. Toen twee spoorwegemployees, de heren G. van den Bergh en F. van der Valk, een spoorwegtuintje huurden om daar hun fazanten en watervogels te kunnen verzorgen. Al snel bleek dat veel Rotterdammers een grote belangstelling voor uitheemse en inheemse dieren hadden werd er in 1857 besloten om een vereniging op te richten, die een echte dierentuin zou moeten aanleggen. Dit werd de vereniging Rotterdamsche Diergaarde. Alleen leden van de vereniging en vooraanstaande burgers mochten de dierentuin bezoeken. Later mochten ook mensen die niet lid waren enkele dagen in augustus de Diergaarde bezoeken, maar dan wel via een aparte ingang. Tientallen jaren ging het de dierentuin voor de wind. Maar kort na de Eerste Wereldoorlog moest de Diergaardelaan worden verlegd van de burgemeester. Dit betekende dat de Diergaarde moest verhuizen. In 1938 werd er opdracht gegeven om een ontwerp te maken voor de nieuwe Diergaarde in de toen nog braakliggende polder Blijdorp. Hier is de Diergaarde ook naar vernoemd. In 1940 was de verhuizing in volle gang toen ook in Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Helaas werd de oude Diergaarde geheel verwoest tijdens het bombardement op Rotterdam. Hierdoor moest de verhuizing worden versneld. Ondanks alle tegenslagen kon de nieuwe Diergaarde op 6 december 1940 officieel worden geopend. Vanaf 1988 werden dieren per werelddeel geordend, in natuurlijk ogende biotopen. Wat tot op de dag van vandaag nog steeds belangrijk is voor de dierentuin.

 

Hyena geboren!

Leuk nieuws voor de Rotterdamse Diergaarde! Ongeveer twee weken geleden is er een hyena geboren. Ik was totaal verrast toen ik de kleine zag, is het niet een schatje? Meer foto’s van de hyena’s en natuurlijk vele andere foto’s vind u op Facebook en in de Foto Galerij op deze site.

Kleine hyena Diergaarde Blijdorp6

 

Vrije Vlucht Voorstelling

Vrije vlucht Vogelshow Diergaarde Blijdorp3

In Diergaarde Blijdorp is een prachtige voorstelling te zien over vogels, de Vrije Vlucht Voorstelling. Hier staan verschillende vogelsoorten centraal; Ibissen, uilen en verschillende roofvogels. En wat dacht u van de ara’s, geweldig om ze als paartjes door de lucht te zien vliegen. Wat ik heel bijzonder vond en ook nog nooit eerder gezien had tijdens een vogel voorstelling zijn de dubbele-neushoornvogel en de toekan. De vogels kunnen ook heel dichtbij komen! Misschien vliegen ze wel over u heen of landen ze op een boomstam vlak bij u zodat u de prachtige vogels van dichtbij kunt bekijken.

Vrije vlucht Diergaarde Blijdorp4

De voorstellingen vinden plaats van april t/m oktober. Voor meer informatie over deze Vrije Vlucht Voorstelling kunt u naar de website van Diergaarde Blijdorp. Deze voorstelling is zeker een bezoek waard!

 

Voederen van de Tijger

In Diergaarde Blijdorp worden op vijf vaste dagen en tijden de tijger gevoerd. De overige 2 dagen vasten de tijgers. In de natuur vangen ze immers ook niet iedere dag een prooi. Wanneer u een bezoek brengt aan het dierenpark en er bij wilt zijn wanneer de tijger gevoerd wordt, kunt u op de website bekijken wanneer dit precies gebeurd. Afgelopen zondag heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe een tijger begint te eten van een konijn. Dit konijn was nog volledig intact. Ik heb hier een aantal foto’s van gemaakt. Deze foto’s kunnen als schokkend worden ervaren. Mocht u hier niet tegen kunnen bekijk dan de volgende foto’s niet!

 

De tijgers in Diergaarde Blijdorp

In 2004 werd gestart met de bouw van het nieuwe tijgerverblijf. Een tunnel verdeelt het verblijf in twee delen. Aan de ene kant woont tijgerin Alia en aan de andere kant woonde Gio en Vanni. Gio en Vanni werden in mei 2010 geboren en zijn vernoemd naar Giovanni van Brockhorst. In september 2012 vertrok Tijger Vanni naar het warme Benidorm om daar aan een geschikt vrouwtje gekoppeld te worden. Tijger Gio is een aantal weken geleden vertrokken naar Sosto ZOO in Hongarije. De vader van Gio en Vanni, Hermes overleed op 8 april 2011. Hij werd tijdens het eten onwel en overleed ter plekke voor de ogen van bezoekers. Hij had zich in een lap pens verslikt waardoor hij was gestikt. Nu is alleen tijgerin Alia nog over. Hopelijk komt er gauw gezelschap voor haar! Hieronder een foto van de tijger broertjes in 2012.

De tijger broertjes Gio & Vanni

 

Wilt u graag meer informatie over of een bezoek plannen dan kunt u naar de website van Diergaarde Blijdorp.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: